Afrika - Dva diva, jedno mesto u baražu za Katar

Autor: Milovan Longinov
utorak 16.11.2021.
13:15
Izvor: Sportske.net

Odluka u Jaundeu.

Povezane vesti

Afričke kvalifikacije, tačnije druga faza se završava u utorak, 10 pobednika grupa će u baraž gde će se boriti za pet mesta na Mundijalu. Dok ovo čitate ostalo je par mesta, već su se plasirali DR Kongo, Egipt, Mali, Maroko i Senegal, Mali, Južna Afrika, dobićemo i ostale finaliste, a svakako najveće pažnje privlači derbi, za prolazak se bore dva giganta "Crnog Kontinenta" Kamerun i Obala Slonovače. 

Ovo je zaista veliki derbi, Kamerunci imaju bod manje od "Slonova", ali poslednji meč biće igran u Jaundeu, jasno je, ako "Nepobedivi Lavovi" slave, smaknuće velikog rivala sa prvog mesta i otići u baraž. Prošle nedelje niko nije napravio grešku, Obala Slonovače je savladala Mozambik, Kamerunci su lako savladali sa igračem više Malavi. Očekivalo se da odlučuje poslednje kolo jer je razlika između dve najjače ekipe i ostala dva tima prevelika.

Rivali su odigrali 11 mečeva, Obala Slonovače vodi 5:4 u pobedama, u prvom duelu kvalifikacija su savladali Kamerunce sa 2:1, zvezda Ajaksa, Aler je bio prevaga sa dva gola za desetak minuta.

Kamerun koji će biti domaćin predstojećeg prvenstva Afrike, žele povratak na Mundijal, propustili su Rusiju, nisu bili ni blizu, završili su u grupi ne samo iza Nigerije, već i Zambije. Obala Slonovače se takođe nije plasirala, Maroko je objektivno bio bolji u grupi, nisu izgubili nijedan meč.

Zbog toga je jasno koliko je bitno da jedan od ova dva tima stigne u baraž.

"Slonovi" su podsećamo pre Rusije igrali na tri mundijala, nikada nisu prošli grupu, iako su imali strašan tim, predvođen Drogbom, Jajom Tureom i ostalim zvezdama.

Što se Kameruna tiče, oni su se svetu predstavili 1982. kada nisu prošli grupu za dlaku, a 1990. su ostvarili istorijski uspeh plasmanom u četvrtfinale. Kamerunci koji sebe smatraju kraljevima kontinenta su bili šampioni Afrike pet puta, poslednji put 2017. godine. "SLonovi" su 1992. uspeli da iznenade i osvoje šampionat, a zlatna generacija nikada nije bila kontinentalni prvak. Osvojili su titulu 2015. godine, ali bez Drogbe, doduše Jaja Ture je bio šampion.

Iz tog tima tu je i dalje Orije, pa Vili Boliu, veteran Maks Gradel, nove zvezde su Kesi, rekordno pojačanje u istoriji Arsenala, Pepe, Aler koji je rođen u Francuskoj i igrao je za mlađe selekcije "Petlova", a pre godinu dana je prelomio i debitovao za Obalu Slonovače. On je veliki adut selektora Baumela. Tu su i Maksvel Korne koji je iz Liona stigao u Barnli tokom leta, pa Erik Baji iz Junajteda, mada on ima malu minutažu u PL.

Kamerunci?

Vratio se Onana posle suspenzije, branio je gol "Lavova" posle duge pauze u prošlom kolu. Napad predvodi Čupo Moting iz Bajerna, on i Abubakar nekadašnji napadač Portoa i Bešiktaša su najbolji strelci tima. Anguisa igra odlično u Napoliju, Toko Ekambi je u Lionu. Ipak, ovaj Kamerun je slabiji od nekih prethodnih generacija. U odnosu na ekipu koja je bila prvak Afrike pre četiri godine, preživeo je Abubakar, niko ko je igrao u finalu protiv Egipta nije u timu.

Jasno, smena generacija je uvek problem, na prošli šampionat se kako rekosmo nisu plasirali, dok se Obala Slonovače dobro borila, prošla Mali, a onda ispali od pobednika Alžira u četvrtfinalu na penale.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke