Ajaks - Benfikina noćna mora

Autor: Milovan Longinov
sreda 23.02.2022.
11:30
Izvor: Sportske.net

Uspon najveće generacije Ajaksa išao je baš protiv Benfike.

Povezane vesti

O prokletstvima Benfike pisali smo mnogo puta, njihova posrtanja posle kletve Bele Gutmana i izgubljena finala su već postala mit, ali priča o mečevima sa Ajakskom je zaista posebna. Nekako je baš uzdizanje Ajaksa u evropskom fudbalu na prelasku iz šezdesetih u sedamdesete išlo preko Benfike.

"Kopljanici" su prvo veliko finale igrali 1969. kada su bili previše neiskusni za Milan u madridskom finalu, za tu generaciju igrali su naš Velibor Vasović koji će izgubiti posle Partizana i ovo finale, ali i Johan Krojf.

No te godine, holandski šampion je odigrao neverovatan meč, ili bolje da kažemo tri protiv Benfike u četvrtfinalu. Rinus Mihels je već počeo da bere plodove "totalnog fudbala". Ajaks je izgubio kod kuće od iskusnijih Portugalaca prvi meč sa 3:1, ali je šokirao Portugalce u revanšu. Oko 60 000 ljudi na "La Lužu" je bilo šokirano posle pola sata, kada su Danac Danielson i dva puta Krojf torpedovali domaćine. Na kraju u dva meča 4:4 i baraž utakmica u Parizu. Posle 90 minuta bilo je 0:0, a onda ponovo leteći Holanđani za 15 minuta daju tri gola i odlaze dalje u režiji još jednom Krojfa i Danielsona. Ono što te godine u finalu nije uspelo klubu iz Amsterdama napravio je najveći rival Fejenord sledeće protiv Seltika i okitio se titulom na "San Siru".

Ali, Ajaks nije odustajao, oni su naredne godine pokorili Evropu, dobili su Panatinaikos (koji je pod sumnjivim okolnostima izbacio Zvezdu) u finalu, da bi do druge titule stigli naredne godine u sudaru sa Interom. Ali, pre toga su u borbi za finale opet eliminisali Benfiku.

Bilo je napeto iako je Ajaks bio veliki favorit u ta dva meča. pogotovo pošto su preslišali engleskog šampiona Arsenal u prethodnoj rundi. Uz dosta tenzija, Holanđani su doneli prednost u Lisabon. Mnogi su verovali da ta Benfika sa Eusebiom, Žorgeom i Rui Žordaom ima solidne šanse u revanšu. Zapravo posle tog revanša koji je završio 0:0 i u kome su Holanđani imali mnnogo sreće umalo nije smenjen Mihelsov naslednik Stefan Kovač zbog loše igre. Ipak, u finalu je Krojf sa dva gola potopio Inter, da bi do het-trika evropskih titula Ajaks stigao sledeće godine u Beogradu protiv Juventusa.

Taj poraz od Ajaksa u polufinalu bio je poslednji veliki ples Benfike, te sezone su osvojili duplu krunu u Portugalu, sledeće godine je Euzebio dao 40 golova, ali u Evropi su lako izgubili već u drugoj rundi od Derbi Kauntija. Na sledeće polufinale čekali su 16 godina, kada su prošli Rumune iz Steaue u polufinalu i onda baš tesno golom Rajkarda poraženi u finalu od PSV na penale, ekipe koja nikoga nije pobedila u poslednjih pet mečeva u takmičenju i koja je sa pet remija uspela da se dokopa titule prvaka Evrope. Benfika je posle toga izgubila finale 1990. od Sakijevog Milana, Rajkard je odlučio u tom meču, a u ovom veku su dve godine u nizu, 2013. i 2014. poraženi u finalima LE, od Čelsija, pa Sevilje.

Poslednjih godina opet su igrali protiv Ajaksa, Mazraui ih je zavio u crno u Amsterdamu u 92. minutu, a Tadić je doneo Holanđanima bod u revanšu, pa su zapravo nijanse odlučile.

I sada opet, protiv rivala koji suvereno vodi u prvenstvu, može da tempira formu za Evropu, iskusniji je od Benfike u ovakvim duelima. Ali, “Orlovi” su u grupi iza sebe ostavili Barselonu, mada se mnogo toga promenilo, posle serije loših rezultata otišao je Žorž Žesus, Nelson Verisimo je malo stabilizovao ekipu, ali je titula misaona imenica, čekaju je od 2019. Trenutno su treći, možda mogu da uhvate Sporting za direktan plasman u Ligu šampiona, ali nekako ni to nije realno.

Benfika ima lošu tradiciju protiv Ajaksa, ali to je ipak daleka prošlost, pa svakako nisu autsajderi u mečevima osmine finala.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke