Ajaks - Italijani kao sudbina?

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 08.04.2021.
13:21
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

To što igraju sa Romom je dobar znak?

Povezane vesti

Ajaks pripada elitnom društvu klubova koji su osvojili sva tri evropska trofeja, nije loše biti u istom košu sa Bajernom, Juventusom, Čelsijem i Mančester Junajtedom, engleski klubovi su osvajali LE kao naslednika Kupa UEFA.

O četiri titule evropskog šampiona Amsterdamersa se manje više sve zna, zlatna Krojfova generacija sa našim kapitenom Veliborom Vasovićem je pokorila Evropu propovedajući Mihelsov "totalni fudbal", a Van Galovi mladi lavovi su pokorili Evropu sredinom devedesetih. Ali, između ovih kruna na Starom Kontinentu, ugnezdili su se trijumfi u ostalim takmičenjima.

Naime, Ajaks je osvojio počivši Kup Pobednika Kupova 1987. Taj strašni mladi tim predvodili su Van Basten koji je na oproštaju podigao pehar i otišao u Milan, Rajkard koji je sezonu kasnije takođe postao deo Berluskonijevih "Letećih Holanđana" i Denis Bergkamp koji je preuzeo palicu po odlasku glavnih zvezda, a u finalu je na terenu proveo pola sata. Taj tim u kome su igrali iskusni Van't Šip, vođa Jan Vauters, Aron Vinter, Frenki Verlat, Arnold Miren (neki od njih će leto kasnije postati prvaci Evrope za Holandijom) se prošetao do finala.

Dali su sedam golova Bursi u dva susreta, posle Turaka su rasturili Grke, iako je u Atini bilo 1:1. slavili su sa 4:0 u prvoj utakmici u Amsterdamu. Jedini poraz doživeli su protim Malmea, ali su zaostatak od jednog gola iz Švedske lako stigli kod kuće, bilo je 3:0. I onda dve pobede protiv španske Saragose, i šest golova u mreži Sedruna za finale u kome ih je čekala istočnonemačka Lokomotiva iz Lajpciga. Danas to deluje nadrealno, ali tim iz komunističkog dela Nemačke koji je na penale u polufinalu izbacio Bordo (pre toga su eliminisali Glentora Rapid Beč na produžetke i švajcarski Sion) se borio za evropski trofej.

Danas u u četvrtoj ligi, tada je nekolicina DDR reprezentativaca poput Bauma, Olafa Maršala, Hajka Šolca igrala za tim koji se dobro borio u Atini, ali je meč na Olimpijskom Stadionu u Atini rešio, ko drugi, Van Basten glavom posle dvadesetak minuta. Na klupi "Kopljanika" je sedeo Johan Krojf, jedno od njegovih prvih trenerskih iskustava. Godinu dana pre toga je debitovao na klupi, osvojio holandski kup u dve sezone. Godinu dana kasnije započeće novu eru Barselone.

Četiri godine kasnije, Ajaks će osvojiti i Kup UEFA, prvi i jedini put u svojoj istoriji. I to preko dva italijanska kluba, pa bi ovo četvrtfinale LE protiv Rome moglo da bude neka vrsta omena. Te sezone, ponovo nisu osvojili titulu prvaka, PSV je bio bolji, a od tima iz Atine preživeli su Bergkamp, Stenli Menzo, Van't Šip, Vauters i Vinter. Ali, bile su tu nise zvezde Frank De Bur, Blind, Davids, Vim Jonk, Brajan Roj, Soni Siloj, Rajziger, nukleus tima koji će Van Gal tri godine kasnije dovesti do četvrte titule prvaka Evrope.

Ajaks je lako protiv Erebra, Rot Vaj Erfurta, ponovo Španaca, ovoga puta Osasune i Genta stigao do polufinala. A onda su došli oni najbolji, u to vreme Serija A je bila mnogo jača od ostatka Evrope i nikome nije bilo čudno to što su Đenova i Torino u poslednja četiri. I nikoga baš nije posebno iznenadilo što su "Bikovi" u polufinalu tukli Real Madrid, posle 2:1 za Madriđane u prvom meču, autogolom Rikarda Roće i golom Luke Fusija tim iz Pijemonta se plasirao u finale. Ajaks je na "Marasiju" vodio sa 2:0, Peterson i Roj su doveli goste do prednosti, Agilera je Ligurijane vratio u igru na 2:2, a onda je Aron Vinter u poslednjem minutu doneo pobedu Ajaksu. I u revanšu je bilo tesno, Italijani su poveli, Bergkamp je izjednačio, ostalo je 1:1 pa su se Holanđani nekako dokopali finala.

Tu je usledila nezabeležena drama. Valter Kazagrande je sa dva gola vraćao Italijane u igru, Jonk i Peterson su dali golove Luki Markeđaniju, završilo je 2:2.

A onda u revanšu fortuna se nasmešila Luju Van Galu. Torino je bio bolji tim, a scena u kojoj Emilijano Mondoniko podiže stolicu iznad glave u očaju nakon što je njegov tim u finišu propuštao priliku za prilikom. Mrnzo je bio i savladan, ali se isprečila stativa, pa je domaćin sačuvao 0:0 i na gol u gostima stigao do pehara.

Tako je kompletirana zbirka, Ajaks je postao tek drugi klub posle Juventusa koji je to uspeo, neku godinu kasnije priključio se i Bajern, a u ovoj deceniji, kako rekosmo, Englezi, Čelsi, pa Mančester Junajted.

Od tada u ovom takmičenju, zvalo se Kup UEFA ili LE Ajaks je dva puta igrao četvrtfinale u prošlom veku, par puta stigao do osmine finala, a pre tri godine igrao i finale, zaustavljeni su na poslednjoj prepreci sačekao ih je Murinjo sa Mančester Junajtedom u Stokholmu.

Prošle godine su posle ispadanja iz Lige šamnpiona tokom jeseni, u prvom prolećnom kolu LE ispali od Hetafea, sada je šansa da prođu četvrtfinale i eventualno se uključe u borbu za trofej.

Roma sa druge strane ima izgubljeno finale početkom devedesetih od Intera, nemaju evropski trofej, ali o njihovim slavnim porazima ćemo drugom prilikom.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke