Ajaks preživeo "golgotu" u Norveškoj, nesrećni Bode Glimt uzalud nadigrao velikana!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 22.02.2024.
21:26
Izvor: Sportske.net

"Kopljanici" idu u osminu finala Lige konferencija.

EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN
EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Povezane vesti

Fudbaleri Ajaksa plasirali su se u osminu finala Lige konferencija nakon što su u revanš utakmici plej-ofa kao gosti savladali norveški Bode Glimt sa 2:1, u prvoj utakmici odigranoj u Amsterdamu bilo je nerešeno 2:2.

Odigrao je Bode verovatno jednu od najboljih evropskih utakmica u svojoj ne baš slavnoj tradiciji, nadigrao veliki Ajaks, ali je holandski tim prošao dalje, a to se jedino pamti u fudbalu.

Iz prve i poslednje velike prilike u "regulranom" toku utakmice Ajaks je poveo. Igrao se 34. minut kada su napadači Brobi i kapiten Ajaksa Stiven Berghaus odigrali dupli pas, a vođa "kopljanika" poslao loptu iza leđa golmana domaćih Hauga.

Pre vodećeg pogtoka za Ajaks Bodo Glimt je imao dobre prilike preko Evjana i Ramaja, ali nije pronašao put do mreže gostiju. 

U nastavku prilika za prilikom domaćina, a onda i crveni karton štopera Ajaksa Hrvata Josipa Šutala posle samo tri minuta igre u drugom poluvremenu.

Ipak, brojčane snage na terenu su poravnate posle 18 minuta kada je drugi žuti karton dobio fudbaler Bode Glimta Albert Gronbek.

Nije to omelo domaćina da nastavi da napada u kontinutitetu, što mu je donelo izjednačenje sedam minuta pre kraja kada je Patrik Berg konačno pronašao put do mreže Ajaksa.

Bode je u 95. minutu postigao i drugi pogodak, ali je gol Urika Saltnesa poništen zbog ofsajda, pa je utakmica otišla u produžetke.

Tamo je ponovo igrao samo domaćin, a šansu utakmice propustio je Slovenac Nino Žugalj koji je promašio prazan gol u šestom minutu produžetka. Kazna je naravno usledila.

U 114. minutu Ajaks je odigrao drugu dobru akciju na utakmici, a udarac Čube Akpoma odbranio golman domaćih Haug. Posle korenera Kenet Tejlor je, činilo se, loše zahvatio loptu želeći da uputi centaršut, ali je ona prevarila golmana Bode Glimta i volšebno završila u mreži.

Nije imao domaćin sreće tokom čitave utakmice, a ni u 119. minutu kada je Sorensen pogodio prečku iz slobodnog udarca, a Ajaks prošao među 16 najboljih.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke