Ajaksovo čudo - Šteta što je kratko trajalo!

Autor: Ivan Cvetković
utorak 15.03.2022.
14:20
Izvor: Boris Jovanović

Zlatna generacija…

Povezane vesti

Niko nije imao sumnju, čak ni najmlađi igrači. Ronald de Bur danas kaže da sedmorica "domaćih" fudbalera koji su počeli meč na "Ernst Hapelu" u Beču protiv Milana nisu nijednog trenutka videli kako Milan može da ih pobedi.

Ali, taj meč iz 1995. je praktično bio eksplozija za vulkan koji su nosili u sebi, a sa druge strane i tačka na sedam ili osam sezona dominacije Milana. Horhe Valdano će taj Van Galov tim nazvati "Lepoticom i zveri", oni su umeli da cinizmom odgovore na to gde je Milan bio najjači, ali imali su strašan kvalitet koji se u Ajaksovoj školi podrazumeva. Gol 18-godišnje rezerve Patrika Klajverta je obeležio njegovu karijeru, ali i valjda poslednji put u prethodnih četvrt veka pokazao da najbolje stvari u evropskom fudbalu dolaze neočekivano. Danas je zamisliti Ajaks, uz sva herojstva Tadića i kompanije proteklih godina, na vrhu "Evrope" teško zamisliti.

Ako se vratimo koju godinu ranije, Van Gal je sistematski popunjavao redove, nije baš blizu istine ona priča da klub, za razliku od sadašnjih uslova nije morao da prodaje. Otišli su Bergkamp i Vonk u Inter, Brajan Roj u Fođu, da pomenemo samo neke igrače. Ali, tada je bilo više prostora da se iskopa biser, oni najbogatiji nisu bili ni sami toliko posvećeni praćenju mladih, nebrušenih talenata. Tako je iz Mipe stigao Jari Litmanen, a u leto 1994. su dva mlada Nigerijca, Kanu i Finidi Džordž došli niotkuda. Ovaj drugi je bio Van Galov trenerski osećaj.

"Bili smo u letnjem kampu u Finskoj, na probi su bili Finidi i Rus Petrov, koji je delovao kao bolji igrač. Samo smo se zgledali kada je trener odlučio da uzme Nigerijca, posle smo mu zahvaljivali na tome", objašnjava jedan od braće De Bur.

Tim je imao spiritualnog vođu u Rajkardu koji se vratio iz Milana gde je osvojio sve, a Van Gal je kupio mlade igrače jer je prema njemu, iako se radilo o legendi imao isti odnos kao i prema klincima. Sve se svodilo na besomučno ponavljanje, Kanu koji nije imao levu nogu kada je došao, napustio je Ajaks kao kompletan igrač.

Slučaj je hteo da Klajvert bude promovisan u tim jer je Ajaks izgubio bitku sa PSV Ajndhovenom za Ronalda. Nije mu bilo teško da se uklopi, u timu su ga dočekali nešto stariji Davids i Sedorf.

Ali, odakle toliko samopouzdanje protiv moćnih "Rosonera" koji su osvojili tri evropske titule u šest godina i demolirali prethodne sezone u Atini, Krojfa i Barselonu?

Prvo, nije ništa došlo preko noći. Ajaks je poslednju godinu sa Bergkampom bio treći, ali su sledeće osvojili titulu i dali 86 golova. Sledeća je bila pomenuta ekplozija, završena u Beču. Te sezone Van Galov tim je dao 106 golova u ligi, bili su neporaženi u prvenstvu, 27 pobeda u 34 utakmice.

Malo ko će se setiti međutim grupne faze Lige šampiona. "Kopljanici" su dva puta u grupnoj fazi pobedili Milan, i nijednog trenutka nije bilo ravnopravno, ma kako čudno zvučalo.

"U tom prvom meču u Amsterdamu, problem je bio što nismo bili pripremljeni, iznenadili su nas, bili su brzi i kreativni, možda smo bili i malo zasićeni", napisaće Masaro u svojoj autobiografiji.

Milan je u Trstu zbog kazne dočekao Ajaks u drugom meču grupe i ponovo je bilo 2:0, Barezi nekako na vetrometini, dao je i autogol. I dok se Evropa klanjala Ajaksu, mnogi su verovali da nemaju dovoljno iskustva u nokaut fati.

"Ni tada nismo mislili da bi mogli da osvoje pehar", kaže Masaro.

A onda je došla nokaut faza. I pored remija na "Poljudu", Ajaks nije imao problema sa Hajdukom, a kada su posle novog remija bez golova, na "Olimpijskom Stadionu" u Minhenu, vratili Bajern u Amsterdamu na fabrička podešavanja, bilo je jasmo da je ovo nešto specijalno. Bilo je 5:2 za Holanđane protiv večitih rivala Nemaca, Finidi i Overmars su do očaja doveli po bokovima Bajernove bekove.

Milan je srušio svaku nadu PSŽ u revanšu sa dva gola Dejana Savićevića i stigao u Beč da brani trofej.

"Moj sin će dati gol za pobedu", rekla je Lidvina, mama Patrika Klajverta par dana pred meč. Van Gal je pogledao bez komentara.

Ostavio je njenog sina na klupi, a interesanto da je u većem delu meča Ajaks odigrao najgoru utakmicu u Ligi šampiona te sezone. Kapelo je shvatio u čemu je trik, naučio iz Bajernovih grešaka, odsekao bokove, udavio Rajkarda koga je dobro poznavao, Milan je čekao grešku neiskusnog Van Galovog tima. Ona se nije dogodila, Rajkard je u poluvremenu savetovao Van Gala da podigne tempo, da ga vrati nazad, kako bi pre imao loptu, ali ga je Milanov vezni red potpuno neutralisao. Litmanena je isključio Desai, Finidija kako rekosmo Maldini, međutim, uvođenje Klajverta je bilo presudno. Jednom je Van Gal kroz redove rekao da je to bila čista sreća, da bi to svako uradio, prosto procenio je da mora da čeka kontru. Isplatilo se, Milan je pao tamo gde je bio najjači, loša ofsajd zamka, mada je sve počelo greškom Albertinija devet pasova ranije.

"Nismo ih potcenili, ali nismo imali ni takvu volju kao protiv Barselone godinu dana ranije, kada su nas otpisali pre utakmice. Ta glad nam je nedostajala", dodao je Masaro koji je bio i sam iznenađen što počinje pre Savićevića, koga je Kapelo precrtao posle jedne od brojnih svađa.

Bio je to kraj velikog Milana, ali ni Ajaks nije dugo potrajao. Sledeće godine su igrali finale, izgubili na penale od Juventusa.

"Taj tim je bio bolji od onog iz Beča, ali imali smo problem, povredu Overmarsa. Nedostajala nam je i mirnoća Rajkarda koji se povukao, posle bečkog finala odmah je prodat Sedorf. Ali da je Overmars bio zdrav, dobili bismo finale", tvrde Ronald De Bur.

Koliko su bili dobri, nikada neće saznati, usledio je “Bosman”, ekipa se raspala, već 1997. je Van Gal preuzeo Barselonu.nakon četvrtog mesta u prvenstvu. Igrali su polufinale ali je već tada, praktično godinu dana kasnije Juve bio prejak, dali su im šest golova u dva meča. Van Gala je nasledio Morten Olsen, ostali su samo braća De Bur, Van der Sar i Litmanem, praktično je ekipa rasprodata. Osvojili su duplu krunu, ali taj tim je ispao u osmini finala Kupa UEFA, pa nije prošao grupu sledeće godine u Ligi šampiona, nisu bili više konkurentni.

Šteta, da su ostali na okupu, bila bi to dinastija, možda uspešnija i od Krojfove...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke