Akademija Vest Hema - Real Madrid i “Zlatna konjica” u istočnom Londonu

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 30.11.2023.
09:45
Izvor: Sportske.net

“Čekićari” i dalje proizvode domaće fudbalere za najveće moguće domete, te su pravi “rudnik” za najmoćnije klubove na Ostrvu.

EPA-EFE/TOLGA AKMEN
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Povezane vesti

Iako Vest Hem ne spada u red najmoćnijih klubova Premijer lige, “čekićari” i dalje uživaju reputaciju velikog kluba. Veliki udeo u tome ima i činjenica da je klub iz Londona osvojio dva evropska trofeja u svojoj istoriji - Kup pobednika kupova 1965. i Ligu konferencija prošle godine. Među evropske uspehe Vest Hema možemo uračunati i Intertoto kup čiji je jedan od pobednika bio 1999. godine, ali klub iz istočnog Londona sinonim je za “fabriku” fudbalskih talenata.

Fudbalska akademija Vest Hema jedna je od najuspešnijih na Ostrvu i, prema mnogima, jedina preostala među vrhunskim akademijama koja i dalje pravi kvalitetne domaće fudbalere. Poslednji primre za tako nešto svakako je Deklan Rajs koji je posle dve godine u mlađim kategorijama Vest Hema (pre toga sedam u Čelsiju) zaigrao za prvi tim za koji je nastupao punih osam godina. Vezista je proteklog leta pojačao Arsenal za neverovatnih 105.000.000 funti.

Ali, nije on jedino veliko ime.

Omladinsku školu “čekićara” prošao je i Frenk Lampard koji je imao velikih poteškoća da se dokaže u prvom timu za koji je njegov otac Frenk senior odigrao 551 utakmicu za čak 18 godina u prvom timu. Nije mnogo pomagala ni činjenica da mu je prvi menadžer bio Hari Rednap, takođe bivši fudbaler Vest Hema, ali i Frenkov ujak što su mnogi procenili kao nepotizam. Poznat je snimak na kojem Rednap u diskusiji sa jednim navijačem Vest Hema odgovara na pitanje o tada 18-godišnjem Lampardu kojeg brani. “Postaće svetski igrač na vrhunskom nivou”, rekao je Rednap navijaču koji u to nije verovao. Kao što znate, stari lisac nije pogrešio.

Kada govorimo o igračima koji su obeležili Fudbalsku akademiju, kako je prosto nazivaju svi na Ostrvu, ne možemo da ne spomenemo legendarnog Bobija Mura, kapitena najveće generacije koju je reprezentacija Engleske ikada imala. Čuveni defanzivac bio je vođa “Gordog albiona” na Svetskom prvenstvu 1966. godine kada je Engleska osvojila svoju prvu, za sada i jedinu “Zlatnu boginju”. Mur je posle perioda u mlađim kategorijama Vest Hema zaigrao za prvi tim 1958. godine i obeležio eru nastupajući za klub sve do 1974. Bobi Mur je i danas sinonim za Vest Hem koji mu je podigao i bistu ispred stadiona.

U čemu je tajna akademije Vest Hema?

Sve je počelo sa Tedom Fentonom koji je bio predratni fudbaler kluba iz Londona kojeg je 1950. godine preuzeo i kao trener vodio sve do 1961. godine. Fenton je ostavio tim sastavljen od mladih igrača Ronu Grinvudu koji je bio trener “čekićara” sve do 1974. godine. Ako Liverpul imaju svoj čuveni “Boot room”, za Vest Hem je onda to obližnji kafe Kasetari u kojem su se kovale sve fudbalske ideje unutar Vest Hema. Dva su tima bila ideal i reper za uspostavljanje jedinstvenog fudbalskog stila u istočnom Londonu - mađarska “Zlatna konjica” na čelu sa Ferencom Puškašem koji je ponizio nadobudne Engleze sa 6:3 i Real Madrid koji je ređao titule prvaka Evrope krajem 50-ih godina.

Promenjen je i sistem treninga, ali i ishrana što su mnogi klubovi na Ostrvu počeli da kopiraju. Ipak, samo je Vest Hem mogao da iznedri asove poput Džofa Harsta, Rija Ferdinanda, Pola Insa, Martina Pitersa, Džoa Kola, Trevora Brukinga, Majkla Kerika, Marka Nobla, Glena Džonsona, Džermejna Defoa i mnoge druge.

No, vratimo se u sadašnjost koja itekako prija navijačima “čekićara”.

Izabranici Dejvida Mojesa nadomak su i formalnog plasmana u narednu rundu Lige Evrope, a za tako nešto potreban im je samo bod u Bačkoj Topoli gde ih dočekuje TSC. Domaćin osokoljen fantastičnom pobedom nad Partizanom u Humskoj 4:0 želi da ostavi još bolji utisak od onog u Londonu gde je domaćin slavio sa 3:1. Utakmica je na programu u četvrtak od 18.45.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke