“Aleks” - Ružna priča iza uspeha

Autor: Lazar Nikolić
utorak 21.03.2023.
13:00
Izvor: Sportske.net

Kru Aleksandra je decenijma bila sinonim za sjajne stvari, ali kada se zagrebalo ispod površine…

EPA
EPA

Povezane vesti

Na mestu koje je poznato po železnici, ali i bivšoj Rols-Rojs fabrici nalazi se Kru Aleksandra, klub koji je osnovan pre gotovo 150 godina, a ime Aleksandra duguje Aleksandri od Danske. U to vreme je bila princeza od loze Šlesvig-Holštajna, kasnije je početkom 20. veka postala kraljica, odnosno supruga engleskog vladara Edvarda VII.

 Klub je bio jedan od osnivača druge lige, već desetak godina nakon postojanja igrali su polufinale FA Kupa, ali i pored zvučnog imena, novi vek im nije puno doneo. Zlopatili su se po nižim rangovima, a njihovu sudbinu je, slobodno možemo reći, promenio jedan čovek, Dario Grejdi.

 Klub iz Stafordšajra je 1983. imenovao Italijana. Ili polu-Italijana, otac mu je bio sa Apenina, majka Engleskinja, Darija Grejdija. Naravno, iako je rođen u Milanu, odrastao je sa majkom u Londonu, pa teško da mu možemo pripisati "latinsku" trenersku veštinu.

 Grejdi je svakako bio "Aleks Ferguson za siromašne". U klubu je na različitim funkcijama proveo 37 godina, trener je bio 24, pre nego što je mesto prepustio Stivu Holandu, ali se na kratko vratio 2011. Kasnije je rešio da se posveti fudbalskoj školi po čemu je "Aleks" i najpoznatiji.

 Naime, Kru Aleksandra je bila fabrika talenata, iz te škole su izašli reprezentativci Dejvid Plat, Din Ešton, tu je fudbal učio Nil Lenon, ali i Dani Marfi, a Robi Sevidž je stekao afirmaciju, ali je odmah otišao za novcem u Lester, nakon što se klub dokopao Čempionšipa (odnosno tadašnjeg drugog ranga 1997. godine).

 Njihov dugovečni trener je forsirao pas igru, ofanzivu, bili su potpuno netipični za klub iz nižig liga. Koliko su mu verovali pokazuje činjenica da je već nakon šest godina među "Železničarima" krajem osamdesetih dobio desetogodišnji ugovor. Bili su u pravu u klubu jer ih je kako rekosmo vratio u drugu ligu, i to posle 101 godinu u nižim rangovima.

Ali, iza priče o uspehu krio se skandal.

Doduše, sve je otkriveno mnogo kasnije, naime 2016. je bivši štoper kluba otkrio da je seksualno zlostavljan od strane trenera u mlađim kategorijama Barija Benela. On je uhapšen 1994. u Americi, ali je osamdesetih bio trener, i to veoma cenjen u Kru Aleksandri. Radio je blisko sa Grejdijem koji je rekao da ništa nije znao o njegovim pedofilskim sklonostima. Posle novog hapšenja Benelija pre sedam godina oglasili su se mnogi igrači, a FA je suspendovala i Grejdija.

Razlog?

Majka jednog od igrača mu je pisala krajem osamdesetih da istraži ponašanje člana trenerskog kadra koji je na gostovanju u Blekpulu vodio tokom noći mlade igrače u svoju sobu. Onda je izbio kompletan skandal kada je procurelo da je početkom veka navodno jedan od zaposlenih u klubu dobio zahtev da izbriše dečju pornografiju sa Grejdijevog kućnog kompjutera. Navodno je i to pokazivao grupi mladih igrača iz Irske koji su bili na probi u klubu.

Sve je ostavilo gorak ukus jer su se mladi igrači nadmetali ko će završiti u klubu upravo zbog činjenice da je izbacivao igrače kao na traci. Za Grejdijeve ere, nećete verovati, ali podatak je tačan, Kru je prodao igrače većim klubovima u vrednosti od 40 miliona evra i sve ulagao u mlade i akademiju, po tome su bili jedinstveni na ostrvu.

Naravno, slavni trener je bio prinuđen da se povuče, ništa nije dokazano, ali on je tvrdio da nije znao ništa o onome što se dešavalo u klubu. Malo ko mu veruje.

Aleksandra je ispadala iz lige i vraćala se u treći rang u ovom veku, prošle godine su ispali kao iz voza, što se kaže. Jer, već dva meseca pre kraja sezone su se matematički oprostili od trećeg ranga. Dejvid Arteli koji ih je u korona sezoni vratio u treću ligu je smenjen, zamenio ga je pomoćnik Aleks Moris. Ali i on je morao da ode u novembru jer im ne ide ni u četvrtom rangu. Ipak, još jedan bivši igrač, Li Bel se nije loše pokazao, pa je iako privremeni trener od novembra, zadržao posao.

Kru Aleksandra je uspela proteklih meseci da se stabilizuje, pobegne iz opasne zone i preživeće godinu koja je bila kritična u prvih nekoliko meseci. U utorak idu Džilindžemu, miriše na remi, a ne bi trebalo da bude puno golova. Bredford Marka Hjuza koji je dobrim partijama čak uspeo da se vrati u borbu za direktnu promociju igra derbi protiv Karlajla, mogli bi da slave, ali najbolja opklada je možda dupla šansa uz malo golova. Gosti sa severa su veoma čvrsta ekipa...

Kompletnu ponudu engleskih nižih liga u AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke