Alonsovo „ne“ i dalje proganja Menhengladbah

Autor: Ivan Cvetković
petak 26.01.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Borusija stiže u Leverkuzen u zao čas.

Povezane vesti

U fudbalskim kuloarima se i danas pamti taj finiš marta 2021. kada su se u razmaku od svega nekoliko dana pojavile dve različite informacije, a ticale su se trenerske karijere Ćabija Alonsa.

Pre nego što će godinu i po dana kasnije sesti na klupu Bajera iz Leverkuzena, nekadašnji španski reprezentativac je slovio za prvog kandidata da sedne na klupu slavne Borusije iz Menhengladbaha.

Uspesi u drugom timu njemu matičnog Real Sosijedada nisu prošli nezapaženo, a nije se čekalo kraj njegove druge sezone u klubu i promocija u viši rang. Stigao je poziv iz Nemačke. I dok se njegovi poštovaci iz igračkih dana još nisu otreznili od euforije koja ih je zapljusnula mogućnošću da trenerski junoša dođe u Bundesligu, stameni Baskijac je rešio da „ohladi“ tim s kojim bi na velika vrata uplovio u vode „Lige petice“.

Poznat kao neko kojem je racio uvek bio na prvom mesto, Alonso je znao da se iza brda valja nešto bolje. I tako je tek na jesen naredne 2022. godine stigao u Leverkuzen gde sad sa Bajerom čini čuda po nemačkoj Bundesligi i preti da sa trona skine neprikosnoveni Bajern.

No, vratimo se na kraj marta 2021. godine kada je tadašnji trener Borusije Marko Roze već najavio odlazak na kraju sezone. U Menhengladbahu, koji je tu sezonu završio sa samo bodom ispod mesta koje vodi u evropska takmičenja, Alonsa su videli kao čoveka dostojnog blistave budućnosti kluba. Od toga nije bilo ništa, promućurni Baskijac je imao drugačije planove.

O tome da li je pogrešio ili ne izlišno je pričati, ali predstojeći duel dva tima na Baj areni u subotu od 18:30 bez sumnje će biti u znaku perspektivnog trenera od čijeg se „ne“ Borusija ni posle skoro tri godine nije oporavila.

Druga uzastopna jesen bez evroscene nedvosmisleno podvrđuje da je Borusija i dalje na aparatima za disanje. Za to vreme Alonso je već u debitantskoj sezoni stigao sa Bajerom do polufinala Lige Evrope, a i jesenji deo ovogodišnje evropske odiseje završio je blistavo.

Od Rozeovog odlaska, Menhengladbahom su prodefilovali Adi Hiter i Danijel Farke bez naročitog uspeha, a letos je trenerska palica poverena Herardu Seoaneu, čiji rezultati u debitantskoj sezoni nisu na impresivnom nivou.

O činjenici da su dva kluba sudbinski povezana pokazuje da je upravo Švajcarac ustupio mesto Alonsu u Bajeru, a pozicija dva tima na tabeli jasno ukazuje koji je klub više profitirao.
Rezultati ne lažu. Bajer je letos, već u drugom kolu, tukao na gostovanju Borusiju sa ubedljivih 3:0, a i minule sezone „Farmaceuti“ su ostvarili pozitivan saldo protiv tima slavne tradicije.  U januaru prošle godine bilo je 3:2 za Bajer u Menhengladbahu, dok je duel u Leverkuzenu završen podelom plena i golgeterski zadovoljavajućih 2:2.

Sa četiri uzastopne pobede Bajer je veliku favorit u ovom duelu, ali uprkos šarolikim rezultatima ove sezone Borusija je nadavnim trijumfom nad trećeplasiranim Štutgartom pokazala da ume da se nosi i sa ekipmaa sa vrha tabele.

Od ostalih zanimljivih duela, branilac titule Bajern Minhen će pokušati da održi priključak za Bajerom u sudaru sa bavarskim rivalom iz Augsburga.. Ovogodišnji učesnik grupne faze Lige šampiona nije ni senka onog tima kakvog ga pamtimo iz skorije prošlosti, ali ruže ne cvetaju ni u Bavarskoj.

Trka za šampionski naslov se polako kristališe pošto je na preseku sezone jasno da su Bajer i Bajern apsolutni favoriti, dok će iz nešto slabe forme pokušati da se izvuku Štutgart i Red Bul Lajpcig u međusobnom duelu timova čija tradicija je apsolutno na strani gostiju iz Saksonije. “Švabe” su jače za svog bombardera Girasija koji se vraća krajem nedelje sa Kupa Afrike. Videćemo hoće li igrati već za vikend.

Duel Štutgarta i “Bikova” trebali bi da iskoristi Borusija Dortmund u sudaru protiv rasterećenog Bohuma na domaćem terenu, gde je favorit i čiji trijumf bi vredelo staviti na tiket. Iz prikrajka vreba i Ajntraht iz Frankfurta koji bi pobedom na domaćem terenu protiv Majnca mogao da napravi iskorak ka još boljem plasmanu u vrhu tabele.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke