Amerikanci ne haju za Fifu, žene i muškarci dobijaju isto

Autor: Ivan Cvetković
petak 10.09.2021.
20:18
Izvor: Sportske.net, Beta

Većina Saveza uplate svojim fudbalerima za svetska prvenstva određuje prema iznosima FIFA.

EPA-EFE/SRDJAN SUKI
EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Povezane vesti

Predsednica Fudbalskog saveza SAD (USSF) Sindi Parlou zatražila je danas od sindikata muške i ženske reprezentacije SAD da se sami dogovore i izjednače nagrade koje se dobijaju od Međunarodne fudbalske federacije FIFA za učešće na Svetskom prvenstvu.

Parlou je u otvorenom pismu zatražila od muške reprezentacije (USMNT) da dozvoli USSF da prebaci deo uplate od nagrada za Svetsko prvenstvo ženskoj reprezentaciji (USWNT).

"Vidimo priliku da napravimo promenu. Potrebno nam je da se okupe muški i ženski timovi i razmisle kako smo radili stvari u prošlosti. U tu svrhu pozvali smo članove oba udruženja da se priključe Savezu u zajedničkom pregovaranju da se izjednače nagrade za Svetsko prvenstvo. Sve dok FIFA ne izjednači novčane nagrade koje dodeljuje učesnicima Svetskog prvenstva, na nama je da kolektivno pronadjemo rešenje", navela je Parlou.

Ona je dodala da će Savez ponuditi isti ugovor sindikatima fudbalera i fudbalerki, što je, kako je navela, Savez radio u prošlosti.

Učesnicima prošlog Mundijala u Rusiji 2018. godine, 32 reprezentacije, FIFA je isplatila 400 miliona dolara, od čega je šampion Francuska dobila 38 miliona.

Za 24 ženskih reprezentacija učesnica Svetskog prvenstva 2019. godine u Francuskoj, FIFA je uplatila 30 miliona dolara, od čega je šampionska ekipa SAD dobila četiri miliona dolara.

FIFA je uvećala nagradni fond za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine na 440 miliona dolara. Njen predsednik Đani Infantino predložio je da se udvostruče nagrade za ženski turnir, na 60 miliona, za predstojeći Mundijal u Australiji i Novom Zelandu 2023. godine.

Većina Saveza uplate svojim fudbalerima za svetska prvenstva određuje prema iznosima FIFA.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke