Anjeli vs PL - Zbog ovoga Evropska Superliga i zašto nema mesta za Zvezdu i Ajaks?

Autor: Stefan Matić
nedelja 26.02.2023.
00:03
Izvor: Sportske.net

Italijan ne odustaje od svojih planova.

EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Povezane vesti

Projekat Evropske Super lige je samo odložen, ne otkazan kako se činilo pre par meseci. 

Glavni "zagovornici" ostaju pri tome, Real, Barsa i Juventus ne odustaju od projekta koji bi oteo moć UEFA takmičenjima poput Lige šampiona. O ovoj borbi je pričao i Čeferin, naveo je i kako bi ovakav sistem takmičenja gotovo izbacio klubove poput Crvene zvezde, Partizana.

Oglasio se i Anjeli, bivši predsednik Juventusa je takođe saopštio Crvenu zvezdu, ali i kao razlog potrebe za ESL naveo finansijsku moć klubova Premijer lige. 

"Samo Premijer liga raste i njihov rast je već glorifikovana Super Liga. Zarađuju 4 milijardi evra godišnje, Španija polovinu od toga, Nemačka 1.5 milijardi i Holandija 100 miliona evra. Dominacija Engleza ugrožava evropski fudbal" 

"Bili smo spremni 2019. godine, Aleksander i ja. Najbolji klubovi iz svih ECA divizija su pristali na novi format. Pod pritiskom klubova srednje veličine, Čeferin odustaje. Klubovi su hteli podnovljeni i poboljšani sistem evropskog fudbalskog takmičenja. Kada je UEFA povuka crtu ispod toga, krenuli su da se rađaju planovi van UEFA kuće da se organizuje nova liga sa svim klubovima iz ECA (Evropska fudbalska asocijacija). Da li će se konačno krenuti u sprovođenje ideje to zavisi od Evropskog suda pravde. Interno, to je bio rat, koji ja nisam uspeo da dobijem. Znao sam da ponuđeni sistem ne nudi budućnost Ajaksu, Anderlehtu, Seltiku, Benfiki i Crvenoj zvezdi. Shodno tome, ne ostajete zaglavljeni već tražite nove staze"

"Monopol UEFA-e se mora razbiti kako bi klubovi imali finansijsku stabilnu budućnost. Onu gde nećemo nestati ako ne uspemo da se kvalifikujemo za evropska takmičenja. Sa mojih 13 godina iskustva u fudbalu, znam kako stvari funkcionišu. Stvorio par ideja i kažem da je vreme za poštenije lige", izjavio je Anjeli za De Telegraaf. 

Proces se vodi, UEFA sa Čeferinom na čelu ne odustaje od namere da kazni zagovornike ESL-a. Međutim, videćemo kakav će epilog biti na kraju. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke