Antoan Grizman - Trostruki promašaj

Autor: Milovan Longinov
subota 02.10.2021.
12:12
Izvor: Sportske.net

Francuz u centru pažnje pred duel Atletiko - Barselona

Twitter/@Atleti
Twitter/@Atleti

Povezane vesti

Atletiko Madrid će ugostiti Barselonu u derbiju osmog kola La Lige, a u centru pažnje definitivno će biti Antoan Grizman. Francuz je poslednjeg dana prelaznog roka, i to kasno u noć 1. septembra ipak postao novi povratnik u redove Madriđana čime je završena njegova ne baš sjajna epizoda u katalonskom klubu.

Antoan Grizman je došao u Barselonu po želji tadašnjeg predsednika Hosepa Marije Bartomeua i to za astronomskih 120 miliona evra, koliko je iznosila njegova otkupna klauzula. Sa sportskog aspekta njegov dolazak nije imao nikakvog smisla. Barselona je oduvek gajila  formaciju 4-3-3 u kojoj Grizman ne zna na kojoj treba da igra. Ernesto Valverde je dao zeleno svetlo za njegov dolazak, ali važno je istaći da je ista agencija zastupala i njega i Grizmana, te da  se ni tu nije pitao mnogo.

Grizmanov dolazak nikada nije bio jasan svlačionici, ali ne samo iz fudbalskih razloga. Igrači Barse nadali su se Grizmanovom dolasku leto pre, ali je tada Francuz snimio dokumentarac "Odluka" u kom je prvi put javno saopštio da je Atletiko Madrid njegov dom i da ostaje. Godinu dana kasnije, odlučio je da dođe, ali neki igrači, predvođeni kapitenom Leom Mesijem nisu zaboravili kako ih je Francuz izigrao. Takođe, buru je dodatno dodala neočekivana saga oko povratka Nejmara istog leta, 2019, kada je stigao i Grizman. Brazilac je bojkotovao treninge, želeo je da se vrati samo u Barsu, kod Mesija i Nejmara, ali je PSŽ odbio da ga pusti. Bartomeu se ipak nije ni potrudio dovoljno, odlazak u Pariz bio je samo dimna zavesa, da ispadne da je pokušao, jer je svlačionica bila pre za Nejmara nego za Grizmana. I istina je da je i u tom i u svakom sledećem trenutku, Nejmarov profil bio znatno potrebniji Barseloni nego igrač poput Grizmana.

Kada je Francuz otišao procurelo je i da je Mesi na prvom treningu nakon što je transfer ozvaničen upitao Ernesta Valverdea na kojoj poziciji će igrati Grizman i da je trener samo spustio glavu, ne odgovorivši ništa. Bartomeu je  želeo Grizmana i da bi "razbio" klan Mesi-Luis Suarez i činjenicu da im nije mogao ništa. Oni su vukli Barsu predugo, iako su i tada bili u godinama, davali su golove i doneli dve vezane titule 2018. i 2019. godine.

Grizman je kod Ernesta Valverdea, do januara dok ovaj nije otišao, igrao kao levo krilo. Tu nije igrao još od Real Sosijedada i naravno da nije bio preterano koristan. Dao je nekoliko golova, a onda je u januaru došao Kike Setijen, kod kog je u finišu sezone Grizman čak bio i rezerva. Setijen je neretko igrao samo sa Mesijem i Suarezom i pojačanim veznim redom, ali se ni on nije dugo zadržao, ostao je do avgusta i one blamaže protiv Bajern Minhena.

Stigao je Kuman, treći Grizmanov trener u Barseloni, koji je najpre najavljivao da će konačno zaigrati na pravoj poziciji - u samom špicu napada. Ali, Grizman je na poziciji "devetke" odigrao tek nekoliko mečeva i brzo je pao u drugi plan. Kuman je kasnije počeo da igra formaciju 3-4-1-2, gde je Grizman konačno dobio ulogu iza Mesija i Dembelea, pružio je nekoliko dobrih partija i sezonu 2020/21 završio je sa 20 golova i 13 asistencija na 51 utakmici.

 

Mnogi su verovali da će Grizman postati lider ekipe nakon odlaska Lea Mesija, koji mu je često "gušio" prostor koji bi najradije i Francuz koristio. Ipak, Kuman ga je stavio sada na desno krilo, gde je igrao Mesi, sa ulaskom u sredinu, ali je Grizman u prve tri utakmice pre odlaska bio očajan. Navijači su ga terali iz kluba, smatrali su da je zbog njegove ogromne plate bilo takođe nemoguće da Mesi ostane, što je jedan deo istine.

Đoan Laporta je od početka bio za njegov odlazak, ne toliko što se samo ne uklapa, već upravo i zbog abnormalne plate od preko 20 miliona evra. Grizmanov odlazak za 10 miliona i dodatnih 50 posle dve godine, kada će Atletiko morati da ga otkupi ako odigra 50% utakmica, odličan je posao za Barselonu. Atletiko će preuzeti i Grizmanovu celokupnu platu, a prema proračunima, Barsa je njegovim povratkom uštedela blizu 200 miliona evra.

Francuza nisu dočekali raširenih ruku ni u Madridu. Navijači mu nisu oprostili što je toliko želeo da ode u Barsu da igra sa Mesijem, i na prvoj utakmici su mu zviždali. Grizman je nastavio sa bledim partijama, tek u šestoj u utorak u Ligi šampiona postigao je pogodak u Milanu u pobedi rezultatom 1:2. Grizman je svestan da nije u dobroj formi po povratku, ali ima i opravdanje zato.

"Znam da sam neprepoznatljiv na terenu. Ali uz žestok rad i pomoć trenera i ekipe, preokrenuću stvari u svoju korist. Znam da sam potreban svojim saigračima i da računaju na moju pomoć, baš kao i navijači. Pokušavam da dostignem svoju pravu formu što pre, ali nije mi lako. Iza mene je mnogo promena, prešao sam poslednjeg dana prelaznog roka. Ovo je potpuno drugačiji sistem, drugačiji odnosi u svlačionici. Sve te promene mi nisu lake. Znam koliko sam potreban, a noći poput ove u Milanu će mi pomoći da budem što bolji", rekao je Grizman nakon prvenca od kako se vratio.

Na Grizmanu će biti ogroman pritisak i u Atletiku. On je u svom prvom mandatu postigao čak 133 gola i dodao 50 asistencija. I iz tog razloga odlazak u Barselonu takođe je bio nepotreban. Igrao je u sistemu koji mu najviše odgovara, ali je transferom sada sebi podigao pritisak.

Transfer 2019. godine je trostruko bio poguban za Barselonu - prvo zato što je umesto njega mesec dana kasnije mogao da dođe Nejmar. Drugo što je koštao previše i što je poremetio hemiju između Mesija i Suareza i nije imao ni poziciju u timu. I treće - Barsa je opet "pojačala" rivala u borbi za titulu, baš kao i prošlog leta sa Luisom Suarezom, jer nije imala izbora, Grizman je želeo samo nazad u Madrid.

Ako večeras od 21.00 Grizman postigne pogodak za pobedu, navijači Atletika će mu verovatno već sve oprostiti. A Barsa? Još jednom će se podsetiti koliko je i njegov dolazak i njegov povratak istovremeno bio loš, ali povratka nema...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke