Antonio Konte i njegovi evropski demoni!

Autor: Milovan Longinov
sreda 12.10.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Italijan baš ne ume u Ligi šampiona.

 EPA-EFE/ANDREW YATES
EPA-EFE/ANDREW YATES

Povezane vesti

Iako su dobili na papiru prilično povoljnu grupu, fudbaleri Totenhema muče se u ovoj sezoni Lige šampiona i u preostala tri kola vodiće žestoku borbu sa sva tri svoja rivala - Sportingom, Ajntrahtom i Olimpikom iz Marseja.

Nakon tri odigrana kola, Sporting je lider sa pet bodova, Totenhem i Ajntraht imaju po četiri, a Olimpik tri, tako da svako ima svoju računicu za plasman u osminu finala. 

Ono što je posebno zanimljivo jeste negativna tradicija koju Antonio Konte ima u Ligi šampiona. Kao trener Juventusa, Čelsija i Intera Konte je nastupao u pet sezona u Ligi šampiona, a čak u tri navrata njegov tim je ispao u grupnoj fazi! Dvaputa su Konteovi timovi stizali do eliminaciona faze, ali se ni tamo nisu proslavili. Sa Juventusom je u sezoni 2012/13 stigao do četvrtfinala, a sa Čelsijem u 2016/17 do osmine.

Procenat Konteovih pobeda u Ligi šampiona takođe ilustruje njegovu očajnu tradiciju u elitnom takmičenju, jer statistika pokazuje da njegovi timovi pobeđuju tek svaku treću utakmicu (33,3%). Takođe, Konte ne može da se pohvali pobedama nad nekim velikim klubovima u Ligi šampiona, pošto je u četiri navrata  pobedio Karabag, Seltik dva puta, a samo je tri puta savladao klubove koji su bili redovni učesnici eliminacione faze LŠ - Čelsi (sa Juventusom), Atletiko Madrid i Borusiju Dortmund.

S druge strane, Konte je redovno gubio mečeve sa najjačim timovima Evrope. U sezoni 2012/13 izgubio je obe utakmice od Bajern  Minhena u četvrtfinalu (2:0, 0:2), a u narednoj 2013/14, ispao je iz grupe gde je upisao dva poraza od Real Madrida, a ispred "stare dame" bio je čak i Galatasaraj.

Nije Konte blistao ni sa Čelsijem u jednoj sezoni 2017/18 u kojoj je igrao u Ligi šampiona. Imao je skor 3-3-2, a ispao je od Barselone u osmini finala ukupnim rezultatom 4:1 (1:1, 3:0). 

I za kraj, njegov najgori učinak u Ligi šampiona imao je u obe sezone sa Interom, sa kojim je ispao u grupnoj fazi. U sezoni 2019/20, Inter je izgubio obe utakmice od Barselone (2:1, 1:2) i bio treći iza Katalonaca i Borusije Dortmund sa skorom 2-1-3, ali treba istaći da je te sezone Konte kasnije stigao do finala Lige Evrope u kom je izgubio od Sevilje.

U svojoj poslednjoj epizodi u elitnom takmičenju, u sezoni 2020/21, Konte je ispao sa Interom i to kao poslednji u grupi sa Realom, Menhegladbahom i Šahtjorom, sa samo jednom pobedom i skorom - 1-3-2.

Sa Totenhemom, Konte se ponovo muči u Ligi šampiona i sada ima imperativ da pobedi Ajntraht pred svojim navijačima. U prvom meču u Frankfurtu, Totenhem nije imao udarac u okvir gola, rezultat je bio 0:0, a prethodno su Sparsi izgubili od Sportingau Lisabonu - 2:0, a u prvom kolu su savladali Olimpik Marsej kao domaćini - 2:0. Ono što ipak uliva poverenje navijačima Totenhema jeste što će Konteov tim  odigrati još dve domaće utakmice, nakon ove sa Ajntrahtom, 26. oktobra u London stiže i Sporting, a u poslednjem kolu gostuje Marseju (1. novembra).

Ipak, forma u Premijer ligi uliva poverenje da će Totenhem u preostalim evropskim utakmicama uspeti da se domogne osmine finala. Na Konteovu ruku ide i raspored, jer između utakmica sa Ajntrahtom i Sportingom, ima dve od tri utakmice takođe u Londonu i to sa Evertonom i Njukaslom i gostuje samo Mančester junajtedu. Takođe, pred poslednje kolo u LŠ, Totenhem gostuje Bornmutu, tako da tokom borbe za plasman u eliminacionu fazu, Konte ima dva meča sa timovima koji se bore za opstanak (Everton, Bornmut) i dva "mini derbija (Mančester junajted, Njukasl).

AdmiralBet nudi poseban specijal za Ligu šampiona, a sa ovog meča izdvaja se - Hari Kejn daje dva ili više golova u pobedi Totenhema, kvota je  čak 5,75.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke