Antverpen – „kraljevski plašt“ ne vredi bez gradske dece

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 04.08.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Najstariji belgijski klub decenijama bio na pogrešnom koloseku

Povezane vesti

Te 2004. godine Antverpen je debaklom u Beverenu ispao iz Župiler lige, zakoračivši u jednu od mračnijih epoha u istoriji najstarijeg belgijskog kluba.

Kluba osnovanog čak deceniju i po pre nego što će profesionalni fudbal zaživeti u zemlji dubokih podela Flamanaca i Valonaca.

Pristalice kluba iz najveće belgijske luke verovatno su se tog 15. maja osećale sramnije nego njihovi preci kada se grupa „otpadnika“ još 1900. godine pridružila taboru gradskog rivala Beršota.

Bio je to prelomni momenat za nastanak velikog rivalstva koji će specifičnu težinu doživeti početkom ovog milenijuma, kada je Antverpen zakoračio u tunele druge lige iz kojih će izaći tek 13 godina kasnije.

Baš u vreme kada je belgijski velikan padao na kolena, sijaset potonjih nosilaca igre državnog tima stasavao je u omladinskoj školi Beršota.

Spomenimo samo imena poput Rađe Naingolana, Muse Dembelea i Tobija Aldervajrleda čiji omladinski staž se tih godina bližio kraju, a mogućnost da zaigraju za najslavniji klub iz njihovog rodnog grada te 2004. godine nije imala mnogo smisla.

Od spomenute trojice najslikoviti je primer Aldervajrleda koji se toga leta kao 15-godišnjak otisnuo u Amsterdam kako bi ga mentori iz omladinske škole Ajaksa što bolje izbrusili za profesionalne vode.

I dok su gradska deca završavala van zidina kultnog Bostelstadiona, Antverpen je morao da se zadovoljava fudbalerima koje je Mančester junajted slao na pozajmice usled žestoke konkurencije koja je tih godina bivala na „Old Trafordu“.

Džon O’Šej, Džoni Evans, Daron Gibson, Rajan Šoukros samo su neka od imena koja su u višegodišnjoj saradnji protutnjala Antverpenom, bez značajnijeg učinka jer je tih godina klub beležio slabe rezultate.

Stvari su krenule sa mrtve tačke kada je belgijski preduzetnik Pol Gejsnes marta 2017. godine ušao u klub, obezbedivši ekspresan povratak u viši rang. Pre bilo kakve pomisli o osvajanju prve titule nakon sezone 1956/57 novi vlasnik je pribegao mnogo urgentnijim zadacima, rekonstrukciji stadiona koji je važio za jedan od zapuštenijih u zapadnoj Evropi.

Kako je vreme odmicalo klub je po Gejsnesovim patronatom bivao sve stabilniji, a onda je splet potpuno neobičnih okolnosti stvorio priču koja je omogućila Antverpenu najveći sportski uspeh u ovom veku.

Mnoge je zaprepastila odluka rukovodstva kluba da na mesto sportskog direktora dovede Marka Overmarsa marta 2022. godine, svega mesec dana pošto je zbog skandala napustio Ajaks.

Nepopularna odluka da se angažuje čovek nad čijim ponašanjem se fudbalski svet tih dana grozio, imala je za posledicu dovođenje Aldervajrleda koji je na početku karijere igrao u Ajaksu u vreme dok je Overmars bio angažovan u klubu.

Nekadašnji defanzivac Totenhema je iza sebe imao sezonu u Kataru i sumnjamo da je pomišljao da napusti zemlju organizatora Svetskog prvenstva da nije stigao poziv iz rodnog grada, baš u vreme kada se iz privremene trenerske hibernacije poslu vratio Mark van Bomel. Takođe na Overmarsov mig.

Da život piše romane pokazala je šampionska sezona 2022/23 kada je upravo Aldevajrled golom u 94. minutu u Genku obezbedio prvu titulu Antverpenu nakon neverovatnih 65 godina razmaka.

Bio je to simoličan pokazatelj da su gradska deca navukla kraljevski plašt, a najveći od njih na zaobilazan otpevao „labudovu pesmu“ u godinama kada je mislio da bogatu karijeru u Kataru privede kraju.

Najstariji belgijski klub je tako poremetio ustaljeni poredak od nekoliko ekipa koje se smenjuju na vrhu, skrenuvši pažnju fudbalskoj javnosti da je osnovan mnogo pre nego što se iko u Belgiji i nadao da će se zakotrljati „bubamara“.

Sezonu nakon šampionske nisu opravdali očekivanja, ali su u novu sezonu ambiciozno zakoračili predvođeni novim trenerom Jonasom De Roekom, stručnjakom koji se još 13-godišnjak u omladinskog školi susreo sa veličinom Antverpena.

Debitovao je pobedom na gostovanju Šarlroi u prošlom kolu, a ove nedelje će od 13:30 imati težak zadatak da savlada Anderleht u drugom kolu.

Antverpen u poslednje tri utakmice nije poražen kod kuće protiv briselskog velikana, pa verujemo da će se gosti sa „Loto Parka“ prilično namučiti za bodove.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke