Argentina protiv Urugvaja - Najstarija utakmica Južne Amerike!

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 10.10.2021.
11:20
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Komšije u kvalifikacijama za Mundijal...

Povezane vesti

Uvek kada igraju Argentina i Urugvaj, rivalstvo počinje pričom o ratu. Klasiko del Rio de la Plata delom nosi naziv i zbog sporne visoravni oko koje je u 19. veku ratovalo tri države, tačnije, Brazil i Argentina protiv Urugvaja. Prvi fudbalski meč odigrali su još 1902. Zanimljivo to je prva reprezentativna utakmica na svetu, izvan postojbine fudbala, odnosno mečeva Engleske i Škotske.

Recimo i to da su ovi rivali igrali više puta od Škota i Engleza, blizu 200 puta, Argentina ima čak 89 pobeda, 40 više od rivala.

Prvi meč dobila je Argentina sa 6:0, međutim, do pedesetih, oni su često zavidljivo gledali komšije.

U čemu je bio problem?

Urugvajski fudbal su formirali Englezi, odnosno njihove kompanije, ali su mu u ovoj "Švajcarskoj Južne Amerike" pridodali notu umeća, oslonjenu na fer plej. Argentina je od početka u skladu sa svojom teorijom nasilnog društva, u stvari sve do sedamdesetih igrala na silu. Oni su gubili velike mečeve od "Urusa", počev od prve Kopa Amerike, ali i Olimpijskih Igara koje su bili pravi ratovi. Dva zlata, 1924. i 1928. su Urugvajci osvojili zlata, drugo posle ponovljene utakmice u Parizu, kada je izbila tuča u pariskim lokalima nakon utakmice.

Kada su Urugvajci, najbolji tim tom vremena kompletirali sve titule Mundijalom u domovini i pobedili Argentine posle preokreta, njihov konzulat je kamenovan u Buenos Airesu. Ali su argentinski navijači par puta polupali stakla na prostorijama svog saveza, kada reprezentacija zbog finansijskih problema nije bila u mogućnosti da ode na velika takmičenja u Evropi. Inače, Argentina je osvetu za poraz u finalu prvog Mundijala čekala 56 godina, tada su u Meksiku tukli Urugvajce 1:0, Pedro Paskuli je dao jedini gol. Iako je Argentina postala kasnije svetski prvak u toj utakmici se videlo koliki je psihološki pritisak kada igraju sa Urugvajcima.

Zanimljivo da su ovi timovi odigrali čak 150 prijateljskih mečeva, bilo je i prekida, a recimo da Argentina na Kopa Amerika ima više pobeda u međusobnim duelima protiv Urugvajaca, ali oba tima imaju isti broj prvaka kontinenta kao i sveta.

Kada je u pitanju rivalstvo, veće je sa strane Urugvaja, a Argentina ima Brazil prema kome se meri. Uz to, kao veći sused, njihova dominantna kultura kada su mas mediji u pitanju je prisutna u Urugvaju koji je stabilnija i bolje vođena zemlja.

U poslednjih nekoliko godina mečevi nisu toliko vatreni, "Gaučosi" su slavili na poslednjoj Kopi, i kvalifikacijama za Mundijal, po tradiciji Argentina teško igra u Montevideu, ali je sigurna kod kuće gde već dobar deo godina, Kavani i Suarez ne uspevaju da savladaju golmane u Buenos Ajresu.

Meč je važniji za Urugvaj, Argentina je blizu Katara, ali će se potruditi da nokautira komšije.

U ovom petom kolu, Brazil koji je već na SP ide u Kolumbiju, Peru hvata voz gostovanjem u Boliviji, Ekvador bi trebalo da odnese bodove iz Venecuele, Paragvaj će u Čile...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke