Arminija Bilefeld, klub iz grada koji ne postoji

Autor: Ivan Cvetković
utorak 06.06.2023.
12:00
Izvor: Sportske.net

Ako je neko primer “jo-jo” kluba u Nemačkoj, onda je to Arminija.

Twitter DSC Arminia Bielefeld
Twitter DSC Arminia Bielefeld

Povezane vesti

Grad Bilefeld poznat je po dve stvari, čuvenoj kompaniji za prehrambene proizvode koje možete videti u čitavom svetu “Dr Etker” i fudbalskom klubu Arminija. I dok kompanija Ričarda Etkera pronosi slavu ovog grada u Severnoj Rajni-Vestfaliji neprestano već pune 132 godine, “Plavi” se ove sezone nalaze nadomak ispadanja iz nemačke Cvajte.

Arminija i jeste jedan od simbola “jo-jo” kluba u Nemačkoj, u Bundesligu je upadao rekordnih osam puta, a u eliti se najduže zadržao po pet sezona bez ispadanja, ukupno 17 sezona u jedinstvenoj Bundesligi. Klub je osnovalo 14 lokalnih buržuja 1905. godine i važi za jedan od najstarijih u regionu. Arminija je imala odlične rezultat pre Prvog svetskog rata, u regionalnom finalu je 1912. pobedila i Borusiju Dortmund, ali rat je prekinuo sve sportske aktivnosti. Klub iz Bilefelda je nastavio sa odličnim rezultatima i posle Velikog rata, osvojen je šampionat zapadne Nemačke dva puta (igralo se po regionima), dok se u klupskim vitrinama nalazi i pehar namenjen najboljem timu u Vestfaliji. Uopšteno, 20-te godine 20. veka bio je ubedljivo najsupešniji period za klub, a interesantno je da je Nemački radio prvi put prenosio jednu fudbalsku utakmicu uživo između Arminije i Projsena u novembru 1925. godine. Doba nakon Drugog svetskog rata bilo je teško za “Plave”, po prvi put su se našli u trećem rangu takmičenja, da bi premijerna bundesligaška promocija usledila 1970. godine.

Upravo je kraj sezone 1970-71 ostao upamćen po lošem jer se Arminija našla u središtu skandala sa nameštenim utakmicama. Arminija je bila jedan od klubova koji je bio pod najvećom lupom, od 10 sumnjivih mečeva učestvovala je u tri, pa je Fudbalski savez Nemačke bio nemilosrdan. Klub je kao posledicu svega bio izbačen iz Bundeslige naredne sezone u kojoj su to zaslužili i po rezultatima, dok su dvojica fudbalera Valdemar Slomijani i Jirgen Nojman dobili doživotnu zabranu bavljenja fudbalom u Nemačkoj.

Brzo se klub iz Bilefelda vratio u elitu 1978. godine, u njoj proveo pet uzastopnih sezona, da bi 80-godine prošlog veka ostale u sećanju po naglom padu u treći rang. Devedesete su bile takođe turbulentne, ali je klub uspeo da se vrati u elitu ponovo koketirajući sa “cvajtom”. Prva decenija novog milenijuma donela je navijačima Arminije velike radosti i novih pet uzastopnih sezona u Bundesligi, da bi se nakon toga nastavilo sa “jo-jo” praksom.

Arminija je dočekala elitu u “korona-sezoni”, izdržala još jednu, dok se trenutno nalazi na rubu ispadanja iz Cvajte. U Nemačkoj postoji šala po kojoj se Bilefeld smatra “nepostojećim” gradom. Naime, grupa studenata je sredinom 90-ih godina prošlog veka pokrenula teoriju zavere da grad Bilefeld zapravo ne postoji jer nikada nisu čuli niti poznavali nekoga ko poznaje bilo koga iz Bilefelda. Danas u doba interneta je lako videti kako izgleda simpatičan grad od nešto preko 300.000 stanovnika. Za klub su nastupali brojni fudbaleri, inostrani i domaći, a najpoznatija imena jesu Uli Štajn, Bruno Labadija, Patrik Ovomojela, Štefan Kunc, te Ali Dei, Karim Bageri, Delron Bakli…

Danas niko od njih nije u mogućnosti da na terenu pomogne Arminiji protiv Vehena u revanš duelu baraža za opstanak u Cvajti. Prvi meč u Visbadenu okončan je sa ubedljivih 4:0 za domaćina, pa će ”Plavima” biti potrebno pravo čudo ne bi li izbegli ispadanje u treći rang takmičenja. Stari su to znanci, Bilefeldu je u međusobnim okršajima naklonjena tradicija, čak je na istom stadionu 2019. godine postigao čak pet golova. Vehen je poslednji put pobedio 2011. godine u Bilefeldu, nalazi se u dobroj formi neporažen u četiri poslednja duela.

U ovakvim utakmicama teško je prognozirati bilo šta, ali nema dileme da Arminija ne može dugo da čeka sa ultra-ofanzivom. Četa Uvea Košinata ide na sve ili ništa, u poslednje dve utakmice primila je po četiri gola i dala nula, treba pokušati na golove…

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke