Arsenal i Junajted, kad su zbog tuče oduzimani bodovi!

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 03.09.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Desilo se, pre gotovo 35 godina!

Povezane vesti

Pisali smo mnogo puta o rivalstvu Arsenala i Mančester Junajteda, za koje Aleks Ferguson tvrdi da je definisalo PL i napravilo od nje najbolju ligu na svetu. Jer, izgledalo je kao trka "Đavola" sa samima sobom, dok francuski profesor nije stigao iz Japana. Iako dočekan sa skepsom (Toni Adams je ispao glup u društvu pitanjem da li govori engleski jezik jer Arsen je govorio engleski gramatički pravilnije od svog kapitena i šest jezika pride), Venger je osvojio tri titule za sedam godina, tukao Junajted u kupu, gubio na "Old Trafordu", ali do dolaska Abramoviča, titula se rešavala na relaciji "Hajberi"-"Teatar snova". Posle se sve promenilo, ali ostala su sećanja na čuvene sukobe.

Jedan je onaj na prvom Vengerovom derbiju kada je Šmajhel vređao na rasnoj osnovi Jana Rajta, drugi veliki sukob Nistelroja i Vijere, pa Vijere i Kina. Tuče po tunelima, uvrede i čuveni "Pica Gejt" kada je, priča se Fabregas pogodio parčetom pice Fergija, danas su legende PL. Ali, i pored svega, između dvojice menadžera nije bilo zle krvi, kao recimo između Beniteza i Murinja, ili Murinja i Vengera.

Ipak, da ostavimo te priče, da premotamo unazad u godine koje su po Fergusonu zaboravljene, ali koje su bile uvod u rivalstvo u PL.

Naime 1987. što je prva Fergijeva sezona na "Old Trafordu" videli smo pravi rat u duelu sa Arsenalom na čijoj je klupi bio takođe Škot, Džordž Grejem. Dejvid Rokasl je isključen zbog divljačkog starta nad Severnim Ircem Normanom Vajsajdom. Od tada svaka utakmica je bila na nož, a sve je eksplodiralo 1990. godine.

O toj utakmici se retko priča, pogotovo van Engleske, a ona je jedinstvena.

Naime, zbog onoga što se dešavalo u oktobru pomeniute godine na "Old Trafordu" epilog je bio neočekivan, Junajtedu je oduzet jedan, Arsenalu dva boda! To je jedini put u istoriji fudbala u engleskoj prvoj ligi da je primenjena pomenuta mera zbog nasilja na terenu. Arsenalova kazna je bila teža, jer je bila ponovljena, potukli su se godinu dana ranije u duelu sa Noričom.

Šta se desilo tog popodneva?

Frka je nastala posle gola Arsenala, ispostavilo se jedinog na meču. Anders Limpar, švedski štoper je pogodio posle prekida glavom pogodio mrežu domaćina, Onda je Denis Irvajn probao da loptu što pre donese na centar, strelac Limpar mu nije dao, nastalo je koškanje, Vinterburn je udario Irvajna, i to je bio signal za tuču. Čitavi timovi, plus neki igrači sa klupe su učestvovali u makljanju koje je obišlo i Evropu. Sudija Kit Haket je u engleskom stilu pokazao samo dva žuta Irvajnu i Vinterburnu.

Iako je Junajted počeo unutrašnju istragu o onome što se dogodilo i nameravao da kazni igrače, pre svih Irvajna, mediji su tražili od saveza da reaguje. Umešala se UEFA koja je rehabilitovala engleske timove posle Hejsela te godine, pa je sprovedena istraga i FA je oduzela bodove i kaznila sa po 50 000 funti oba kluba. U Arsenalu koji je u tom trenutku bio osam bodova iza Liverpula su bili razočarani, uz poruku da je savez odlučio prvenstvo van terena. Ali, do kraja su izgubili samo jedan meč i nadmoćno osvojili titulu. Simbolično ona je odlučena baš protiv Junajteda na "Hajberiju" u pobedi od 3:1, Alan Smit je het-trikom srušio rivala. Kada je završio karijeru, Vortington je priznao da je zakuvao, ali član slavne Arsenalove odbrambene četvorke je rekao da mu nije žao, da je to inspirisalo rivalstvo i da je ta generacija "Gunera" na sve načine želela da pobedi. Zanimljivo, Junajted je na kraju te sezone izgubio finale Liga Kupa, ali su osvojili KPK protiv Barse i tada je Fergi sve uverio da zna šta radi.

A Arsenal?

Oni će takođe trijumfovati u ligi te sezone, pa dve godine kasnije osvojiti oba domaća kupa i onda 1994. KPK, pobedom protiv Parme u Kopenhagenu, golom pomenutog Alana Smita.

Posle toga, dve sezone kasnije dolazi Venger i počinje nova era.

Prošle sezone svaki od timova dobio je kod kuće, Arteta je slavio u više od polovine mečeva od kada je preuzeo klupu, protiv Junajteda, a iako se Arsenal trkao za titulu, Ten Hag je osvojio trofej, Liga kup. Ali, to ove godine neće biti dovoljno. Pred derbi, oba tima su se mučila, Arsenal nije dobio Fulam, Junajted je okrenuo posle poraza od Totenhema, meč sa Notingem Forestom. Sve je otvoreno, mada je po nama, kao i prošle sezone, Arsenal bolja ekipa.

Zanimljivo će biti na "Enfildu", nakon preokreta u Njukasli, Redsi čekaju Emerija i Vilu, klub iz Birmingema je dobio dva meča u nizu nakon lošeg starta. Duel Šefild Junajteda i Evertona je prava bitka očajnika, Barnli deluje loše, Totenhem je odličan sa Postekgluom. Veliki je favorit i Čelsi protiv Foresta, dok će baš zanimljivo biti u sudaru "Galebova" i "Svraka"na obali, Brajton je popio gorku pilulu od Vest Hema koji ih je uništio na kontru. "Čekićari" nakon te pobede gostuju Lutonu koji će konačno debitovati u ligi pred svojim navijačima na "Kenilvort Roudu", a Siti očekuje pobedu protiv Fulama. Huanma Lilo će ponovo biti "kalif umesto kalifa", Gvardiola se i dalje oporavlja od operacije leđa u Barseloni. Palas čeka Vulvse, izbegli bismo klađenje na taj meč, dok su golovi u delu Brentforda i Bornmauta uz eventualno pobedu domaćih "Pčela" dobra ideja.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke