Arsenal je uzdrman, hoće li ga Liverpul dotući?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 07.01.2024.
14:45
Izvor: Sportske.net

''Tobdžije'' upale u krizu tokom praznika, da li će ''prosuti'' sve dobro što su uradili?

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Od početka tekuće sezone Arsenal se svojim odličnim igrama i rezultatima nametnuo kao tim koji može da se nada tituli u Premijer ligi, tituli na koju čeka sada već 20 godina. U prvih 15 kola je to izgledalo možda i realno, ali od poraza u Birmingemu protiv Aston Vile kola su počela polako da se kreću nizbrdo.

Od tada je tim Mikela Artete upisao samo jednu pobedu, nad Brajtonom kod kuće. Potom je izdržao pritisak Liverpula na ''Enfildu'' i osvojio važan bod kojim je zadržao minimalnu prednost na čelu tabele, ali je u prazničnim danima doživeo dva neočekivana poraza od Vest Hema i Fulama, zahvaljujući kojima je pao tek na četvrto mesto na tabeli sa velikih pet bodova zaostatka za vodećim Liverpulom.

Meč protiv Fulama, odigran poslednjeg dana 2023. godine, trener Arteta je ocenio kao najgoru utakmicu njegovog tima od početka sezone, iako je Arsenal imao rano vođstvo u tom susretu. Kasnije je dozvolio preokret domaćinu koji je na kraju slavio sa 2:1, pa ''tobdžije'' imaju razloga za brigu na ulasku u Novu godinu, pogotovo što će im prvi rival u 2024. godini biti zahuktali Liverpul, osokoljen preuzimanjem liderske pozicije na tabeli.

Ovoga puta će snage odmeriti na startu FA kupa, meč se igra u nedelju, a Arsenal će imati prednost domaćeg terena. U slučaju novog poraza, Artetin tim bi praktično za samo dve nedelje upropastio sve dobro što je uradio od početka sezone, ali bi eventualnim trijumfom vratio poljuljano samopouzdanje.

FA kup je takmičenje koje za Arsenal ima poseban značaj, s obzirom da u tom takmičenju ima najveći broj osvojenih trofeja. ''Tobdžije'' su 14 puta osvajale FA kup i vodeći su na trofejnoj listi, Mančester junajted je drugi sa 12 trofeja, a Liverpul deli treće mesto sa osam, zajedno sa Čelsijem i Totenhemom. Arsenal je poslednji put osvojio FA kup 2020. godine, kada je takođe Mikel Arteta vodio ekipu sa klupe. Do tog trofeja ''tobdžije'' su došle pobedom nad Čelsijem u finalu, a junak tog trijumfa bio je dvostruki strelac Pjer-Emerik Obamejang koji je Arsenalu doneo preokret posle ranog vođstva ''plavaca'' preko Pulišića.

Međutim, od tog osvojenog trofeja, Arsenal je u FA kupu imao tri neuspešne sezone, u kojima nije stizao dalje od šesnaestine finala. Prošle sezone je zaustavljen od moćnog Mančester sitija, sa kojim se sastao već u šesnaestini finala, a ni ove sezone ga žreb nije mazio, pa će odmah na megdan Liverpulu.

Za razliku od nedavnog prvenstvenog susreta, u nedelju će i jedni i drugi biti oslabljeni, a razlog su predstojeći Kup afričkih nacija i Kup Azije. Tako će ekipi Arsenala nedostajati Egipćanin Mohamed Elneni i Japanac Takehiro Tomijasu, dok će Liverpul biti značajno oslabljen neigranjem svog najboljeg strelca Mohameda Salaha, koji se takođe priključuje selekciji Egipta, a ni japanski vezista Vataru Endo neće biti na raspolaganju treneru Jirgenu Klopu.

Arsenalov tim je dodatno opterećen povredama u defanzivnoj liniji tima, pošto je Oleksandr Zinčenko propustio nedeljni poraz od Fulama zbog povrede lista. Hirijen Timber je i dalje odsutan zbog povrede kolena zadobijene na početku sezone, dok je Tomas Parti, koji takođe može da igra na poziciji desnog beka, nekoliko meseci van terena zbog povrede butine.

A ko će u ekipi Liverpula zameniti Salaha? Klop od ofanzivaca ima na raspolaganju i Kodija Gakpa, Luisa Dijaza, Darvina Nunjeza i Dioga Žotu, a ono što navijače brine jeste Nunjezova loša golgeterska forma, koja je pogotovo došla do izražaja protiv Njukasla kada je propustio čak tri odlične prilike. Ipak, trener Klop mu i dalje pruža javnu podršku.

"Ne sumnjajte u Nunjeza, sve je potpuno u redu. Darvin će davati golove i niko to ne treba da dovodi u pitanje, pogledajte samo asistenciju kojom je prelomio meč. Njega kritikuju na društvenim mrežama, ali ko ga gleda uživo, zna koliko radi i koliko nam znači", rekao je Klop.

On je pred susret sa Arsenalom posebno ohrabren igrom veziste Kertisa Džonsa, koji se za razliku od Darvina Nunjeza upisao u strelce, ali koji je pre svega igrom na sredini terena oduševio svog trenera.

''Posebna igra Kertisa. Svi znamo koliko je dobar igrač, tehnički je neverovatno vešt, ali sve više pronalazi pravac u svom driblingu, izvlači se sve bolje iz situacija, a njegov presing i kontra-presing su u međuvremenu podignuti na mnogo viši nivo, onako kako to treba da izgleda. Zaista sam zadovoljan time. Kao što sam rekao, kontra-presing koji smo igrali protiv Njukasla je bio apsolutno izuzetan, apsolutno! Bio je to školski primer'', prezadovoljan je Klop i ove njegove reči najbolje ilustruju atmosferu u kojoj će ''redsi'' dočekati gostovanje na ''Emirejtsu'' u nedelju.

Taj duel će biti prvi susret Arsenala i Liverpula u FA kupu u poslednjih deset godina. Poslednji put su se u ovom takmičenju sastali februara 2014. godine u osmini finala. I tada su ''tobdžije'' bile u ulozi domaćina i trijumfovale su sa 2:1 za prolaz u četvrtfinale. Arsen Venger je u to vreme vodio ekipu Arsenala, na klupi Liverpula je sedeo Brendan Rodžers, a pobedu ''tobdžijama'' doneli su Oks-Čemberlen i Podolski, dok je poraz ''redsa'' ublažio Stiven Džerard iz penala. Sadašnji trener Arsenala Mikel Arteta je u tom meču proveo svih 90 minuta u igri, a uspomena na tu sezonu za pristalice Arsenala je još lepša ako se ima u vidu da je Vengerov tim na kraju uspeo da stigne do trofeja.

Pre toga smo susret Liverpula i Arsenala u FA kupu mogli da vidimo 2007. godine, kada su ponovo ''tobdžije'' bile bolje, i to kao gosti. Slavili su rezultatom 3:1 na ''Enfildu'', a najzaslužniji za takav epilog je bio Tomaš Rosicki, dvostruki strelac u prvom poluvremenu. U nastavku je Dirk Kajt svojim golom vratio nadu Liverpulu, ali je sve dileme rešio Tijeri Anri, pogotkom u finišu meča za konačnih 3:1 za Arsenal. Za razliku od 2014. godine, ''tobdžije'' u toj sezoni nisu daleko dogurale u FA kupu, pošto ih je zaustavio Blekburn već u osmini finala.

Ipak, najznačajniji dueli Arsenala i Liverpula u FA kupu odigrani su 1950, 1971. i 2001. godine, kada su se sastajali u finalima. ''Tobdžije'' su dobile finale 1950. kada su slavile sa 2:0, dve decenije kasnije je u finalu na Vembliju bilo 2:1 za Arsenal posle produžetka i te dve pobede su donele treći i četvrti trofej FA kupa klubu iz Londona.

Liverpulov revanš usledio je na početku ovog veka, kada je stigao do svog šestog trofeja u ovom takmičenju, pobedom u finalu nad Arsenalom od 2:1. To finale igrano je na Milenijum stadionu u Kardifu, gde je Arsenal poveo u 72. minutu golom Fredija Ljungberga i stigao nadomak trofeja, ali je finiš meča obeležio sjajni Majkl Oven koji je sa dva pogotka u 83. i 88. minutu doneo preokret i trofej ''redsima''.

Bez obzira što će se predstojeći duel igrati već na startu takmičenja, susret Arsenala i Liverpula uvek ima draž velikog derbija, s tim da je utisak da će za ''tobdžije'' ovaj meč imati veći značaj, kako iz već pomenutog razloga na početku teksta, tako i zbog činjenice da samo tri dana kasnije ekipu Liverpula očekuje duel sa Fulamom u polufinalu Liga kupa. S obzirom da se tu već radi o samoj završnici takmičenja, postoje očekivanja da će protiv Arsenala Jirgen Klop napraviti i dodatne rotacije u timu, kako bi pojedini igrači spremno dočekali duel sa Fulamom. Pre svih je pod upitnikom nastup Dominika Soboslaja koji je protiv Njukasla osetio bol u kolenu, pa bi i njegovo eventualno odsustvo uvećalo Arsenalove šanse za uspeh u ovom meču.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke