Arsenal - Kako su Krenkeovi izvadili zmiju iz džepa?

Autor: Lazar Nikolić
utorak 04.07.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Potpuna transformacija klupske filozofije...

Povezane vesti

Arsenal je poznat kao tim čija je filozofija još od pre vek i one slavne generacije vizionara Herberta Čepmena da je umetnost napraviti rezultat bez većih ulaganja. Ta priča kroz decenije je menjana, ali nikada "Tobdžije" nisu bile poznate kao velike trošadžije.

Kada to kažemo, bilo je naravno i izuzetaka koji potvrđuju pravilo, ali makar nekada "dosadni" Arsenal menjao fizionomiju pod Vengerom, veći deo "Profesorove" vladavine je obeležen štednjom, delom i zbog izgradnje "Emirejtsa", ali najviše zbog dobro poznate škrtosti porodice Krenke. Amerikanci su bili sinonim za vlasnike koji uvek gledaju novčanik pre ambicije, a Vengerove čuvene priče o tome koga je Arsenal bio blizu da dovede, od Ronalda, preko Mesija i još nekoliko najvećih igrača našeg veka su često predmet ironije u engleskim medijima.

Zbog svega toga transfer Rajsa u severni London je iznenađenje. Malo ko može da zamisli da kapiten Vest Hema koji ide na kratak put od desetak kilometara na sever grada vredi 105 miliona funti. To nije rekord samo Arsenala već i PL za britanskog igrača. Prethodni rekorder, Pepe, nije opravdao očekivanja, ali je engleski reprezentativac mnogo manji rizik.

Ne treba mu prilagođavanje, ima strašan mentalitet vođe, osvojio je trofej sa "Čekićarima", veoma je zreo na terenu, retko igra sa oscilacijama, ovo je i poruka ostalim fudbalerima da "Guneri" imaju najveće ambicije. Kada smo pisali o Rajsovoj dilemi u jednom od prethodnih tekstova, prognozirali smo da će se odlučiti za Arsenal. Ima mnogo razloga, sećate se verovatno, to da ostane u gradu, da bude centar projekta, sigurni minuti (znate kako je prošao njegov partner iz reprezentacije Filips u Sitiju prošle sezone) pred EP 2024. (novu šansu da pehar stigne kući u Englesku...)

Ali, nije samo Rajs u pitanju, iako je njegov transfer najveća priča leta i možda to ostane, ako se Mbape ne odluči da napusti rodni grad.

Naime, Krenkeovi su se promenili.

Niko nije očekivao da će "Tihi Sten" čiji su Nagetsi osvojili titulu prvaka u NBA ovako duboko zavući ruku u džep. Pogotovo, jer je Arsenal pokazao da može da izgubi titulu i sa osam bodova prednosti i bez evropskog kamena oko noge (važno je što su imali manji broj utakmica od Sitija jer imaju mnogo tanju klupu). Naime, prednost koju su prokockali nije najveća u istoriji PL, ali oni jesu tim koji je u više od tri decenije postojanja Premijer Lige najviše vremena proveo na čelu tabele i na kraju ostao praznih ruku.

Istorija Arsenalovih slomova i pod Vengerom u finišu sezone je živopisna, nekako su i dali pravo svima da sumnjaju da je gotovo i kada je gotovo. Sada nije bilo, ali i za standarde Severnog Londona je teško očekivati da kada se lomi, Arsenal pobedi samo u dve od osam utakmica.

Ali, iako sve ukazuje da bi raspoloženje na "Emirejtsu" trebalo da bude ogorčenje, ono što se dešava ovog leta u prelaznom roku oteralo je oblake.

Podsetimo, uz Rajsa je stigao i Kai Haverc iz Čelsija, a na vratima je i Timber iz Ajaksa koji je bio velika želja Ten Haga po dolasku na "Old Traford". Dakle, sve linije tima su pojačane i kako se veruje to nije kraj. Arteta koji očigledno ima sjajnu moć ubeđivanja vlasnika da otvore pećinu sa blagom želi i Romea Laviju odličnog vezistu Sautemptona. To bi račun ovog leta dovelo na više od 250 miliona funti.

No, treba reći da Krenkeovi nisu počeli da troše preko noći. Zaboravlja se koliko je uloženo u tim i prethodna dva leta. Recimo 2021. su stigli Ben Vajt, Odegard i Ramsdejl sa 145 miliona funti, pa onda pre 12 meseci Sitijev tandem Zinčenko-Žesus. Posle korone, ceh je oko 400 miliona funti, to niko nije potrošio tim pre što klub nije prodao nikoga za neku veću sumu kako bi napravili balans u knjigama.

Ima li opasnosti od FFP?

Pa ne, jer su prihodi skočili, recimo 2021. kada su se vratili navijači, Arsenal je zaradio oko 350 miliona funti, povećan je i novac od TV prava, sada se posle sedam godina vraćaju u Ligu šampiona što je oko 50 miliona više i da ne šutnete loptu. Prošle sezone su igrali u top 16 EL, što nije nešto, ali zaboravlja se novac od ulaznica, više mečeva, pa se računa da je klub tu prihodovao oko 30 miliona funti.

Prema nekim tvrđenjima klub će se vratiti na period pre pandemije kada su prihodi u pitanju i probiti granicu od 500 miliona funti, što pomenuto trošenje čini prihvatljivim i prema parametrima PL, ali i UEFA. Arsenal je u prethodne tri godine izgubio oko 226 miliona funti, kako rekosmo to je znatno ispod limita (recimo u PL je dozvoljeno oko 100 miliona godišnje), pa sa te strane teško da ima razloga za brigu.

Kao i obično u ovakvim situacijama prave se projekcije timova za narednu sezonu.

Ako sve bude prema Artetinom planu, tim bi trebalo da izgleda ovako.

Na golu Ramsdejl, u odbrani Vajt, Saliba, Timber i levo Zinčenko. U veznom redu Rajs i verovatno Parti, ako ne ode (tu je Trosar), Saka, Haverc i Odegard iza Žesusa.

Sa klupom na kojoj su Kivior, Vieira, Markinjoš, Gabrijel, Nketija, Tomijasu, Žorginjo i sigurno još neko od igrača koje će probati da prodaju (neće svi otići, radi se o Rouvu, Holdingu, Lokongi, Risu-Nelsonu, Elneniju, talentovano Balogunu, Džaki, Pepeu, Tavarešu, Tirniju) Arteta veruje da će imati dovoljno igrača za borbu na par frontova. I pored povratka u Ligu šampiona cilj ostaje titula, videćemo može li pre svih Rajs da popuni tu razliku u odnosu na Siti koji ga je isto želeo i na kraju odustao.

Po nama teško, ali treba reći da je Arsenal imao odličnu sezonu i pored izgubljenog prvog mesta, da će sigurno biti jači, da će klupa biti duža, a takođe i da ovaj tim bez sumnje, ako ponovo dođe u situaciju da razmišlja o kruni neće biti tako nepripremljen, ta bolest je preležana ove sezone.

Računa se i na to da je Siti ipak sit, to nesvesno može da znači da ni Pep ne može da spreči pražnjenje nakon što su osvojili sve. Videćemo i šta znači odlazak Gundogana, objašnjavali smo da je on bio ključ i da je sam Katalonac priznao da previše zavise od Nemca. Video je Rajsa kao pre svega mentalno zamenu za novog igrača Barse, Kovačić koga su doveli to nije.

Dakle, ako Arsenal završi prelazni rok na pravi način, biće konkurentan.

Samo to?

I to je več dobra polazna osnova za narednu sezonu...

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke