Arsenal nakon 12 poraza konačno pobedio Siti, Arteta nadigrao Gvardiolu!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 08.10.2023.
19:24
Izvor: Sportske.net

Pravi derbi i zaslužena pobeda Arsenala.

EPA-EFE/DANIEL HAMBURY
EPA-EFE/DANIEL HAMBURY

Povezane vesti

Fudbaleri Arsenala pobedili su Mančester siti rezultatom 1:0 u derbiju osmog kola Premijer lige.

Heroj Arsenala bio je Gabrijel Martineli koji je ušao na poluvremenu i postigao pogodak u 86. minutu, čime je prekinut niz od 12 vezanih pobeda Sitija u međusobnim duelima u Premijer ligi.

Mikel Arteta ipak nije mogao da računa na Bukaja Saku, koji je danas zbog lakše povrede propustio prvi meč u Premijer ligi nakon 87 vezanih. Problem je i to što je roviti Martineli ostao na klupi, pa su u napadu igrali Žezus, Nketija i Trosar. 

S druge strane, Pep Gvardiola još danas nije mogao da računa na suspendovanog Rodrija, koga je neočekivano menjao Riko Luis, u tandemu sa Kovačićem.

Siti je bio opasniji u uvodnim minutima i imao je dve prilike u jednom napadu. Nakon kornera, najpre je Gvardiol gađao sa druge stative, Rajs je izbio loptu sa gol linije, a potom je u nastavku iste akcije Haland preglavao do Akea, koji je šutirao preko prečke. Ubrzo je Alvarez umalo kaznio sporu reakciju golmana Raje, iz klizećeg starta Argentinac je presekao pas i lopta je pogodila spoljni deo mreže.

Arsenal nije bio posebno opasan u trećoj trećini terena i teško je dolazio do opasne zone pred golom Edersona. 

Prvo poluvreme obeležilo je taktičko nadmudrivanje Artete i Gvardiole, bez mnogo prilika, ali je u centru pažnje bio Kovačić, koji je nekim čudom ostao na terenu, bez crvenog kartona.

Najpre je Hrvat u 29. minutu kasnio i oštro startovao otvorenim đonom na članak Edegarda, ali je zaradio samo žuti karton. Recimo, u najblažem slučaju da je ovo onaj od prekršaja tačno između crvenog i žutog kartona.

Ali, ako se čak i ovde Kovačić provukao, nije smeo nekoliko minuta kasnije kada je opet zakasnio i uklizao Rajsu, prekršaj je sasvim sigurno bio za drugi žuti karton, ali je Oliver progledao Hrvatu kroz prste. 

Arteta je odmah na poluvremenu uveo Martinelija umesto Trosara, i Arsenal je bio daleko bolji i opasniji tim. Domaći su igrali na polovini rivala, Žezus je bio agilan po desnom boku, ali izuzev udaraca sa distance, nije bilo previše posla za Edersona.

Gvardiola je inferiornost svoje ekipe u drugom delu odlučio da prekine trostrukom izmenom, Stouns, Nunješ i Doku zamenili su Luisa, Kovačića i Alvareza, a ubrzo je odgovorio i Arteta uvođenjem Partija, Tomijasua i Haverca umesto Zinčenka, Žoržinja i Nketije. 

Arsenal je nastavio da pritiska, bio je konkretniji i nekako sa jasnijim planom da dođe do gola i pobede, ali se Siti odlično branio. 

I onda, Arsenal je zasluženo došao do vođstva i pobede, u 86. minutu Haverc je odložio povratnu za Martinelija, koji je gađao dalji ugao, lopta je pogodila Akea i prevarila Edersona za 1:0!

Arsenal je uspeo da sačuva prednost i konačno pobedi Siti i pokaže da je i ove sezone kandidat za titulu. Verovali ili ne, Arsenal i Totenhem su sada na deobi prvog mesta sa po 20 bodova, Mančester siti ima 18, a Liverpul 17. 

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke