​ Arsenal – Ne valja, Siti je "babaroga"

Autor: Milovan Longinov
nedelja 21.02.2021.
13:30
Izvor: Sportske.net

„Tobdžije“ zaboravile kako izgleda pobeda u prvenstvu...

EPA-EFE/Alex Livesey
EPA-EFE/Alex Livesey

Povezane vesti

Mnogo toga je ispričano na ovim stranicama kada je u pitanju odnosi Sitija i Arsenala, ove druge su posle silnih prelazaka među „Građane“ nazivali filijalom, Venger je morao da se pomiri sa prodajom igrača u poslednjoj godini ugovora, Siti se pojavljivao odvodio nemilice fudbalere.

Svojevremeno je Francuz tvrdio da neće prodavati fudbalere bogatim Arapima, ali nije mogao da ih zadrži. Arsenal je gradio samoodrživost kluba, „Emirejts“ ih je koštao, bili su u nemogućnosti da ponude bolje plate fudbalerima, gubili su bitke u transfer rokovima, a postoji i šala na račun Vengera, koji se često javlja i tvrdi kako mu je malo nedostajalo da dovede nekog igrača, od Kristijana Ronalda, preko Aguera, do Mbapea.

Postoji i nezvanični tim „zamalo“ Arsenalovih pojačanja. Podsetićemo da je „nogu povukao“ Kolo Ture 2019. godine, da je osvojio titulu, ali nikada nije opravdao očekivanja, kao ni Adebajor koji se istina golom osvetio Arsenalu i pretrčao ceo teren kako bi provocirao „Gunere“ na njihovoj tribini, ali ni on nije baš bio pravi potez.

Gael Kliši i Bakari Sanja su bili standardni, Nasri je pravio dosta problema, pet igrača za pet godina, ali Siti nije bilo briga, imali su novca da kupe sve što hoće i sebi su mogli da dozvole promašaje.

Proteklih godina nije baš da Arsenal ima šta da ponudi timovima kao što su „Građani“, a dominacija Mančester Sitija u prvenstvu traje pet godina. Naime, toliko Arsenal nije dobio ovog rivala u šampionatu i ni dolazak Artete sa mesta Pepovog pomoćnika na klupu kluba u kome je bio kapiten nije promenio ništa u PL. Istina, i Arteta i Venger su Siti tukli u kupu i osvojili trofeje, ali to je manje važno.

Jer, najstarije takmičenje na svetu više nije toliko bitno, Arsenal u ligi nije ni blizu Sitija koji dominira, i ove sezone deluje kao kandidat za prvaka, a „Tobdžije“ su realno daleko, bez značajnih ulaganja, sa dosta promašaja u prelaznim rokovima i kada ulože novac, bez vizije, sa razočaranim navijačima.

Kada su poslednji put dobili?

Bilo je to pre šest godina, na klupi Sitija je Pelegrini čuvao mesto Gvardioli, a iz tog tima neće igrati niko, osim možda Fernandinja, De Brujne je povređen. Ostalih devet igrača startne postave je otišlo iz kluba, a na klupi je bio samo Sterling.

Arsenal?

Venger je tog popodneva izveo Beljerina, i nikoga više od igrača koji su sada u klubu. Čak ni na klupi nije bilo nikoga ko danas igra za Arsenal, pa je jasno koliko se sve promenilo.

Arsenal je doživljavao teške poraze prošlih godina, uglavnom sa dva ili tri razlike, a Pep je u decembru održao lekciju svom učeniku, Siti je slavio sa 4:1 u Liga kupu, a 1:0 su dobili u prvenstvu.

Ipak, epska utakmica u ovoj deceniji ostaje ona iz 2013. godine, kada smo videli devet golova, bilo je 6:3 za „Građane“. Te sezone su osvojili titulu, a ovaj meč je proglašen za jedan od klasika PL.

Jer, Arsenal je sam mogao u tom meču da postigne šest ili sedam golova, neverovatno je šta su sve promašili, a na kraju su ubedljivo izgubili.

Pre tog meča oba tima su igrala u Ligi šampiona (danas je to za Arsenal zabranjena teritorija), Siti je dobio Bajern u Minhenu, ali nije uspeo da osvoji prvo mesto u grupi, dok je Arsenal platio ceh porazu od Napolija i izgubio top poziciju u svojoj grupi.

Pre meča ovo je proglašeno za derbi sezone jer Siti nije izgubio nijedan bod na svom terenu, ali je Arsenal bio najbolja gostujuća ekipa lige i čak favorit po kladioničarima za titulu. Jer, Arsenal je stigao kao lider tog dana na „Etihad“.

No, Siti je napao od prvog minuta, Kun je promašio par šansi, pa dao gol, a onda je Mesut Ozil asistirao Volkotu za izjednačenje. Siti je delovao pogubljeno, ali tako je sa Arsenalom, kada deluje da imaju svoj trenutak završi u suzama.

Danas zaboravljeni Negredo je pogodio posle centaršuta Zabalete, a do kraja poluvremena zbog povreda su Košćelni i Aguero završili meč. To je izgleda ra nilo više Arsenal, jer je Siti imao više kvalitetnih igrača, a Venger nikakve zamene u odbrani. Fernandinjo je blistao u drugom delu Navas koji je zamenio Aguera je asistirao kod dva gola, bilo je 5:2 u finišu je Mertesaker smanjio, a Jaja Ture stavio tačku.

Posle toga stvari su krenule nizbrdo za Arsenal, na teži način su naučili da nisu ni blizu da osvoje titulu. Naime, iako su još jedno vreme bili u trci, na proleće se dogodio pravi raspad, nisu doduše izgubili od Sitija kod kuće, bilo je 1:1 u martu, ali su primili od Liverpula pet golova, dobio ih je Stouk, gubili su bodove od manjih timova i na kraju, tek četvrto mesto na tabeli. Imali su sedam bodova manje od šampiona koji je dao 102 gola te godine i imao gol razliku +65!

Od kako su Emiraćani kupili klub, a sada je već više od deceniju, računajući sva takmičenja, Arsenal je putovao na „Etihad“ 14 puta i izgubio deset mečeva. Ravnoteža moći se itekako promenila, na „Emirejtsu“ su pobeđivali dok je Venger bio na klupi, ali sada se i to promenilo, kako rekosmo zaboravili su kako izgleda pobeda u šampionatu.

I kada na to dodate da Siti u ovom trenutku ima 19 bodova više i meč manje od Arsenala biće vam jasno kolika je razlika među klubovima.

Zbog toga, ma kako Gvardiola hvalio svog nekadašnjeg pomoćnika, teško da će pobeda lidera izostati, jednostavno, mnogo su bolja ekipa.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke