Arsenal VS Totenhem - Nikada nije bilo ovoliko bitno

Autor: Milovan Longinov
subota 01.10.2022.
08:30
Izvor: Sportske.net

Arteta i Konte vratili veru da titula može u severni London.

EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Povezane vesti

"Konačno imamo tim za titulu. Konačno imamo trenera za titulu" - rečenice su koje posle toliko godina mogu da izgovore navijači i Arsenala i Totenhema, ali po onome što do sada rade, Mikel Arteta i Antonio Konte zaista opravdavaju ono čuveno "trust the process".

Da je neko ponudio navijačima Arsenala 18 od mogućeg 21 boda, odnosno navijačima Totenhema jedan manje (17), verovatno bi se međusobno potukli da prihvate takav bilans pred reprezentativnu pauzu. Arsenal je lider na tabeli sa skorom 6-0-1, a Totenhem na deobi drugog mesta sa Sitijem sa 5-2-0. Iako igraju potpuno drugačije i imaju suprotne filozofije, i Arsenal i Totenhem imaju pravo da se nadaju borbi za titulu do samog kraja sezone.

Sistemom eliminacije, Čelsi je na nekom potpuno novom početku, čak i iza Junajteda koji je već krenuo sa Ten Hagom, a Liverpul se nalazi u nekom međuprostoru, tražeći identitet bez Sadija Manea, sa gomilom povreda. Arsenal i Totenhem su to iskoristili na najbolji mogući način. Arteta je sada već starosedelac, klub mu je verovao i letos mu je doveo sve što je želeo - Gabrijela Žezusa, Zinčenka i Vijeru, dok se Saliba vratio kao pravi komandant odbrane posle pozajmice u Marseju. Arsenal ima balansiran tim, sada čak i malo dužu klupu nego ranijih godina i mečeve koje dobija, dobija ih ubedljivo, što pokazuje i gol razlika 17:7. Jedini poraz Arteta je doživeo od Mančester junajteda, početkom septembra, no, jedan poraz, u prvih sedam kola, morao je da se desi. Arsenal nije imao ovakav start dve decenije i s razlogom Artetin tim porede sa onim Vengerovim koji je počeo dominaciju početkom ovog veka.

S druge strane, tu je Antonio Konte, provereni šampion, koji je od onog ubijenog Totenhema sa Nunom Mendešom, stvorio tim ratnika. Preporodio je Harija Kejna, Son se vraća u formu, a dobio je i Rišarlisona da im pomogne u rotaciji. Konte je doveo Lenglea, Bisumu i Perišića, te ostaje možda jedino nejasno kako nije uspeo da izdejstvuje jače pojačanje na desnom "vingeru", iako tu ima Emerson i Doertija. Totenhem je neporažen, igra tvrdo, dobija teško, ali još teže prima golove. Primio ih je isto koliko i Arsenal - 7, a zahvaljujući ubedljivoj pobedi nad Lesterom (6:2) popravio je i gol razliku - 18:7.

Od početka sezone, ovo će i jednima i drugima biti tek drugi susret sa timovima iz velike šestorke. Osim Arsenalovog poraza od Junajteda, Totenhem je gostovao Čelsiju i u onoj ludoj utakmici na kojoj su se sukobili Tomas Tuhel i Antonio Konte, nekim čudom uspeo da osvoji bod. U prevodu, Arsenal i Totenhem žele prvu pobedu iz derbija velike šestorke, a sigurno da ne može slađe nego da to bude baš najveći rival.

Ono što posebno može da raduje obojicu trenera jeste da “FIFA virus” nije zahvatio njihove igrače, mada Arteta neće moći da računa na Zinčenka, koji je od ranije povređen. Praktično, očekuje se da izvedu najjače timove koje imaju u ovom trenutku.

Mikel Arteta i Antonio Konte prošle sezone su podelili po jednu pobedu, na domaćem terenu, Totenhem je slavio 3:0, a Arsenal 3:1, stoga, očekujemo novi spektakl i golove uz najvažniju konstataciju - i epitet kandidata za titulu. Jer, davno nije bilo ovoliko važno, u borbi za titulu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke