Asano brine šampiona?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 18.02.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Bajern na teškom gostovanju u Bohumu.

EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Povezane vesti

Sa serijom od tri meča bez pobede i glavom tik iznad vode kada je reč o borbi za opstanak u Bundesligi, fudbaleri Bohuma dočekaće minhenski Bajern u poslednjem meču 22. kola najjačeg nemačkog šampionata.

Velikan iz Bavarske je prošlonedeljnim porazom u derbiju protiv Bajera u Leverkuzenu (3:0) dodatno sebi otežao situaciju u borbi za šampionski pehar pa će morati svim silama da zapne ne bi li izbegao neoprostiv kiks u Bohumu. Ogromnu opomenu imaće u nedavnom krahu trećeplasiranog Štutgarta na gostovanju u najrazvijenijoj saveznoj državi Nemačke, kada su „Švabe“ poražene 1:0.

Osnovan davne 1848. godine, Bohum je jedan od najstarijih sportskih organizacija na svetu pošto je prvobitno formiran kao gimnastičarska sekcija. Zbog raznih političkih turbulencija na prelazu dva veka i naročito tokom doba nacizma, Bohum je često menjao ime i način organizacije. Prilično mučno bilo je tokom Drugog svetskog rata kada se ovaj klub fuzionisao sa ratnom ekipom iz svog grada, da bi po prvim danima mira ponovo postao ono što je bio.

Početkom šezdesetih godina kada je formirana sadašnja Bundesliga Bohum je igrao u trećem rangu, ali je upravo u ovom periodu doživeo vrtoglavi uspon koji će biti krunisan 1968. godine porazom u finalu Kupa Nemačke protiv Kelna. Samo tri godine kasnije, klub iz savezne države Severna Rajna-Vestfalija ušao je u najviši rang nemačkog fudbala.

Igranje u samom vrhu nemačkog fudbala tih godina nije donelo Bohumu naročite rezultatske uspehe, ali je ovaj tim u očima drugih tada imao prizvuk upornosti i neodustajanja. O tome svedoči i dvodecenijski niz u Bundesligi, ali i novo finale Kupa 1988. godine kada su poklekli protiv Ajntrahta iz Frankfurta.

Ranih devedesetih stekli su reputaciju „jo-jo“ kluba, odnosno ekipe koja naizmenično ispada u niži i plasira se u viši rang takmičenja, a trenuci najvećih uspeha bili su im u dva navrata. Sa osvojenim petim mestom u sezoni 1996/97 plasirali su se u kvalifikacije za Kup UEFA, baš kao i sedam godina kasnije.

U evropskim okršajima naročito neizvesno bilo je protiv Standarda iz Liježa 2004. godine kada su u trećem kolu kvalifikacija za Kup UEFA eliminisani zbog pravila o golu u gostima koje je u međuvremenu ukinuto.

Uprkos tome što se ne mogu pohvaliti nijednim trofejem, veliku satisfakciju za navijače Bohuma predstavlja činjenica da u u tri navrata imali najboljeg strelca u Bundesligi. Najsvežiji primer svakako je iz sezone 2006/07 kada je lukavi Grk Teofanis Gekas sa 20 golova bio na čelu liste strelaca u žestokoj konkurenciji. Golgeter koji je promenio mnogo klubova u karijeri te sezone je stigao na pozajmicu iz Panatinaikosa i nikada više u karijeri nije nadmašio ovaj učinak.

Nedeljna utakmica u Bohumu biće interesantna srpskoj javnosti i po dvojici fudbalera koji imaju veze sa Srbijom. Dres ovog kluba nosi povremeni reprezentativac Srbije Erhan Mašović i nekadašnje krilo Partizana Takuma Asano, najefikasniji igrač tima.

Predstojeće kolo u Bundesligi počeće u petak od 20:30 utakmicom u Kelnu između istoimenog tima i Verdera. U subotu će velika pažnja biti usmerena na utakmice Volfsburg-Borusija Dortmund i RB Lajpcig-Borusija Menhengladbah. Istog dana Štutgart bi trebalo da opravda ulogu favorita na gostovanju Darmštatu, dok će lider Bajer Leverkuzen pokušati da nanese prvi poraz Hajdenhajmu posle dva i po meseca.

Osim duela u Bohumu, nedeljni program obeležiće i mali derbi između Frajburga i Ajntrahta sa početkom u 15:30.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke