Atalanta razbila Bajer i osvojila LE! Ćabi Alonso doživeo prvi poraz u sezoni i zapamtiće Gasperinija!

Autor: Milovan Longinov
sreda 22.05.2024.
22:52
Izvor: Sportske.net

Atalanta je potpuno zasluženo pobedila.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Povezane vesti

Fudbaleri Atalante osvojili su Ligu Evrope pošto su u finalu u Dablinu pobedili Bajer Leverkuzen rezultatom 3:0. 

Apsolutni heroj meča bio je Ademola Lukman, koji je postigao sva tri gola za Gasperinijev tim.

Verovali ili ne, ovo je prvi poraz Bajer Leverkuzena ove sezone u svim takmičenjima i prvi nakon tačno godinu dana! 

Još jedan podatak za nevericu jeste da je ovo Atalanti tek drugi trofej u istoriji, nakon što je davne 1963. osvojila Kup Italije. 

Atalanta je večeras u Dablinu počela kao uragan i već u 12. minutu Zapakosta je prošao po desnoj strani i poslao oštar povratni pas, a na drugoj stativi Lukman je bio brži od uspavanog Palasiosa i udarcem iz prve pogodio je za 1:0.

Bajer Leverkuzen je teško dolazi do svoje prepoznatljive igre, Atalanta je igrala odličan presing i to joj je donelo i drugi gol.

U 26. minutu Bajer nije uspeo da iznese loptu, Kovar je poslao loptu na Adlija koji ju je glavom vratio pred šesnaesterac, a tamo je prihvatio Lukman koji je olako prošao Džaku i sa 20 metara snažnim i preciznim udarcem povisio na 2:0.

Bajer je pokušavao da se oslobodi presinga i da dođe do poslednje trećine terena, ali je večeras veoma teško uspevao u tome.  

Prvu pretnju po gol Atalante imao je Alehandro Grimaldo, koji je loše šutirao pravu u golmana Musa. 

Do odlaska na odmor Atalanta je mogla i do trećeg gola, De Ketelare je u 43. minutu uneo loptu sa desnog boka u sredinu i potom gađao prvi ugao, ali je na mestu bio Matej Kovar. 

Ćabi Alonso je odmah na poluvremenu napravio ofanzivnu promenu, Viktor Bonifejs je zamenio desnog beka Stanišića, dok je Gasperini bio primoran da uvede Skalvinija umesto povređenog Kolašinca. 

Bajer jeste krenuo ofanzivnije i konkretnije, ali je bedem ispred gola Atalante danas bio neprobojan. Atalanta je bila strpljiva, organizovana, odlično postavljena u svakom trenutku i Ćabi Alonso nije imao rešenja. 

Atalanta je svoju šansu da dokrajči Bajer dočekala u 75. minutu kada je Skamaka proigrao Lukmana, a ovaj poslao još jedan neodbranjiv udarac, u gornji levi ugao nemoćnog golmana za nedostižnih 3:0!

Do kraja nije bilo promene rezultata, bilo je očigledno da se i Bajer predao, a Atalanta je čekala poslednji sudijski zvižduk da počne slavlje, od Ostrva do Apeninskog polustrva...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke