Atalanta – „Coppa“ najbolja šansa za trofej?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 27.01.2021.
15:41
Izvor: Sportske.net

Prilika za osvetu za poraz u finalu pre dve sezone...

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Povezane vesti

Iako Atalantu nazivaju najvećim provincijskim klubom Italije, mnoge će začuditi da „Boginja“ koja je u modi ima samo jedan trofej. On je osvojen davne 1963. godine kada su „Orobići“ uspeli da trijumfuju u kupu Italije.

U Bergamu su tada igrali Danac Nilsen i Brazilac italijanskog porekla Da Kosta, ali je prva zvezda tima bio Anđelo Domengini. Taj trofej u Bergamu zovu „Domenginijev“ jer u finalu het-trikom potopio Torino. On je posle četiri godine u prvom timu otišao u Ererin Inter, igrao je tridesetak puta za reprezentaciju Italije. Stariji Jugoloveni ga pamte, u pitanju je lik koji je sprečio SFRJ (uz sudiju) da postane prvak Evrope 1968. Upravo je on iz slobodnjaka izjednačio u finišu finala, Italijani su dobili reprizu sa 2:0 i tako nezasluženo stigli do prvog velikog trofeja posle Drugog Svetskog Rata.

Bio je član i reprezentacije koja je igrala finale Mundijala u Brazilu, u Bergamu je zbog kupa ostao mit.

Atalanta ovo takmičenje nikada nije shvatala olako, uvek su davali sve od sebe jer je to i sada najbolja šansa da osvoje trofej. I sada kada je kup izgubio na značaju, Gasperini daje sve od sebe da se domogne pehara. Jer, njegova Atalanta je izgubila finale od Lacija pre dve godine, nakon sjajnog preokreta u revanšu protiv Fiorentine. Pa, iako pošto su zgazili Milan za vikend, fudbaleri Atalante deluju kao kredibilan kandidat za „Skudeto“, sigurno da će u kupu protiv Lacija kome je to takođe omiljeno takmičenje u ovom veku dati sve od sebe i da prođu i da se osvete za poraz u finalu.

To nije jedino izgubljeno finale Atalante.

Oni su 1987. pali u dva meča protiv mnogo jačeg šampiona, Maradoninog Napolija.

Igrali su i desetak godina kasnije, još je Bobo Vijeri predvodio napad, Izbacili su u trećoj rundi Juventus posle produžetaka, stigli u bitku za trofej, ali ih je torpedovao Gabrijel Batistuta koji je te sezone postigao osam golova na putu „Ljubičastih“ ka trofeju.

U Gasperinijevo doba, osim finala protiv Lacija za koje će u sredu probati da se osvete, fudbaleri Atalante su dva puta zaustavljani u polufinalu i to od pobednika. Krajem osamdesetih isprečili su se Vijali i Manćini, odnosno Sampdorija koju je vodio naš Vujadin Boškov. Tih godina „Dea“ je imala baš moćan tim sa Stronbergom i Evairom, bili su pri vrhu, ali nisu mogli dalje od polufinala. Tada je na klupi bio Emilijano Mondoniko koga su voleli kao sada Gasperinija. Gasp je pre par godina kao i svoj slavni prethodnik igrao polufinale protiv Juventusa, te godine su ga u dva meča sa po 1:0 srušili Pjanić i Iguain. To je ona čuvena sezona kada je nestrećno klub ispao od Dortmunda u kupu UEFA, ali kako rekosmo, možda je šansa da za sve poraze, ovaj tim koji pleni i privlači i neutralne naplati ove sezone.

Na drugoj strani je opasni Lacio, tim koji je osvojio najviše trofeja u Italiji u ovoj deceniju, uz naravno Juventus. Rimljani uvek igraju maksimalno u kupu, nije čudo što su ga u poslednjih desetak godina osvojili tri puta, a svaki put su uzeli i Superup.

Zbog svega ovoga, meč između Atalante i Lacija u kupu ima veći ulog nego obično, kada je ovo takmičenje u pitanju, pa treba očekivati da oba trenera izvedu najjače postave. Pobednik ovog duela ići će na boljeg iz meča Napolija i Specije, dakle izbeći verovatno Juventus (ako eliminišu SPAL) i pobednika „Madonine“ koja je takođe na programu sredinom nedelje.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak