Atina obojena u crveno-belo, „Viola“ na „popravnom“

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 29.05.2024.
08:30
Izvor: Sportske.net

Ko će osvojiti treće izdanje Lige konferencija?

EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI
EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Povezane vesti

Kulminacija treće sezone UEFA Lige konferencija desiće se u sredu uveče, kada će se u finalu trećeg po jačini evropskog takmičenja sastati Olimpijakos i Fiorentina.

Duel za trofej igraće se na stadionu AEK-a u Atini i verovatno i sami pretpostavljate da glavni grad Grčke „podrhtava“, a da će velelepni objekat biti premali da primi sve one kojima je Olimpijakos u srcu.

Ljubitelji fudbala u Evropi nisu baš blagonaklono gledali na odluku UEFA da formira ovo takmičenje, svedoci smo da ga „veliki“ klubovi zaobilaze u širokom luku, to je ove sezone uradio Juventus, a sledeće se pokušati Čelsi, ali nedavna izjava Žozea Murinja da mu je osvajanje premijernog izdanja Lige konferencija 2022. godine sa Romom najveći podvig u karijeri, dovoljno govori o svemu.

Reči dvostrukog osvajača Lige šampiona i trenera koji je obeležio ovaj vek u svetskom fudbalu imaju ogromnu težinu.

Dakle, Roma je klub koji se upisao u istoriju kao prvi osvajač Lige konferencija. „Vučica“ je 25. maja 2022. u finalu koje se igralo u Tirani pobedila Fejenord rezultatom 1:0.

Prošle sezone je slavio Vest Hem i to tako što je u finalu savladao Fiorentinu rezultatom 2:1. Taj meč se igrao 7. juna prošle godine u Pragu, a rešio ga je Džerod Boven u 90. minutu.

Bio je to veoma bolan poraz za “Violu”, koja se sada vraća u finale posle godinu dana, na papiru je jača ekipa od Olimpijakosa, ali igra se u Atini, euforija je tamo neviđena, evropski trofej u klupskom fudbalu bi “zapalio” Grčku i biće “ljubičastima” baš teško .

Olimpijakos je u polufinalu priredio veliko iznenađenje i na krilima svog sjajnog napadača El Kabija dva puta pobedio četvrtoplasirani tim Premijer Lige Aston Vilu (4:2, 2:0), koja je bila glavni favorit da osvoji ovo takmičenje.

Pre toga su crveno-beli, koji su u nokaut fazu LK stigli iz Lige Evrope, redom izbacivali Ferencvaroš, Makabi Tel Aviv u onom istorijskom preokretu (1:4, 6:1) i Fenerbahče na penale.

Fiorentina je do finala stigla preko Makabija iz Haife, Plzena i Klub Briža.

Trener Olimpijakosa Hoze Luis Mendilibar ima priliku da ispiše istoriju, jer je prošle sezone predvodio Sevilju do pehara u Ligi Evrope.

Biće zanimljivo i pratiti ovaj meč zbog Stevana Jovetića, koji je “tajno oružje” Olimpijakosa sa klupe. Prekaljeni crnogorski napadač je nekadašnji igrač Fiorentine i on je već rekao da neće slaviti eventualni pogodak u finalu.

U ekipi Fiorentine se u startnoj postavi očekuje srpski štoper Nikola Milenković i on će imati veliku šansu da na Evropsko prvenstvo ode pun samopouzadanja i sa evropskim trofejom u “džepu”.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke