Atletiko da zahvali Barsi i uhvati slamku spasa

Autor: Milovan Longinov
nedelja 08.05.2022.
09:44
Izvor: Sportske.net

Najgora sezona u eri Dijega Simeonea.

EPA-EFE/Alexander Hassenstein / POOL
EPA-EFE/Alexander Hassenstein / POOL

Povezane vesti

Atletiko Madrid igra svoju najgoru sezonu u eri Dijega Simeonea i na pragu je najlošijeg plasmana od kako je Argentinac stigao u klubu pre 10 godina, decembra 2011. godine.

Atletiko Madrid, kao aktuelni šampion Španije, trenutno se bori da sačuva četvrto mesto i za to treba da se zahvali Betisu, koji se u protekle tri utakmice posvetio finalu Kupa kralja, takmičenje koje je i osvojio posle 17 godina. Betis je remijem sa Hetafeom u ponedeljak i porazom od Barse u subotu, propustio da sustigne Atletiko i to pred veliki "Madrilenjo" u kom Simeoneov tim i ne može baš da se nada bodovima.

No, trka između ova dva tima, a možda i Sevilje, potrajaće do poslednjeg kola. Što se tiče rasporeda, Atletiko nakon Reala, ima gostovanje Elčeu, a potom još dva derbija - sa Seviljom na "Vandi" i sa Real Sosijedadom na "Anoeti". S druge strane, Betis posle Barse, ide Valensiji, čeka Granadu i u poslednjem kolu ide na noge šampionu Real Madridu. Tri boda su dostižna, ali Betis, osim što večeras  navija za Real, mora da osvoji i bod više od Atletika, koji ima bolji međusobni duel ove sezone.

Da se vratimo malo na Atletiko iz ove sezone i greške koje je napravio Simeone i sve ono što je doprinelo do nikad lošije sezone pod njegovom palicom. Ono što odmah upada u oči jeste defanziva, kao dugogodišnji zaštitni znak njegove ekipe. Atletiko je poznat kao tim koji ne daje mnogo golova, a još manje prima, ali to nije slučaj i ove sezone. Od kako je Simeone preuzeo Atletiko, tim je samo u prvoj sezoni primio više od 30 golova u La Ligi - 31, a verovali ili ne, ove je već sada na koti 41! Preciznije, broj primljenih golova Atletika od Simeonovog dolaska izgleda ovako - 31, 26, 29, 18, 27, 22, 29, 27, 25, 41 (i još se broji).

Simeoneov problem nije bio odabir igrača, jer je isprobavao razne kombinacije u svim linijama tima, ali jeste bio u tome što je u svakoj od njih bilo "bušotina" u odbrani. Pojedini analitičari pišu da Simeone od odlaska Dijega Godina nema pravog lidera svoje odbrane, da su trenutni štoperi dovoljno kvalitetni, ali da se nijedan od njih ne izdvaja kao vođa, koga ostali "prate" i moraju da slušaju. Veliki plus Simeone je dobio dovođenjem Reinilda Mandave u zimskom prelaznom roku, jer se donedavni defanzivac Lila pokazao kao sjajan levi štoper u formaciji 3-5-2. On je pokrpio rupe u odbrani, nametnuo se ispred Felipea, pa i Ermosa i pokazao da na njega Simeone može ozbiljno da računa naredne sezone.

Drugi veliki problem bila je promenjiva forma Kokea i novajlije De Paula, koji je u finišu sezone dobio ulogu rezerviste i čak se pisalo o njegovom mogućem odlasku. To je doprinelo do toga da ni vezni red nije imao svog vođu, te da je Žofri Kondogbija neočekivano dobio značajnu ulogu u drugom delu sezone.

 

Treća, ofazivna linija tima, otkrila je nove probleme, a jedan od najvećih je odnos na relaciji Ćolo Simeone-Luis Suarez. Nakon što je prošle godine, kao najbolji strelac sa 21 golom, ocenjen za igrača sezone, Urugvajac ove nije u najboljim odnosima sa Simeoneom. Navodno, Suarezov neprofesionalni način života doprineo je da ga Simeone baci u drugi plan. Luis Suarez je takođe bio nezadovoljan i činjenicom da Atletiko nije pokrenuo temu produžetka saradnje, pa Urugvajac već gleda gde bi mogao da ode 1. jula kada postane slobodan. Takođe, ne treba zaboraviti da je došao Antoan Grizman, Simeoneov miljenik, a Žoao Feliks je pokazao da se odlično snalazi kao drugi napadač uz Francuza u 3-5-2. Međutim, i pored svega toga, Suarez je četiri kola pre kraja i dalje najbolji strelac Atletika i ove sezone, ali sa samo 13 golova. Isto toliko postigao je i Anhel Korea, dok je Grizman potpuno zatajio sa samo tri ligaška gola i četiri u Ligi šampiona.

Kada se podvuče crta, Simeone je izgubio kičmu tima, Jan Oblak je u slabijoj formi kada nema bedem ispred sebe, odbrana nema lidera, Koke i De Paul nisu bili konstantni, a u napadu je Luis Suarez izgubio i poverenje i samim tim svoju ubitačnost pred golom. Sve to zajedno je doprinelo da je Atletiko primio nikad više golova i da je sada u nezavidnoj poziciji.

Eventualno ispadanje iz top 4 do kraja sezone višestruko će se negativno odraziti za narednu sezonu. Najpre iz čiste ambicije kluba, koji je naučio da Atletiko bude uvek u eliminacionoj fazi Lige šampiona i svima tim za izbegavanje. Potom je tu finansijski aspekt, Liga Evrope donosi i manje novca i manju zainteresovanost navijača.

Najveći problem mogao bi da bude i pritisak Žorža Mendeša na upravu kluba, ako Atletiko ne završi u top 4. Mendeš se protekle nedelje sastao sa upravom Barselone, tokom višesatnog sastanka, Katalonci su jasno poručili da je Žoao Feliks velika želja Ćavija Ernandesa, a posebno Đoana Laporte. Ukoliko Atletiko ostane bez Lige šampiona, Mendeš će vršiti pritisak na upravu Madriđana, posebno ako i Feliks, kao nekada Grizman, javno istupi sa željom da ode u Barselonu. 

U slučaju poraza od Real Madrida, sve će i dalje biti otvoreno, do samog kraja. Atletiko neće lako pobediti ni Sevilju, koja se bori za istorijski plasman, a ni Real Sosijedad koji je najtvrđi domaćin ove sezone. 


 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke