Atletiko Paranaense - Treća sreća za “Uragan”?

Autor: Ivan Cvetković
utorak 18.04.2023.
20:00
Izvor: Sportske.net

Prošle godine finale, hoće li im se posrećiti…

Povezane vesti

Parana, odnosno Kuritiba nije fudbalski centar Brazila, niti mesto gde su sanjali velike snove. Razlog su velike migracije u metropolise Rio i Sao Paulo, siromaštvo koje je od početka, blizu veka od osnivanja prvog kluba pogađalo fudbal na južnim granicama Brazila.

Upravo zbog nedostatka novca, lokalni klubovi Internasional i Amerika su rivalstvo zamenili tavorenjem, a kada je bilo jasno da su na putu gaženja, seli su za sto i dogovorili se da udruže snage. Ovakav slučaj u Brazilu je prilično neuobičajen. Novi klub je preuzeo belu boju sa crnim prugama od Internasionala čiji su dresovi bili u boljem stanju.

"Uragan" kako su ih navijači nazvali želeći da uplaše rivale je debitovao pobedom od 4:2 protiv Univerzala od 4:2. Za rivalstvo u državi kroz nekoliko godina su počeli da se bore sa u međuvremenu stasalom Kuritibom. U tim prvim godinama šampionata Parane, za šest sezona Atletiko Paranaense je osvojio tri titule, navijači idu za pobednicima. Ipak, u rasponu od četrdesetih do sedamdesetih nisu bili na vrhu, a 1967. godina će zauvek ostati u sećanju. Da nije bilo predsednika Žofre Kabrala Silve, možda bi se i ugasili. Ispali su iz prve lige Parane, ali je poznati advokat ubedio, neki kažu i podmitio lokalne rivale koji su se složil da se promene pravila (u Brazilu je to čest slučaj), pa Atletiko nije ispao. Kasnije je im bilo krivo, jer je pomenuti predsednik kluba doveo dve velike zvezde bivšeg reprezentativca Đalmu Santosa (osvajač tri svetska prvenstva sa Selesaom) iz Palmeirasa i Belinija koji je osvojio titule 1958. i 1962. za Brazil. To je, iako je trebalo da bude u drugoj ligi donelo titulu Paranaenseu, i tih godina su vladali.

Ovaj klub je univerzalno posmatran kao najveći posle takozvanih brazilskih top 12.

Osamdesetih su vladali fudbalom u državi (Parani, ne Brazilu), ali su od osnivanja profesionalne Serije A (svebrazilskog šampionata) uglavnom bivali iza užeg kruga pretendenata za gornji dom. Klub je napravio veliki korak izgradnjom Baišada Arene koja je u to vreme bila najmoderniji stadion u Brazilu. To im je donelo zamah, na klupi su bili Abel Braga (sadašnji trener Fluminensea), Antonio Lopeš i slavni Paulo Sezar Karpeđani. Ovaj poslednji koji je sa Flamengom osamdesetih pokorio Brazil, Južnu Ameriku i svet je ušao u istoriju fudbala u državi. Naime, 2001. je Atletiko osvojio prvu i jedinu titulu brazilskog šampiona. Ta generacija je u svojim redovima imala Klebersona, sjajni napadački tandem Aleks Mineiro - Kleber Pereiradali su zajedno 34 gola. U prvom delu prvenstva kasnili su za Sao Kaetanom osam bodova, u drugom dobili na osnovu gol razlie, tmovi su igrali finale za titulu, u dva meča bilo je 5:2, pomenuti Aleks Mineiro (ranije je sa Palmeirasom osvojio Kopa Libertadores) dao je četiri gola u dva duela baraža.

Tih godina Uragan je dva puta igrao u Kopa Libertadores, debitovali su na početku našeg veka u pomenutom takmičenju, posle titule nisu prošli grupu. Ipak 2005. nakon sjajnog šampionata u kome su bili drugi (18 mečeva neporaženi što je rekord) naredne sezone su stigli do finala Kopa Libertadores. U grupi su prošli Independiente Medeljin i Deportivo Kali, izbacili Sero Portenjo, veliki Santos, pa meksički Čivas, ali u finalu je Sao Paulo bio prejak. Za taj tim igrao je recimo Evandro koga se sećate iz Zvezde, Danilo koji je tek prošle godine završio karijeru u Parmi (legenda Udinezea), Aloisio koji je nastupao za Pari Sen Žermen.  Niko ih nije očekivao tako daleko, a postali su prvi tim iz Parane koji se borio za Kopa Libertadores.

Ovo su zlatne godine Paranaensea. Jer pre pet godina su igrali finale Kopa Sudamerikana (prošli su Baiju i Fluminense) i onda u finalu posle 1:1 u oba meča protiv kolumbijske Barankinje na penale osvojili najveći pehar u istoriji kluba. Za taj tim su igrali legendarno Lućo Gonzales, Renan iz Foresta (nije baš blistao u Atletiku iz Madrida) i velika zvezda Njukasla Bruno Gimaraeš.

To je bio početak, Paranaense se dokopao kupa u finalu pobedivši "Crvene", Internasional iz Porto Alegrea. Par godina kasnije bili su opet vicešampioni, ali i osvojili novu Sudamerikanu. U Montevideu su u finalu pobedili Bragantino, Red Bulovu franšizu i onda prošle godine stigli nadomak sna, isprečio se Flamengo. Predvođen velikim Filom Skolarijem, Atletiko je izgubio finale u Ekvadoru, prethodno izbacivši dvostrukog uzastopnog prvaka Palmeiras. Skolarija je ove sezone nasledio pomoćnik Paulo Tura, ponovo su u Kopa Libertadores kao šestoplasirani tim lige. U prvom meču protiv Alijance, peruanskog prvaka u Limi odigrali su bez golova, sada u derbiju čekaju zemljake iz Minas Žeraisa, Atletiko Mineiro, sa Hulkom, Bataljom, Dodoom...

Svaki duel brazilskih timova u Kopa Libertadores je rat, ne treba očekivati golove, ovo su tvrdi timovi, gosti su loše startovali porazom od Libertada, sada moraju da se vade u Parani, a ako izgube verovatno će trener Kudel biti smenjen.

Boka je veliki favorit protiv kolumbijske Pereire, kao i osvajač Sudamerikane Independiente iz Ekvadora protiv urugvajskog Liverpula. Ali te kvote su male. Probali bismo trijumnf argentinskog Rasinga bez primljenog gola protiv Aukasa. Malo poznati klub iz Ekvadora je šokirao šampiona Južne Amerike Flamengo, ali tim iz Kita mnogo bolje igra kod kuće na velikoj nadmorskoj visini.

Korintijans neće imati lak posao protiv upornih "Buba" iz Buenos Ajresa. Argentinos Juniorsi su slavili protiv napred pomenutog Independientea, pa "Timao" mora da nađe ključ za jednu od najčvršćih odbrana Argentine. I ovde je bolje probati malo golova nego konačan ishod.

Atletiko Nasional iz Medeljina je favorit protiv Melgara. Kolumbijci su dobili argentinskog osvajača kupa (sada drugoligaša) Patronato na startu, gledaće da konsoliduju prvo mesto protiv čvrstih Peruanaca koji su prošle godine igrali sjajno u Kopa Sudamerikana. Ali, Melgar je domaća ekipa, u nekadašnjoj tvrđavi Pabla Eskobara naići će na vrlo borbenog i često bezobrazno grubog domaćina koji predvodi poznati Brazilac Paulo Autori. "Zeleni" imaju nekoliko baš iskusnih igrača (Zapate se sećate iz Milana). Kada ih je finansirao narko-baron i njegov kartel, 1989. su osvojili Kopa Libertadores, a isti uspeh su ponovili i 2016. mnogo poštenije (u prvom trijumfu su potkupljivali sudije i pretili im).

U svakom slučaju u svakoj rundi Kopa Libertadores ima baš zanimljivih duela, ispratite kroz predložene tipove.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke