Autobusom do Milana, a tamo i u revanšu Murinjov "dabldeker"!

Autor: Milovan Longinov
subota 10.06.2023.
13:29
Izvor: Sportske.net

Pep Gvardiola i protiv demona iz prošlosti.

EPA-EFE/Nigel Roddis
EPA-EFE/Nigel Roddis

Povezane vesti

Jedna od priča koje se definitivno moramo prisetiti pred finale Lige šampiona u Istanbulu dogodila se u sezoni 2009/10. Tada je Pep Gvardiola igrao protiv Intera i to Murinjovog, čak četiri puta u sezoni, i naravno, svi znamo kako se završilo, ali, da krenemo od početka.

Barselona je u sezonu 2009/10 ušla da brani sve moguće trofeje iz prethodne kada je osvojila - La Ligu, Ligu šampiona i Kup kralja. Pep Gvardiola je donekle napravio rez, to je bilo ono leto kada je Barselona dovela Zlatana Ibrahimovića i Maksvela iz Intera, a u suprotnom smeru poslala Samjuela Etoa. Stigao je i Ukrajinac Dmitro Čigrinski, ali njega malo ko pamti, dok je Pedro Rodrigez prekomandovan u prvi tim i to je bila njegova prva velika sezona.

S druge strane, Žoze Murinjo je branio trofej u Seriji A, a prelazni rok koji je realizovao verovatno je najbolji u istoriji kluba. Doveo je iskusnog Dijega Milita iz Đenove, pomenutog Etoa, potom Veslija Snajdera iz Real Madrida, Lusija iz Bajern Minhena, dok je na zimu kao slobodan igrač stigao Goran Pandev. Da, sigurno se svi sećate kakve uloge su odradili svi pomenuti igrači u istorijskoj sezoni kada je Inter osvojio "tripletu", baš kao i Barselona sezonu ranije.

Žreb je u Ligi šampiona u grupnoj fazi spojio Pepa Gvardiolu i Žozea Murinja, što je bio početak jednog od najvećih rivalstava u godinama koje su dolazile. Murinjo je i ranije već, kao menadžer Čelsija, razvio svoje lično rivalstvo sa Barsom, ali tek dolaskom Pepa Gvardiole, ono je prevazišlo nekoliko nivoa. Osim Barselone i Intera, u grupi F bili su i Dinamo Kijev i Rubin Kazanj i bilo je jasno ko su favoriti. U prvom kolu, na otvaranju takmičenja, Inter i Barsa su remizirali 0:0, da bi u drugom Katalonci potpuno nadigrali Italijane na "Kamp nou" pobedom 2:0. Strelci su bili Pike i Pedro, Barsa je lako mogla da postigne još koji gol, jer je do 26. minuta već imala dva pogotka prednosti. Barsa je bila prva u grupi sa 11 bodova, dok je Inter bio drugi sa devet i samo sedam datih golova na šest utakmica.

U osmini finala Barselona je razbila Štutgart, nakon 1:1 u gostima, bilo je 4:0 na "Kamp nou", dok je Inter imao mnogo teži zadatak kao autsajder protiv Anćelotijevog Čelsija. Ipak, Inter je iznenadio Čelsi i slavio je u oba meča 2:1 i u revanšu na "Stamford Bridžu" 0:1, iako je Anćelotijev tim promašio ogroman broj prilika.

U četvrtfinalu lakši posao je imao Inter, koji se sastao sa moskovskim CSKA i u oba meča slavio je po 1:0. S druge strane, Barsa je išla na Arsenal, u Londonu je bilo 2:2, Ibrahimović je dao oba gola i to je bio njegov najbolji meč od kako je došao. U revanšu je blistao Leo Mesi koji je dao sva četiri gola u pobedi 4:1 i Barsa je gazila ka novom finalu i trofeju Lige šampiona.

I onda je na red došao taj čuveni polufinalni duel sa Interom. Uvertira u utakmicu nikako nije bila povoljna po Katalonce, koji su morali autobusom put Milana, zbog toga što je "proradio" vulkan i Barsa je putovala 14 sati u dva dana, sa prenoćištem u Kanu. 

Prvi meč na "Đuzepe Meaci" počeo je golom Pedra za 0:1, ali je već u 30. Snajder izjednačio na 1:1. Drugo poluvreme bilo je verovatno najbolje koje je Inter odigrao te sezone, Majkon je u 48. minutu pogodio za 2:1, a potom je Dijego Milito iz ofsajda u 61. pogodio za 3:1. Barsa je imala posed i više šansi, ali su Murinjove brze kontre donele ogromnu prednost pred revanš na "Kamp nou".

Revanš meč i danas se prepričava, Tijago Mota je u 28. minutu zaradio direktan crveni karton i Barsa je pred sobom imala sat vremena sa igračem više da postigne dva gola. Igrale su se viktorije pred golom Žulija Cezara, ali je tek u 84. minutu Đerar Pike izlomio odbranu i Brazilca i pogodio praznu mrežu za 1:0. U nadoknadi vremena Barsi je poništen regularan pogodak, sudija De Blekere je svirao enac Jaje Turea, a na usporenom snimku se jasno videlo da je on stomakom blokirao loptu pre nego što je Bojana Krkića spojio sa golom. Katalonci su zaskočili sudiju, ali tada nije bilo VAR-a, sudija nije poništio svoju odluku - Inter je otišao u istorijsko finale nakon što je preživeo preko 30 udaraca ka svom golu u dvomeču sa Barsom, a u revanšu nije imao ni 100 dodavanja i posed lopte ispod 25%.

Ipak, rezultat je ono što se pamti, kao i trk Žozea Murinja preko celog stadiona "Kamp nou" da pozdravi navijače, ali i da u svom stilu pomalo isprovocira domaće, kojima je u godinama koje su dolazile ostao "persona non grata".

Inter je kasnije u finalu u Madridu nadigrao Bajern Minhen, što je ujedno bio i poslednji meč Žozea Murinja na klupi, jer je upravo ostao u prestonici Španije pošto je prihvatio ponudu Reala.

Danas nije tu Murinjo, ali jeste Inter, koga Pep Gvardiola još kako pamti, jer da nije bilo tog dvomeča, Barsa bi vrlo verovatno vezala tri trofeja u Ligi šampiona, pošto je i 2011. ponovo preuzela evropski tron. Od te 2011. Pep i dalje čeka trofej u Ligi šampiona, simbolika ima mnogo, a ostaje da vidimo da li će Gvardiola pobediti demone iz prošlosti i konačno ponovo sesti na evroski tron.

Preko puta sada je drugačiji Inter, ali koji neće imati mnogo izbora nego da igra baš kao i Murinjov tim te 2010. godine. Pepov Siti je u rangu onog tima Barselone, imaće posed, dominaciju, igru na polovini protivnika, dok Simoneu Inzagiju ne preostaje ništa drugo nego da pokuša da iskoristi svoje prilike, da kreira brze kontre i da svaki napad koji bude imao, završi udarcem ka golu… 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke