Azija - Liga šampiona, derbi do derbija!

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 18.08.2022.
08:00
Izvor: Sportske.net

Odličan program u istočnoj zoni…

Povezane vesti

Azijska Liga šampiona igra se po prilično komplikovanom sistemu, tačnije, u osmini finala je 16 timova, ali u dve grupe, Dalekog Istoka i sa druge strane zemalja Bliskog Istoka i centralne Azije.

Takmičenje je baš razvučeno, pošto se posle grupne faze u četvrtak i petak igraju mečevi u istočnoj grupi, gde dominiraju klubovi iz Japana i Južne Koreje, dok će arapski timovi svoje mečeve, takozvani "zapadni regiona" igrati tek početkom februara!

Zvuči uvrnuto, ali šta nije u fudbalu na najvećem kontinetu. Aktuelni šampion je saudijski Al Hilal koji je u finalu u Rijadu tukao Pohang Stilerse. Za popularni "Plavi talas" to je bila četvrta titula, imaju i četiri poraza u finalima, i oni su zahvaljujući pobedi uspavo južnokorejste Stilerse pretekli, tačnije postali jedini klub sa pokerom kruna.

Al Hilal se plasirao u četvrtfinale, svoje zone, igraće kako rekosmo tek u februaru naredne godine sa Al Šababom iz Emirata. Čak tri saudijska kluba su u top osam, a videćemo i katarski derbi između Krespovog Al Duhaila i Al Rajana za koji igra Džejms Rodrigez.

No proći će pet meseci dok o tome ne budemo pisali, u četvrtak i petak igraju se četvrtfinala na Dalekom Istoku, u "istočnoj zoni".

Zanimljivo da se u osmini finala igra jedan meč, a žreb je hteo da imamo i korejski i japanski derbi.

Daegu će ugostiti Džeonbuk, taj meč privlači veliku pažnju, domaćin je izašao kao prvi iz grupe u kojoj je bila Urava. Oni su prošle godine ispali od Nagoje u ovoj drugoj fazi, nemaju mnogo iskustva u Ligi šampiona. Sa klupe iz predvodi Brazilac Alešandre Gama koji je dugo u Aziji, radio je na Tajlandu, imao dobre rezultate, Daegu je prošle godine bio treći u šampionatu. Džeonbuk je veče ime, dvostruki prvak kontinenta, šampion Južne Koreje, prošle godine su posle velike bitke ispali od Ulsan Hjundaija. Ove sezone su u grupi završili iza moćne Jokohame pa će biti gosti u ovom meču. U mnogo su boljoj formi nego domaćin, Džeonbuk juri Ulsan u ligi, ali je LŠ prvi cilj za "Ratnike". Oba meča u ovoj godini između dva tima su završena 1:1, verujemo da ćemo i ovde videti produžetke.

U četvrtak je na programu i japanski derbi, Inijestin Visel  dočekuje Jokohamu. Jedina prednost koju tim iz Kobea ima je domaći teren, Marinosi koji su deo Siti grupe su najbolja japanska ekipa u ovom trenutku. Ali, "Krave" koje su tek drugi put u azijskoj eliti su dovele Inijestu i Krkića upravo zbog međunarodnog prestiža. Marinosi su bili prvaci još 1992. ali je tada nivo igre u Aziji bio mnogo slabiji, posle su uglavnom ostajali u grupi, kada su bili prvaci Japana 2019. nije se igralo zbog korone. Sada žele pobedu u ovom takmičenju, imaju čak pet Brazilaca i poslednjih par godina tuku Kobe gde ih vide. Bliži su pobedi, a neće biti mnogo golova.

Ostala dva, mnogo manje atraktivna meča su na programu u petak.

Tajlandski vicešampion Patum ima lepu šansu, "Zečevi" su u ovoj fazi izbačeni prošle godine od Džeonbuka na penale, u grupi su bili ispred Melburna i Džeonhama iz Južne Koreje, i oni imaju dosta stranaca iz Južne Amerike. Ugostiće Kiče iz Hong Konga, tom koji dominira u tamošnjem fudbalu, ali je izgubio primat prošle sezone. Svejedno, bili su iza Visel Kobea u grupi, za njih igra 41-godišnji Damjanović, legenda fudbala u Južnoj Koreji, ali tu je recimo Raul Baena koji je imao uspešnu karijeru u Primeri. Ima još prosečnih stranaca, neće im biti lako, verujemo da će domaći teren odlučiti.

I na kraju odlični malezijski Džohor ćr u pravom paklu ugostiti japansku uravu. Tim iz Malezije je veoma jak, Đordi Amat koji ima dosta iskustva u Primeri, Italijan Forestijeri, koji je igrao za Votford, Šefild Vendzdej i prošle godine za Udineze, pa Australijanac Lovri sa iskustvom iz Engleske (on je Irac, ali ima državljanstvo Kengura). Južnoamerikanci Velaskez i Bergson su igrali za prvoligaške klubove u Argentini i Brazilu, dakle, iskusan, kvalitetan tim, u grupi su bili bolji od Ulsana i Kavasaki Frontalea. "Crveni" iz Urave imaju dve titule prvaka Azije, oni su na papiru favoriti, ali mi ćemo probati sa iznenađenjem pred 40 000 bučnih navijačau Južnoj Malaji.

Kompletnu ponudu AdmiralBeta imate i u ovom kolu, mi smo se potrudili vam pomognemo pri izboru, odigrajte najbolje parove odmah...

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke