Azija - Zbog čega će Iran zapeti protiv Emirata i zbog čega Japan mora da pobedi?

Autor: Milovan Longinov
utorak 01.02.2022.
11:10
Izvor: Sportske.net

Sledi rasplet…

Epa/Ali Haider
Epa/Ali Haider

Povezane vesti

U Aziji su fudbalska rivalstva mnogo češće uslovljena dešavanjima van terena i geopolitičkim odnosima nego u drugim krajevima sveta. To se posebno odnosi na zalivske zemlje, "naftne" države gde je fudbal u službi politike. Jasno, rat između Saudi Arabije i Katara, odnosno pritisci i pretnje utiču i na klubove, čitav region, ali odnosi između ostalih zemalja često determinišu i sama savezništva ili neprijateljstva u kvalifikacijama ili šampionatu Azije. 

Emirati su pre nekoliko godina isprovocirali svog suseda Iran, kada su nacionalno takmičenje nazvali Arapska Zalivska Liga. To je uvredilo Iran, čije se elitno takmičenje naziva Persijska Zalivska Liga jer su smatrali da su Emiraćani želeli sebe da prikažu kao najmoćniju zemlju regiona.

Pod pokroviteljstvom države i uz pritiske tajne policije, svi iranski igrači koji su daleko najkvalitetniji u regionu su morali da raskinu ugovore sa platežnim klubovima iz Emirata, a legenda iranskog fudbala i tadašnji kapiten reprezentacije Džavad Nekuman je sprečen da se preseli u Al-Šarjah. On je već potpisao ugovor vredan dva miliona dolara, ali je izjavio da ne želi da ode u ligu koja ima takav naziv. Jasno, obećano je da će mu Iran nadoknaditi deo ugovora, a niko ne sumnja da nije imao izbora osim da se povinuje želji moćne islamske republike. 

Od tada odnosi se menjaju, kao i savezništva, ali posle spora oko tri ostrvceta bogatih naftom na Hormuzu, Emiraćani su doneli odluku da ne šalju ponude igračima iz Irana. Poslednjih godina odnosi su malo otoplili, Iran sada ima moćnije protivnike i veće brige.

Ali, na terenu u nastavku kvalifikacija neće biti popusta. Iranci su već na šampionatu sveta u Kataru, Emiraćani se bore za treće mesto koje donosi azijski, a onda u slučaju pobede i interkontinentalni baraž. Za Al Abyad, odnosno "Bele" ovo je eventualno šansa da se posle 1990. kada su bili čista egzotika prvi put pojave na prvenstvu sveta. Ali, protiv Irana imaju očajan skor, 13 poraza u 17 mečeva i upravo zbog politike ne mogu da računaju ni na kakav popust u utorak. Ako izgube, Liban bi pobedom protiv Iraka mogao da im priđe na bod, imaju lakši raspored, jer dočekuju i Siriju, pre odlaska u Iran na poslednji meč, dok Emiraćani posle gostovanja Iračanima, u poslednjem kolu dočekuju Južnu Koreju. U grupi A je i Južna Koreja sigurna, druga, ide na šampionat, pa njihov meč sa Sirijom u ovom kolu nema nikakav značaj.

U grupi B, Saudi Arabija se plasirala. Naime, oni pobeđuju, kao i pratioci Japan i Australija, ali mesta ima za dvoje u Kataru (direktan plasman). Saudijci su dobili Oman, imaju četiri boda više od Japana, pet od Australije. Gostuju u Saitami, domaćin je baš pod pritiskom. Čak i ako pobede, pod pretpostavkom da Australija savlada Oman, i dalje u poslednjem kolu moraju "Kengurima" na noge. Zbog te činjenice Saudijcima je vizirana karta za Katar, jer svejedno, oni će u najgorem slučaju biti drugi, čak i da posle Japana, izgube i od Kine u gostima. Dakle, Australija i Japan će rešavati između sebe u poslednjem kolu, ako "Oziji" dobiju u Omanu. 

U ovom kolu igraju Vijetnam i Kina, samo za prestiž pa će se možda opustiti i u Hanoju bude golova, kao u prvom meču koji je zbog korone igran u Šarjahu u Emiratima kada su Kinezi slavili sa 3:2. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke