Baija - Novo Sitijevo “čedo”

Autor: Lazar Nikolić
utorak 04.07.2023.
23:30
Izvor: Sportske.net

Klub sa atlantske obale protiv tradicije u kupu…

Povezane vesti

Baija je jedan od onih brazilskih klubova koji dominira u svojoj državi, poneki put iskoči u nacionalnom svebrazilskom šampionatu, junaci naše priče su dva puta bili prvaci svoje zemlje, ali to je bilo davno. Sa ponosom ističu da je prvenac bio krajem pedesetih kada su u plej-ofu tukli Santos u kome je igrao izvesni klinac Pele. Drugi put je generacija sa kraja osamdesetih u kojoj su igrali Bobo, Čarls, Tarantini (ovaj prvi je klupska legenda) i koju je trenirao poznati Evaristo (kao igrač nastupao je pedesetih i šezdesetih za Barsu i Real) tukla favoritovani Internasional. Brzo su rasprodali tim nakon četvrtfinala Kopa Libertadores 1989. (ispali baš od Internasionala, 1:0 posle 180 minuta), pa je usledio pad, posle nekoliko godina tavorenja krajem veka su ispali u drugu ligu, a 2005. čak u treću gde su bili dve sezone (jedine u istoriji u Seriji C).

Dolaze iz Salvadora čuvene atlantske luke, poznate po turizmu, ranije i teškoj industriju, pa je "Čelični" nadimak kluba koji nosi tri boje. Plava je more, bela tenis koji je bio sekcija iz koje je nastala fudbalska, a crvena je boja države. Baiju često mešaju sa Vitorijom drugim klubom odnosno gradskim rivalom (tu je ponikao Bebeto). Oni su se vratili u drugu ligu prošle sezone, ali Baija je uspešnija, ima 50 titula u državi, rivalski "crveno-crni Lavovi" 39.

 nače, i "Trikolori" su bili prošle godine u Seriji B, ali su se ekspresno vratili. Tokom pauze između dva šampionata na klupu je sleteo Renato Pavia koji je radio i ekvadorskom Independienteu i u meksičkom Leonu. Ovaj Portugalac je lansirao dosta poznatih igrača iz omladinske škole Benfike. "Čelični" nemaju baš običaj da dovode trenere van Brazila, Pavia je tek četvrti stranac u istoriji i prvi Evropljani koji vodi Baiju.

Drže se iznad zone ispadanja, to je i cilj, ali daleko od toga da će sezona biti mirna. Čeka ih dosta iskušenja, od poznatijih igrača u timu su Ekvadorac Čavez koga je trener vodio u Independiente dela Valeu, iskusni kapiten Danijel koji je ponikao u Flu, Jago Felipe iz istog kluba (još nekoliko igrača iz velikana iz Rija je tu na pozajmici). Poznata lica su Sisinjo koji je dobio bugarski pasoš igrajući za Ludogorec sedam godina, pa Argentinac Lukas Munji koga su pre jedno desetak godina proglašavali za čudo, nije bio ni blizu.

Ali sam letimični pogled na tim u kome su igrači i na pozajmici iz Sitija i Njujork Sitija otkriva novu priču, Baija je postala deo Siti grupe. Oni su 13. klub u pomenutoj korporaciji iz Abu Dabija, navijači su dočekali arapske vlasnike aklamacijom na referendumu. Inače, Baija je treći klub i najveći iz Južne Amerike koji je deo čitavog projekta, ostali su Bolivar i Montevideo Siti.

Videćemo kako će se sve razvijati u budućnosti, od pre mesec i po dana prodaja je finalizovana, pa nije bilo vremena da se tim posebno ojača.

Baija je prošla u četvrtfinale kupa, utakmice u ovom takmičenju se igraju sredinom nedelje, u pitanju su prvi mečevi. Ako se pogleda istorija, "Trikolori" su od starta ovog takmičenja, krajem osamdesetih osam puta bili u top 8 fazi (poslednji put 2019. godine) i nikada nisu prošli dalje. Žreb ih je spojio sa Gremiom, velikanom, ali i timom koji je kao i ekipa iz Salvadora bio u Seriji B prošle sezone. U tom rangu smo prošle godine videli dva remija uz malo golova, čini nam se da ćemo i ovde gledati neefikasan duel.

U ostalim mečevima čekaju nas zanimljivije utakmice.

Korintijans kome ništa ne ide ove sezone će gostovati na "Mineirau" protiv Amerike, kako "Timao" igra, ne bi bilo čudo da izgube, mada im je kup jedina prilika da spasu sezon. Derbi je između Flamenga i Atletiko Paranensea što je repriza finala Kopa Libertadores, dok Palmeiras koji je osvojio tri kupa u poslednjih deset godina gostuje Sao Paolu. O prokletstvu domaćih koji nikada nisu trijumfovali u ovom takmičenju već smo pisali, ako eliminišu objektivno kvalitetniji "Verdao" imaće šansu za istorijsku pobedu, ali do toga je daleko. Iako dobro igraju na "Morumbiju" ove sezone, Palmeiras je jedini koji im je naneo poraz pred bučnom publikom. Doduše, Sao Paolo je prošle godine izbacio jedan od najboljih timova Latinske Amerike u ovom takmičenju. Tada su ih dovili 1:0 na Morumbiju" i sada neće biti puno golova. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke