Bajer - “Aspirin” ne pomaže protiv Bajerna!

Autor: Nemanja Janošev
subota 05.03.2022.
13:08
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Derbi, a opet, kada pogledamo istoriju…

 EPA-EFE/Stuart Franklin
EPA-EFE/Stuart Franklin

Povezane vesti

Bajer jednostavno zazire od Bajerna, vreme, mesto, godina, nema nikakve veze, Bavarci uvek nađu najbolniji način da ih razočaraju. Od kraja osamdesetih kada je Rajnard Kalmund stigao u fabrički tim, profitirao angažovanje igrača iz propale DDR, pre svega Ulfa Kirstena, Leverkuzen je manje više u vrhu nemačkog fudbala. Samo, titula je misaona imenica, i devedesetih su pretili, ali zanimljiv je podatak, da kada ih je trenirao Kristof Daum u velikim godinama su samo jednu nedelju i to 1996. bili na vrhu tabele.

Ali, pred kraj veka su dobili šansu.

Te godine možda je Leverkuzen mogao do krune. Naime, oni su prvog dana aprila izbili na čelo tabele, savladali su „Lavove“ iz Minhena sa 2:1, do kraja je bilo sedam kola.

Apetiti su porasli, euforija je zavladala među navijačima. Ipak, vratile su se navike da ne dobijaju slabije rivale. Došli su samo do boda u Roštoku, ali im je Minhen učinio uslugu, slavili su u gradskom derbiju. Poraženi su istina tokom sezone od Bajerna sa 4:1, ali je usledilo 12 pobeda u 15 mečeva i odluka je trebalo da padne u poslednjem kolu.

Morali su u Bavarsku, ali ne u Minhen, već oko 7.5 kilometara od tada Olimpijskog stadiona, u Unterhahing. Potreban im je bio samo bod, kako bi se dokopali šampionskog naslova. Samo, tada se pokazalo da se Leverkuzen tog vremena jednostavno slomi pod imperativom.

Bajern je slavio u poslednjem kolu protiv Verdera, a Leverkuzen je gubio već posle dvadesetak minuta, Balak je dao autogol. U poteri za bodom Daum je u drugom poluvremenu gurnuo još dva napadača, ali je umesto izjednačenja, Markus Oberlajtner duplirao prednost Unterhahinga dvadesetak minuta pre kraja. Sve je bilo gotovo, titula je ostala u Bavarskoj, a sutradan je ipak igračima priređen doček na „Baj Areni“ uz poruku „Sada više nego ikad“, mada su srca svih u gradu bila slomljena.

Ali, ono što je sledilo bilo je još gore. 

Usledila je i najbolja i najgora sezona u istoriji kluba iz Rajnlenda. Naime, ono što se naziva „Neverkuzenom“ je upravo godina u kojoj je Klaus Topmeler koji je nasledio Fogsta klub doveo u predgrađe raja i izgubio sve u par nedelja, dva finala, Lige šampiona i kupa, a opet su završili kao drugi u šampionatu. Od poslednjih pet mečeva dobili su dva, izgubili u Nirnberhgu i od Bremena kod kuće, zaustavljeni su u Hamburgu, pa je na kraju Dortmund slavio. 

U sve te godine smeštena je katastrofalna statistika protiv Bajerna. Jer, Leverkuzen ni od koga ne gubi tako često. Naime, izgubili su 59 mečeva od Bavaraca, 16 je remija, imaju 19 pobeda. Ukupno su odigrane 94 utakmice, Bajern ih tuče na "Baj Areni", bilo je 5:1 jesenas, pa iako če najverovatnije "Farmaceuti" uspeti da se vrate u Ligu šampiona, imaju razlog da strepe od ovog duela.

Da se bavimo malo istorijom, Leverkuzen je 2019. dobio na "Alijanc Areni" sa 2:1, Leon Bejli koga su prodali Vili je postigao oba gola za goste. I upisao se u istoriju. Jer Bajer je dobio samo još tri puta u Minhenu. Pre deset godina su slavili takođe sa 2:1, pre toga u prošlom veku samo još dva puta.

Pre deceniju između ovih klubova je ozbio pravi rat kada je Bajern probao da odvede Vidala. Rudi Feler se usprotivio, prihvatili su par miliona slabiju ponudu Juventusa, samo da Čileanac ne pojača "Fk Holivud".

Da stvar bude gora, Jup Hajnkes je par meseci pre toga objavio da odlazi iz Leverkuzena i javna je tajna bila da će preuzeti Bajern, kako bi sačuvao mesto za Pepa Gvardiolu sa kojim se pregovaralo. Recimo i to da je Vidal dao reč Bajernu, pa ga je Henes nazvao nečasnim čovekom i lažljivcem, što mu nije smetalo da gleda u klub kada je posle nekoliko godina stigao iz Juventusa.

Leverkuzen je takođe odbio da proda Bendera (Larsa) Bajernu, pa je isterao novac iz džepa najboljem nemačkom klubu koji je na kraju isplatio klauzulu za Ćavija Martineza Bilbaou. 

Jer, u Leverkuzenu nisu želeli da ponove grešku sa početka veka kada su prodali Balaka i Ze Roberta, pa Lusija, čime su završili eru jedne od najjačih nemačkih ekipa. Pre odlaska Hejnkesa te sezone je Bajer bio ispred Bajerna, ali opet nije osvojio titulu, između ostalog jer su Bavarci iako peti te sezone dobili u Leverkuzenu. Bajern se dokopao Lige šampiona na kraju, iako je Van Gal smenjen pre kraja sezone. Već sledeće godine Hajnkes nije imao milosti prema bivšem klubu, Bajer je  završio kao peti, van Lige šampiona. 

Eventualni kiks šampiona ove nedelje će čekati Dortmund da eventualno produži nadu u titulu, ali malo ko ozbiljan veruje da je to moguće. "Milioneri" putuju u Majnc gde su mnogi timovi ostavili kosti, Haland najverovatnije neće igrati, pa je jasno da ih čeka težak zadata. Iz svega može da profitira Lajpcig, u strašnoj su seriji, izgubili su jedino od Bajerna u drugom delu sezone, novi trener Domeniko Tedesko je sredio stvari. "Bikovima" na noge stiže odlični Frajburg, ali ako pobede ostaće sami na četvrtom mestu.

Bohum bi definitivno mogao do opstanka ako pobedi otpisani Grojter Firt, Herti je važnije nego Ajntrahtu, iako to u Bundesligi nema nikakve veze, svi igraju punom snagom. 

Skrenuli bismo vam pažnju na sudar ugroženih Arminije i Augsburga gde verovatno neće biti mnogo golova, a Volsfburg igra nešto bolje, miriše na "keca" protiv Uniona koji igra odličnu sezonu, ali lagano ostaje bez daha.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke