Bajern i Ajntraht – od Milera do Levandovskog

Autor: Mladen Heleta
subota 05.10.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Mečevi dva kluba vremenom prerasli u praznik fudbala

Povezane vesti

Utakmice Bajerna iz Minhena i Ajntrahta iz Frankfurta svojevrstan su praznik fudbala u Nemačkoj. Dovoljno je samo skrenuti pažnju na podatak da je Bajern jedino protiv Štutgarta odigrao više utakmica u prvenstvu pa razumeti o kakvoj tradiciji je reč.

Više od polovine od 152 zvanična susreta završena su u korist najtrofejnijeg nemačkog kluba, ali mnogo toga je utkano u istorijat rivalstva koje je započeto još davne 1932. godine.

Ako bismo personalizovali duele klubova iz jakih nemačkih centara, onda bismo nesumnjivo prvo pomislili na Gerda Milera, legendarnog Bajernovog golgetera koji je sa 19 pogotaka nenadmašan na listi strelaca.

Sa tim u vezi deluje potpuno zapanjujuće da ovaj strašni napadač ima negativan rekord u okršajima protiv Ajntrahta, što samo potvrđuje uzbudljivost mečeva dva kluba.

Naročito se pamte njegove partije protiv Ajntrahta iz šampionske sezone 1971/72, kada je jedan od najboljih centarfora svih vremena postigao čak pet golova u dva prvenstvena meča.

Te sezone Miler je sa 40 golova bio ubedljivo najbolji strelac Bundeslige, a posebno je bio upečatljiv het-trik početkom juna 1972. godine u ubedljivoj pobedi protiv Ajntrahta 6:3.

Ovaj meč ostao je upamćen kao poslednji pre selidbe na Olimpijski stadion, ali i kao duel u kojem je Miler postao najbolji strelac u istoriji nemačkog fudbala, što je rekord po broju golova u jednoj sezoni koji je nadmašio tek Robert Levandovski u 2021. godine.

Druga polovina sedamdesetih označila je promenu odnosa snaga u Ajntrahtovu korist budući da je Bajern nakon zlatne ere ovekovečene sa dva uzastopna evropska trofeja počeo da se osipa.

Već 1977. godine Franc Bekenbauer otišao je u Njujork, a do kraja decenije najveći grad Bavarske napustili su i asovi poput Sepa Majera, Ulija Henesa i naposletku Milera.

Ajntraht je u tim godinama baš retko gubio od Bajerna, a navijačima kluba iz Frankfurta u naročitom sećanju će ostati polufinale Kupa UEFA u šampionskoj sezoni 1979/1980 kada su na svom stadionu demolirali bavarski klub 5:1.

Bila je to čuvena sezona pod vođstvom Fridela Rauša, stručnjaka kojem je samo godinu dana u klubu bilo dovoljno da uđe u srca navijača.

Zaostatak od dva gola iz prvog meča u Minhenu nadoknađen je pogocima dvostrukog strelca Bruna Pejeca, a junak trijumfa u produžecima bio je Harald Karger.

Samo godinu dana kasnije Bajern im se osvetio ubedljivom pobedom u prvenstvu 7:2 u meču koji su obeležili trostruki strelac Paul Brajtner i sa pogotkom manje raspoloženi Karl-Hajnc Rumenige.

Početkom osamdesetih započinje višegodišnja Bajernova dominacija (18 uzastopnih mečeva bez poraza) čijem prekidu će kumovati generacija fudbalera koju je trenirao Dragoslav Stepanović.

Popularni Stepi se može pohvaliti da je u trenerskoj karijeri dva puta pobeđivao Bajern, ali će trijumf od 3:2 iz marta 1992. godine pamtiti kao prvi nad gigantom evropskog i nemačkog fudbala.

Te sezone Ajntraht je pod Stepanovićem igrao izuzetno atraktivno, završivši sa svega dva boda manje od šampiona Štutgarta, a podatak da su dvojica fudbalera kluba iz Frankfurta bili u TOP 5 strelaca lige dovoljno svedoči u prilog tome.

Podvizi bundesligaša iz Frankfurta nastavljeni su i nakon Stepanovićevog odlaska iz kluba, a velike zasluge za to idu na ruku nigerijskom golgeteru Džej-Džeju Okoči koji je briljirao u dvema uzastopnim pobedama tokom 1995. godine.

Afrikanac je proleća te godine golom i asistencijom sam srušio tim Đovanija Trapatonija u pobedi od 2:0. Vrhunac je usledio na jesen kada je dvostrukom asistencijom kumovao ubedljivom trijumfu od 4:1.

Rivalstvo je nastavljeno i u novom milenijumu, a duele dva kluba obeležio je Levandovski. Strelac čak 15 golova za Bajern protiv Ajntrahta, čime mu je klub iz Frankfurta postao jedna od omiljenih mušterija.

Sadašnji golgeter Barselone naročito će pamtiti het-trik s početka sezone 2020/21, a sa jednim golom dao je doprinos i u trijumfu 3:1 u finalu nemačkog kupa dve godine ranije.

Upravo zahvaljujući Levandovskom, Bajern je ostvario nekoliko ubedljivih pobeda protiv Ajntraht, mada je i tim iz Frankfurta umeo da bude raspucan.

S tim u vezi, nema sumnje da će biti interesantno i ove nedelje od 17:30 u derbiju 6. kola Bundeslige u frankfurtskom meču koji rivali dočekuju sa svega bodom razlike.

Oba tima dočekuju meč nakon teških evropskih gostovanja, ali uprkos svemu verujemo da će u skladu sa tradicijom pasti makar po jedan gol na obe strane.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke