Bajern Minhen – Najveća mrlja u karijeri Karla Anćelotija, a najveća rak rana - Real VARdrid!

Autor: Milovan Longinov
utorak 30.04.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Da je tada postojao VAR…

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Povezane vesti

Fudbaleri Bajern Minhena i Real Madrida sastaju se u utorak na "Alijanc areni" u prvom meču polufinala Lige šampiona. Naravno, u centru pažnje je Karlo Anćeloti, koji je jednu od najneslavnijih epizoda u trenerskoj karijeri imao upravo u - Minhenu.

Delovalo je tog leta 2016. godine, kada je Pep Gvardiola napustio klub posle tri sezone, da je Karlo Anćeloti jednostavno savršeno rešenje. Prethodno je osvojio Ligu šampiona sa Real Madridom, pa je dobio neočekivani otkaz 2015. godine, kada je iskoristio i da se posveti svom zdravlju i pauzira godinu dana. Nakon što je napunio baterije, dobio je poziv Bajern Minhena da zameni Gvardiolu, kao trener koji je maher za osvajanje Lige šampiona, jer je istu osvajao dva puta sa Milanom i jednom sa Realom.

Karlo Anćeloti je došao na velika vrata, ali je iz nekog razloga izašao na zadnja, tiho, kao da tu nije ni bio. Na klupi Bavaraca bio je tek nešto duže od godinu dana, od 1. jula 2016. do 27. septembra 2017. godine. I šta je onda pošlo po zlu da jedan od najboljih trenera ikada u Bajernu toliko nije valjao?

Prvo, da krenemo od letnjeg prelaznog roka, koji je na papiru delovao "bombastično". U Bajern je iz redova najvećeg rivala Borusije Dortmund stigao - Mats Humels, dok je iz Benfike došao tada "zlatni dečko", jedan od najtalentovanijih u Evropi - Renato Sančez. Ostatak ekipe ostao je praktično isti, osim što se Mario Gece vratio u Borusiju, a za njim je otišao i ne toliko bitan Sebastijan Rode, dok je zbog Humelsa na pozajmicu u Juventus otišao Mehdi Benatija.

I sve je počelo veoma dobro za Don Karleta. Osvojio je Superkup Nemačke, pošto je pobedio Borusiju Dortmund rezultatom 2:0 i tako je otvorio sezonu. Bundesliga je, kao i mnogim trenerima pre njega, bila "mačiji kašalj". Jednostavno, domaća titula i trofeji se u Minhenu nisu dovodili u pitanje, a Bajern je sezonu završio sa 82 boda, čak 15 više od drugoplasiranog RB Lajpciga i 18 više od Borusije Dortmund. Ali, u Ligi šampiona je ispao u četvrtfinalu, doduše, da je tada postojao VAR, vrlo verovatno da bi Bajern izbacio Real Madrid.

Bajern je u grupnoj fazi neočekivano završio kao drugi, izgubio je od Atletika u Madridu 1:0, ali i od Rostova u gostima, pa je sa 12 bodova bio iza Madriđana. Usledio je strašan trijumf nad Arsenalom u osmini finala ukupnim rezultatom 10:2, po 5:1 u oba susreta i onda je žreb spojio Anćelotija sa bivšim klubom - Realom.

Bajern je imao sve u svojim rukama u prvom meču - Arturo Vidal je dao gol za 1:0, a onda je u nadoknadi vremena imao šansu da iz penala podupla prednost, ali je promašio i tako vratio Real u život. Ronaldo je u drugom poluvremenu dao dva gola i Real je na "Santjago Bernabeu" nosio prednost od jednog gola. Mnogi su očekivali da će Zinedin Zidan rutinski rešiti Anćelotija pred svojim navijačima, ali usledio je meč o kom se i danas priča, najviše zbog sudijskih grešaka. Levandovski je iz penala doneo prednost Bajernu, Ronaldo je izjednačio u 76. minutu, ali je Serhio Ramos u 78. dao autogol za 1:2. Onda je usledio sraman drugi žuti karton za Vidala, prethodno je sudija Viktor Kasai Kazemiru oprostio drugu javnu opomenu, pa je tako Bajern završio sa desetoricom, umesto Reala. Sa igračem manje, Bajern nije izdržao u produžecima, ali Real je dao dva gola iz ofsajda, koji bi da je postojao VAR bili vidljivi "iz aviona". Bavarci su grmeli na sudije, ali Real je dao tri gola u produžecima i prošao ukupnim rezultatom 6:3.

Karlo Anćeloti se nije proslavio ni u Kupu Nemačke pošto je u polufinalu izgubio od Boarusije Dortmund i to na "Alijanc areni" rezultatom 2:3. Te je sezonu završio sa trofejima u Bundesligi i Superkupu Nemačke.

Leto 2017. nekako je mirisalo da neće Anćeloti imati toliku podršku u klubu, pa i u svlačionici. Anćeloti je doveo svog miljenika iz Real Madrida, Džejmsa Rodrigeza, na dvogodišnju pozajmicu, dok je iz Liona stigao tada Korentin Toliso, u tom trenutku kao rekordno pojačanje u istoriji kluba za 42 miliona evra. Iz Bajerna su otišli Daglas Kosta, Ćabi Alonso i Filip Lam su se penzionisali, dok je Renato Sančez koji se nije snašao, otišao na pozajmicu u Svonsi.

I Karlo Anćeloti je bez lidera poput Alonsa i Lama počeo da luta sa formacijom i taktičkim zamislima. Delovalo je da Italijan nije znao koji su mu najboljih 11 igrača, Humels i Boateng su imali prednost ispred Niklasa Zilea i Havija Martineza, Milera je probao da skloni na klupu pa ga je uvodio na bok, što mu se nije svidelo i počeo je da gubi svlačionicu.

Iako je sezonu opet startovao peharom u Superkupu Nemačke, pobedom nad Borusijom na penale, usledio je loš start sezone. Poraz od Hofehajma u trećem kolu upalio je prve lampice, a samo jedan i prvi u Evropi bio je dovoljan za prerani rastanak. U drugom kolu Lige šampiona, nakon što je u prvom pobedio Anderleht 3:0, Bajern je kao gost izgubio od Pari Sen Žermena rezultatom 3:0. Taj poraz u Bavarskoj su okarakterisali kao katastrofu, ne samo zbog visine rezultata, već i ophođenja ekipe na terenu, nedostatka trenerskog liderstva i uprava je odmah, krajem septebra nakon nepunih 15 meseci odlučila da otpusti Karla Anćelotija.

Italijan je osvojio Bundesligu, dva Superkupa Nemačke, ali je opšti utisak bio da nije uspeo da rukovodi ekipom kao Pep Gvardiola. Umesto njega do kraja sezone došao je legendarni Jup Hajnkes koji se vratio iz penzije, ali je i te sezone Bajern ispao od Real Madrida u polufinalu Lige šampiona rezultatom 4:2 (1:2, 2:2).

Nakon Bajerna, Anćeloti je neočekivano otišao u Napoli i delovalo je da će njegova karijera ići silaznom putanjom. Još veći šok bio je kada je iz Napulja otišao u Liverpul, ali na klupu znatno manjeg kluba, Evertona. Kada je Zinedin Zidan odlučio da drugi put napusti Real Madrid, a Florentino Perez opet pozvao Karla Anćelotija, mnogi su verovali da je to najveća greška. Što bi se reklo, ostalo je istorija. Real je u prvoj sezoni osvojio Ligu šampiona i La Ligu, a u narednoj je pridodao i Kup kralja i Superkup Španije. Sada je Real ponovo glavni kandidat za "ušati" pehar, a Don Karleto će sigurno imati poseban motiv da se osveti Bavarcima zbog toga što mu pre sedam godina nisu verovali da je pravi izbor.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke