Bajern - Šta dalje?

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 23.04.2022.
13:19
Izvor: Sportske.net

Titula će biti odbranjena, ali da li je dovoljno?

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

 Poraz od Viljareala i neverica na licima igrača Bajerna dovoljno govore. Neuspeh je bio sigurno najgori u deset godina, od onog čuvenog poraza od Čelsija u finalu LŠ na "Alijans Areni".

Iako je "Žuta podmornica" eliminisala Juventus i tukla Bajern na "Keramici", gotovo niko nije očekivao ovakav rasplet u revanšu. Jer, bez obzira na sve, Bajern dominira kod kuće u Ligi šampiona. Čukveze je potpisao presudu, jasno je da su se javili i generali posle bitke da kažu da je ubedljiv trijumf u revanšu protiv Salcburga maskirao sve propuste, jer su i Austrijanci imali šanse kada je rezultat bio aktivan.

Naglesman koji je doveden da otvori novu eru je bio jasan, ovo je strašan neuspeh i nameće jasno pitanje o budućnosti. Ne o njegovoj, ima ugovor do 2026. godine, ali sigurno je da će biti promena. Kan je takođe novajlija u sportskom sektoru, navijači smatraju da je neiskusan, boje se leta, a sa druge strane u ratu su sa Bracom Salihamidžićem koga smatraju nesposobnim.

Prvo pitanje je Levandovski. On želi da ide, ali ne i da isforsira odlazak, tražio je novi ugovor od 30 miliona po godini da ostane, što deluje kao ucena i pokušaj da uveri Bajern da ga pusti.

Kan je u noći gorkog poraza bio jasan.

"Nećemo pustiti čoveka koji daje 40 golova u sezoni".

Da li Bavarci mogu da nađu zamenu?

Teško, Haland je pred vratima Sitija, pominje se Ademejemi iz Salcburga, kao i par igrača iz Bundeslige, ali niko nije garancija kao Leva. Priča se da se Bavarci plaše, ne toliko Dortmunda, koliko Lajpciga koji ima ogroman novac i želju da napadne titulu.

Bajern ima novac, ali ne i želju da ga troši. Jer, oni su pre pandemije bili u redovnom plusu od pedesetak miliona, model koji je radio, sada su na pozitivnoj nuli, ali veća ulaganja bi donela nezamislivo, gubitak.

Iz tog razloga nisu dali Alabi ono što je tražio, a priča se da su propustili i da kupe par igrača zbog troškova.

"Ovo nije slučajnost, izgleda da Bajern nije dovoljno dobar da bude u top 4 tima u Evropi što se podrazumeva", zakuvao je "Bild".

Ono što se provlači je da klub mora da napravi iskorak. To drugim rečima znači nezamislivo, da se odrekne ne samo Levandovskog, već i Nojera (što će ipak biti teško) i krene u stvaranje novog tima. Miler ostaje kao lider i ikona.

Jasno da je Bajern želeo da to uradi postepeno, ali sada je jasno da će morati da požure. Otići će Zule u Dortmund, priča se da bi Sabicer, Toliso, Pavard takođe mogli da budu prodati, kao poruka ostalima, nema vremena ni strpljenja.

Ono što se zna o igračima koje prate je izvesno Gravenberg iz Ajaksa koji svim silama želi u Minhen, ali i par mlađih nemačkih igrača, ne samo Adejemi već i odlični Lamers. Uz to, priča se da pošto je DeLiht nerealna meta iz Pijemonta stiže štoper, ali Torinov Bremer.

Naglesman je sugerisao Kanu da mu je potreban razbijač na sredini i da je idealno rešenje Lajmer iz Red Bula. On je dostižna meta, ako ga "Bikovi" ne prodaju na leto otići će za 12 meseci kao besplatan igrač.

Poznato je da je prethodni trener Flik otišao zbog neslaganja sa transfer politikom, odnosno manjkom investicija. Nagelsman je sa te strane bio jasan, potrebno je uložiti u igrače i niko ne sumnja da je imao obećanje da će to biti učinjeno kada je pristao na dugogodišnji ugovor.

Takođe, ne dolazi u obzir da izgube Gnabrija, Dejvisa, Komana, njima će biti ponuđeni bolji ugovori. To nije ista situacija kao od Alabe, ne ističu im ugovori, a i s obzirom na godine pomenuti igrači biće link između pobedonosnog tima od prošlih sezona i novih ulaganja.

Bajern za vikend dočekuje Borusiju iz Dortmunda, meč u kome bi mogli da overe titulu.

"Milioneri" su u sličnoj situaciji kao i najveći rival u ovom veku. Moraće da traže zamenu za Halanda i tu se njihovi interesi sa Bajernom oko Adejemija sudaraju. Ono što je sigurno, već su obavestili Junajted da ne postoji suma zbog koje bi se odrekli Džada Belingema, talentovanog Engleza.

Borusija ima dileme u pogledu trenera Rosea, ali on bi trebalo da preživi neuspehe u Evropi i ispadanje iz kupa gde su branili titulu.

"Der Klassiker" je možda šansa da Rose uveri poslodavce da može da odgovori zahtevima kluba. Ovo je sigurno najveće nemačko rivalstvo u veku, na kraju krajeva Bajern i Borusija su osvojili 23 od poslednjih 27 titula.

Kako rekosmo pobedom Bavarci overavaju jedini trofej u sezoni, ali svejedno, biće prvaci i ovako i onako. Zanimljivija je borba za za Ligu šampiona. Lajpcig je sada preskočio Leverkuzen i dočekaće Union, drugi put u nekoliko dana posle polufinala kupa. "Gvozdeni" bi se eventualnim iznenađenjem vratili u trku za istorijski uspeh. Leverkuzen je pao na četvrto mesto i sada mora da se osvrće, za njih je penal protiv Grojtera u gostima nešto što moraju da iskoriste. "Farmaceuti" su pali u poslednjih mesec dana sa samo dve pobede u pet mečeva. Frajburg je sada bod iza njih, čekaju Gladbah, oni nemaju imperativ, ciljaju najveći uspeh u istoriji. I Keln vidi neku šansu, dok je Hofenhajm dugo bez pobede i skliznuli su tek na osmo mesto. Osim pobeda Leverkuzena, golova u obe mreže na derbiju u Minhenu, izdvojili bismo malo golova na duelu Bohuma i Ausgsburga, tu bi i remi na kraju bio bez rizika za oba tima, pa će biti oprezni, posle vikenda do kraja ostaje samo devet bodova u igri i moglo bi da bude mnogo jasnije u borbi za opstanak.  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke