Bajernov potop u Barseloni, Rafinjin het-trik zabrinuo Real i Zvezdu, Lil i Fejenord "osvojili" Pirineje!

Autor: Aleksandar Golubović
sreda 23.10.2024.
22:54
Izvor: Sportske.net

Brazilac će ovo veče pamtiti dok je živ.

EPA-EFE/Alberto Estevez
EPA-EFE/Alberto Estevez

Povezane vesti

Fudbaleri Barselone ostvarili su ubedljivu pobedu protiv Bajerna iz Minhena 4:1 u derbiju treće kola Lige šampiona, a junak trijumfa bio je brazilski krilni fudbaler Rafinja koji je het-trikom bio najzaslužniji za veliko slavlje katalonskog tima.

Premda se dalo pretpostaviti da je trener Barselone Hansi Flik dobro upoznat sa vrlinama i manama bivšeg kluba, niko nije mogao pretpostaviti da će na takav način detektovati Bajernove slabosti.

Iako će zasluge za ovaj trijumf s pravom otići na vodenicu Rafinje, jasno je da je Flikova taktička besprekornost uticala da trenerski dar njegovog mlađeg kolege Vensana Kompanija večeras ne dođe do izražaja.

Barselona je povela već u 58. sekundi pogotkom Rafinje. Sve je počelo nakon što je Robert Levandovski vešto uzeo loptu na sredini terena i pokrenuo napad Barselone čijem pogotku je kumovala greška Jozue Kimiha.

Lopta je stigla do Rafinje koji je lako zaobišao Manuela Nojera i rutinski pogodio za vođstvo Flikovog tima protiv Bajerna.

Rano primljeni pogodak kao da je probudio goste iz Minhena pa su ušli agresivnije u nastavak meča. Prvu ozbiljniju priliku imali su u osmom minutu kada je Injaki Penja osujetio Harija Kejna da postigne kasnije.

Već u desetom minutu engleski golgeter je pogodio glavom na centaršut Tomasa Milera, ali je pogotak poništen zbog minimalnog ofsajda u kojem se našao napadač Bajerna.

Bajern je nastavio da sa boka muči Barselonu koja je nakon ranog vođstva rešila da prepusti inicijativu nemačkom klubu.

Spasa domaćinu nije bilo u 18. minutu kada je Kejn ataktivno pogodio nakon centaršuta Serža Gnabrija sa leve strane pošto je ga je prethodno Olis maestralno proigrao.

Ofsajda ovaj put nije bilo, a Kejn je u maniru vrhunskog napadača uhvatio na krivoj nozi Barsinog čuvara mreže.

Kako je meč odmicao, Barselona se polako oslobađala pritiska Bajerna. Prvi ozbiljniji pokušaj nakon gola viđen je u 26. minutu kada je Levandovski šutirao sa distance, ali je lopta prošla pored gola.

Desetak minuta kasnije Barselona je vratila prednost pogotkom Levandovskog kojem je prethodila sumnjiva situacija pred golom gostiju.

Slavko Vinčić je procenio da je sve bilo čisto, VAR soba nije reagovalo uprkos očiglednom kontaktu Fermina Lopeza i Kima pa je vođstvo ponovo došla na stranu Barselone.

Igra Bajerna se do kraja poluvremena u potpunosti slomila pošto je Rafinja na isteku regularnog dela igre postigao i drugi pogodak pogodivši dalji ugao Nojerovog gola.

Sa ovim rezultatom se otišlo na odmor, a već u uvodnim minutima drugog poluvremena Bajern je uzvatio udarcem Palinje, ali je lopta otišla preko gola.

Zaličilo je da bi Bajern mogao da vrati neizvesnost u meč, ali je Rafinja u 56. minutu postigao het-trik i povisio prednost Barselone na nenadoknadivih 4:1.

Sve je počelo fenomenalnom asistencijom Lamina Jamala koji je kao rukom uposlio Rahinju, a ovaj prijemom izbacio Upamekana i Kima, a Brazilac udarcem u dalji ugao savladao nespremnog Nojera.

Uprkos visokom vođstvom i sigurnoj pobedi, Barselona je nastavila da "melje" Bajern, težeći da stigne i do petog kola, pa su fudbaleri domaćeg tima kao osice kružile pred Nojerovim golom u nameri da ga savladaju.

Do kraja meča rezultat se ipak nije menjao, pa je Barselona stigla do druge pobede, dok je Bajern stigao do drugog uzastopnog poraza čime je zabrinuo navijače pred nastavak sezone.

Trijumf Barselone nije mogao doći u bolji čas jer već za vikend gostuju Real Madridu u "El Klasiku" u kojem bi pobedom mogli da odu na solidnih plus šest u odnosu na kraljevski klub.

Naredni meč u Ligi šampiona katalonski velikan će odigrati 6. novembra u Beogradu protiv Crvene zvezde koja je i dalje bez bodova u Ligi šampiona, dok će Bajern utehu tražiti istoga dana protiv Benfike.

Malo je nedostajalo da španski klubovi zaokruže het-trik u Ligi šampiona, ali je madridski Atletiko razočarao protiv Lila na "Vanda Metropolitanu" pošto je uprkos vođstvu poražen 3:1.

Tim Dijega Simeonea poveo je već u osmom minutu pogotkom Hulijana Alvareza, ali su preokret Lilu u nastavku meča obezbedili Edon Žegrova i dvostruki strelac Džonatan Dejvid.

Istim rezultatom Fejenord je slavio na gostovanju Benfiki 3:1, napravivši sjajnu uvertiru pred derbi protiv Utrehta u Erediviziji.

Junak trijumfa roterdamskog velikana bio je dvostruki strelac Antoni Milambo.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke