Bajernova naivnost - Viljareal nije Salcburg?

Autor: Ivan Cvetković
utorak 12.04.2022.
12:45
Izvor: Boris Jovanović

Bavarci i pored poraza u Španiji favoriti, ali…

Povezane vesti

Pet godina Bajern nije pobeđen u gostima u Ligi šampiona. Taj niz od 22 meča, rekord, naravno, prekinut je na Levantu prošle nedelje. Potpuno neočekivano, Bavarci su pali na stadionu "Keramika" protiv Viljareala koji je, iako su eliminisali Juventus, važio za autsajdera u ovom dvomeču.

Jasno da je Bajern favorit i pored toga što na "Alijancu" kreće iz gola minusa, na kraju krajeva nisu pobedili ni Salcburg u osmini finala na strani, ali su torpedovali komšije sa druge strane granice u revanšu.

Može li se nešto tako očekivati i u utorak?

Teško, prvo, standardi defanzive "Žute podmornice" su drugačiji, Emerijev tim ume da se odlično brani, pokazali su to i protiv Juventusa, a sigurno je jedno, defanzivna naivnost nemačkog šampiona im ne ide u prilog pred drugi susret.

Nagelsman je mlad trener, i pored dominacije u domaćem šampionatu i herojstava sa Lajpcigom pritisak je mnogo veći. Ako se vratimo u 2019. godinu, Niko Kovač je osvojio duplu krunu (Nagelsman to neće učiniti, ispao je iz kupa), ali do kraja svog mandata se nije oporavio od kritika posle poraza od Liverpula u Ligi šampiona.

Hoće li se mladi strateg koji je u Bajernu dobio ugovor na pet godina suočiti sa istom situacijom?

U Bundesligi se nekoliko puta ove sezone videlo da je odbrana Bajerna prilično spora, da se novi igrači nisu još uklopili, protiv Viljareala je na sve to Dejvis, povratnik posle povrede delovao prilično "zarđalo". Šest dana nije baš dovoljno vremena da se stvari poprave, pa će kao i obično nemački šampion morati da se okrene napadačima, odnosno ofanzivi. Viljareal te situacije strašmo voli.

Nagelsman je za sada ostao pošteđen kritika, ali mnogi upiru prstom u čelnike, pre svih Salihamidžića koji je dozvolio da Alaba ode i tim ostavio bez prirodnog lidera u odbrani. Mladi trener je uveren da će tim pokazati pravo lice u revanšu, ali i u pomenutom meču protiv Salcburga kada su napunili Austrijance, dozvolili su tri ili četiri zrele šanse rivalu kada je rezultat i dalje bio aktivan za goste. To svakako ne smeju da ponove, jer Viljareal takve šanse koristi, pitajte Juventus koji se ispromašivao, a onda dobio tri gola za poslednjih dvadesetak minuta.

Da se vratimo malo u istoriju.

Kako Bajern prolazi kada izgubi prvi meč u gostima?

Prvi takav slučaj bio je u KPK još 1967. kada su izgubili u Beču od Rapida, ali je u revanšu bilo 2:0, pa su se kasnije protiv Rendžersa dokopali prvog međunarodno trofeja. Sledeće godine branili su titulu u ovom takmičenju, ali ih je Milan na "Meaci" savladao sa 2:0 i to je bilo nedostižno.

U prvoj polivini sedamdesetih naletali su na Ajaks, ubedljive poraze u Amsterdamu nisu uspevali da nadoknade, a onda su usledile tri uzastopne titule prvaka Evrope od 1974. do 1976. U jednom od tih izdanja, u jesen 1975. na opšte iznenađenje su izgubili od Malmea u gostima sa 1:0, ali su u revanšu golom iz penala načeli Šveđane, a onda je Torsenston presudio zemljacima, pa je aktuelni šampion Evrope prošao i posle Benfike i Reala tuako Sent Etjen u finalu. Ali, naredne sezone nisu odbranili titulu mada su poraz od Banjika u Čehoslovačkoj od 2:1, nadoknadili u Minhenu, ispali su od kijevskog Dinama u četvrtfinalu.

I 1980. su posle poraza od jedan razlike u prvom meču, od Kajzerslauterna, dobili nemački derbi u revanšu sa 4:1, ali ih je potom u Kupu UEFA izbacio Ajntraht.

Dve godine kasnije, poraz od 3:4 u Sofiji od CSKA kada su Bugari stigli do polufinala, ali u revanšu su Bavarci sa po dva gola Brajtnera i Rumenigea razneli rivala. Bili su favoriti u finalu protiv Vile i izgubili utakmicu na De Kajpu.

Ali nastavili su da dobijaju mečeve koje izgube najčešće sa 1:0 u gostima. Tako su u drugoj polovini osamdesetih izbacili Ksamaks nakon neuspeha od 1:1, pa onda 1989. Harts posle poraza u Edinburgu od 1:0.

Ta serija je prekinuta protiv Sakijevog Milana 1990. U epskom polufinalu, Bajern je na "San Siru" primio gol iz sumnjivog penala, Van Basten je bio strelac. Štrunc je u revanšu u Minhenu odveo meč u produžetak, Borgonovo dao zlatni gol za "Rosonere" i iako je MekInali doveo domaće do prednosti od 2:1, i iako su imali šanse da dotuku aktuelnog prvaka Evrope, zbog gola u gostima Italijani su otišli dalje, a Bajern je imao mnogo primedbi na suđenje u dvomeču.

Desetak godina kasnije nisu stigli prednost Reala od dva gola, iako su pobedili u revanšu polufinala LŠ, kao ni 2005. protiv Čelsija, posle poraza 2:4 u Londonu. Ali su zato naplatili Realu 2006. dali su gol više u porazu u gostima nego Madriđani u revanšu u Bavarskoj (2:3, 2:1).

Pre desetak godina su poraženi od Bazela 1:0 u osmini finala, pa su utrpali sedam komada u revanšu. Kao i 1981. stigli su do finala i to na svom "Alijancu" i izgubili od Čelsija na penale.

Pamte i poraze od Reala 2014. u oba meča, iako im je 0:1 u prvom duelu davalo nadu, a 2016. su izgubili od Atletika u gostima, Pepov tim je dobio 2:1 u revanšu i ispao. Bajern mnogo češće u poslednjih 20 godina nije uspevao da okrene rezultat posle poraza u prvom meču, ali generalno, ako prođu ovakve ispite, onda najmanje stignu do finala, ili do pehara.

I sigurno bi voleli da se istorija ponovi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke