Baraž za Primeru - Ovijedo čeka više od dve decenije!

Autor: Lazar Nikolić
subota 08.06.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Mogu li konačno da se vrate?

Povezane vesti

Ovijedo baš dugo nije igrao u eliti, ispali su još 2001. posle 13 godina i to je najduži period u istoriji kada su bili u eliti. Asturijci su četrdesetih i sedamdesetih imali svoje momente, kada se sve sabere ukupno su u Primeri proveli 38 sezona, tri manje nego u Segundi. Ovaj vek doneo je posrtanja, pad u četvrtu ligu pre dvadesetak godina, pa onda dugo bitisanje u trećoj, pisali smo, najteža stvar na svetu je vratiti se u Segundu. Ovijedu je to uspelo 2016. i ovo je prvi put da su se dokopali baraža za Primeru. Završili su kao šesti, skočili par mesta u odnosu na prethodne dve sezone.

Ovaj klub je imao sjajnu ekipu pred građanski rat. U doba republike zvali su se Karbahon, bili su odmah iza baskijskih timova i za njih je igrao jedan od najboljih predratnih španskih igrača Isidro Langara.

On je bio Bask, kada su fudbaleri izbegli pred Frankom igrali su po Evropi, „Ciklon“ kako su zvali Langaru je otišao u Argentinu, igrao je za San Lorenco, dao River Plati četiri komada u derbiju, a posle rata se vratio u Španiju i završio karijeru u svom Ovijedu.

Najbolja sezona u novijoj istoriji za "Plave" je početak devedesetih, tada je ekipu predvodio Havijer Irureta, igrali su Hrvati, Gračan, Janković i Nikola Jerkan, završili su kao šesti i izborili Kup UEFA. Iako su dobili Đenovu na "Tartijere", poraženi su na "Marasiju" u revanšu, pa se ta evropska odiseja brzo završila.

Zatim ih je preuzeo naš Radomir Antić, završavali su u prvoj polovini tabele. Stabilni prvoligaš, "Karbahonesi" su pomogli afirmaciji Slaviše Jokanovića na Pirinejima, bili utočište za Robija Prosinečkog. Antić je otišao u Atletiko da osvoji duplu krunu, zamenio ga je bivši igrač Vojvodine Ivica Brzić. Igrali su kasnije u drugoj polovini devedesetih i Onopko, Abel Ksavijer, bivši igrač Zvezde, Mitko Stojkovski, Paulo Benti, Crnogorac Šćepanović, ali tim se svake godine grčevito borio za opstanak. Jedno vreme na klupi je bio i urugvajski "Maestro" Oskar Tabarez, vodio ih je Aragones, pa se vratio Antić (tada su igrali i Veljko Paunović i Đorđe Tomić) ali te 2001. su ispali i nikada se više nisu vratili među najbolje.

Gradske vlasti su im posle ispadanja uskratile sredstva, usledila je velika kriza, četvrta liga, bili su pred gašenjem. I u prošloj deceniji su imali problem sa novcem, pomagali su ih Kazorla, Mata, Miču, Adrijan, koji nsu zaboravili gde su ponikli. Karlos Slim, Meksikanac i u to vreme najbogatiji čovek na svetu je 2012. za 2.5 miliona evra kupio kontrolni paket akcija. Tri godine kasnije su se vratili u Segundu. Prošle godine slavni Santi Kazorla je stigao kući da završi karijeru, a tu je i kapiten Borha Baston.

Baš dosta igrača je sa ovih prostora nosilo dres kluba, pomenuli smo neke, igrao je i Adi Nađ, od starih igrača Đorić i golman Dujković...

Ovijedo u polufinalu baraža igra protiv Eibara koji je za bod ostao kratak za direktan plasman u elitu. Baski tri godine pokušavaju da se vrate. Kao treći igraće revanš na "Ipurui", u slučaju da je rezultat izjednačen posle dva meča, igraju se produžeci, ako i tada ne bude pobednika, u finale ide bolje plasirani tim, što će reći Eibar.

Istu situaciju ima Espanjol koji je bio četvrti, u prvom meču gostuje u Hihonu protiv Sportinga na "El Molinonu". Katalonce predvodi sjajni Martin Brajtvajt, Danac i bivši igrač Barselone koji je imao odličnu godinu. Na drugoj strani za Hihon već pet godina igra bivši fudbaler Partizana, Crnogorac Uroš Đurđević. Domaći Hihon nije igrao u Primeri od 2017.

Finale je takođe na dva meča, zamislite da prođu Ovijedo i Hihon, dva najveća rivala, gradove deli desetak kilometara, kakva bi to završnica Segunde bila!

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke