Baraž za Seriju B - Zeman protiv “svoje” Fođe!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 08.06.2023.
10:25
Izvor: Sportske.net

Priča o “Zemanlandiji”.

Povezane vesti

 Neko je jednom postavio pitanje da li je Zdenjek Zeman stvorio Fođu ili je klub napravio od njega trenera?

Može se pomiriti i jedno i drugo, u pitanju je bio savršeni brak. Ovaj grad u Pulji je dobio nadimak "Zemanlandija" u prvoj polovini devedesetih, ali je rad na jugu Čeh iskoristio da se predstavi, ne samo Italiji već i Evropi. Njegov stil fudbala, tako neuobičajen za Apenine mu je pribavio slavu i otvorio vrata velikih klubova. Teško da bi negde van provincije mogao da implementira takvu igru koja je bila prst u oko konzervativcima. Tih velikih pet godina bile su zlatno doba "Satanela", odnosno "Malih đavola", a nikada pre, ni posle toga, crveno-crni nisu iskoračili iz prosečnosti.

Priča počinje u trećoj ligi i to je prvi dolazak Zemana u grad. Brzo je smenjen, klub je bio u trećoj ligi, nije izdržao ni sezonu. Inače, pre toga, Čeh je radio po manjim klubovima na Siciliji na koju je prebegao iz rodne zemlje kod ujaka Čestmira Vicpaleka koji je u to vreme vodio Palermo.

Posle tog otkaza, Zeman je kratko potrajao i u Parmi koja je pokušavala da nađe zamenu za Ariga Sakija, pa se vratio na ostrvo i preuzeo Mesinu. Dobri rezultati i činjenica da je lansirao Tota Skilaćija u orbitu su ga vratili na put dobih rezultata.

Paskvale Kasiljo gazda Fođe, priznaje grešku, Zeman nije odbio novi poziv jer je osetio da tim ima potencijal. Tada nepoznati igrači Bepe Sinjori i Ćićo Bajano će posle par godina doneti istorijski plasman u Seriju A u vreme kada je liga bila daleko najbolja na svetu.

Bajka se nastavlja već u debitantskoj sezoni "Satanela" u eliti. Tim 1991. ulazi u ligu kao šampion Serije B, sa 67 golova (Bajano je prvi strelac sa 22) ubedljivo su najefikasniji u ligi. Posle 30 godina najbolji italijanski klubovi će ponovo gostovati u srcu Pulje. Fođa nema dovoljno novca, ali ima Zemana. Mnogi sumnjičavo vrte glavom kada stižu Rusi Kolivanov i Šalimov (Juventusov eksperiment sa "Sovjetima" pre svih Sašom Zavarovom se nije isplatio). Jer, fudbaleri iz ruševina crvene imperije u Zapadnoj Evropi otkriju hranu i lagodan život, obično ne misle na fudbal. Samo, sa pomenutim Rusima stvari su drugačije. Fođa koju su tipovali kao prvog kandidata za ispadanje u premijernoj sezoni završava kao deveta u ligi. Moraju da igraju u Bariju na "Svetom Nikoli" svoje mečeve, prvo uzimaju bod Interu na Meaci, a posle poraza od Juventusa, šokiraju i Fiorentinu u Toskani. Uz Ruse, propustili smo da pomenemo, u klub tokom leta stiže i rumunski reprezentativac Dan Petresku, baš on daje gol na "Frankiju" za preokret i prvu prvoligašku pobedu. Fođa dobija slabije timove kod kuće, pleni igrom, vraća se na svoju "Zakeriju", stadion je dograđen i dobija dozvolu da se na njemu igraju mečevi Serije A.

Zemanov tim igra zabavne mečeve, 3:3 protiv šampiona Napolija, a i kada gube, kao sa 5:2 od Lacija posle preokreta igraju ofanzivan fudbal. U drugom delu šampionata malo i gube dah jer Zeman nema dovoljno igrača, ali posle 4:4 u gostima u Bergamu, deklasiraju Veronu uz het-trik Bajana. Opraštaju se od sezone porazom od 8:2 protiv novog prvaka Milana. I pored toga Zeman dobija ovacije i priznanje za sezonu. Verovali ili ne, novi prvoligaš ima posle Milana koji se prošetao, najbolji napad u ligi, ali uz Askoli koji je ispao kao iz voza, primili su najviše golova.

Sledeće godine Zeman "izmišlja" Hernana Medforda, Kostarikanca koji je nakon Mundijala 1990. bio u Dinamu, pa Raju u Segundi. Stiže i Brajan Roj iz Ajaksa iu veliki broj drugoligaških igrača. Od Sinjorija i Bajana stiže veliki novac, 57 milijardi lira, ni trećina nije uložena u zamene. Ali, klub završava kao 12. na tabeli, iako su izgubili četiri od prvih šest mečeva. Sinjori im daje gol, ali u Pulji pada Lacio, pa dve nedelje kasnije i Juventus. Zaustavili su Milan i Ronu, sezona je daleko od impresivne, ali prodali su najbolje napadače i preživeli.

Treće godine svi očekuju da ispadnu, ali Fođa je, iako su završili deveti bila blizu Evrope. Odlučuje poslednje kolo protiv Napolija kod kuće, Di Kanio rešava meč u korist gostiju, pa od Evrope nema ništa. Te sezone je Brajan Roj igrao odlično, Fođa je bila efikasnija nego prethodne. Turbulencije tokom godine, hapšenje predsednika Kasilja zbog veza sa mafijom nisu se odrazili na tim. Ali, Zeman prihvata ponudu Lacija, posle toga više ništa nije bilo isto.

Čeha nasleđuje malo poznati Enriko Katuzi, a posle dobre jeseni, u kojoj su čak tukli Juve koji je te godine prekinuo dominaciju Kapelovog Milana u drugom delu sezone Fođa osvaja samo 10 bodova (dobili su svega dva meča) tokom proleća i ispada iz lige.

Tu se bajka završava. Iako je stigao Delio Rosi, ne uspevaju da se vrate, štaviše za četiri godine od ispadanja, ispadaju u četvrtu ligu! Tamo su bili sve do 2004. Sadašnji trener Brajtona o kome smo pisali u jednom od prošlih brojeva, De Zerbi je kluč na terenu, ali posle samo sezone u trećoj ligi, klub je, pogađate, bankrotirao. No, Italija je to, samo su promenili ime, izbrisali dugove, ostali spajanjem liga u trećoj, ali u tri navrata u plej-ofu nisu uspevali da se vrate u Seriju B.

Zeman se vraća 2010. Njegov treći boravak u klubu, bio je bez posla par godina nakon neuspešne epizode u Zvezdi. Navijači su u euforiji, trećeligaš prodaje oko 3000 pretplatnih karata. Ali, tek su šesti i Čeh odlazi. Sledi novi bankrot i pad u amatere. Ipak, konsolidovali su se i vratili, čak je Zeman probao još jednomm prošle godine. uveo ih u plej-of, ali ispao u polufinalu od Virtus Entele. Iako je imao ugovor na još godinu dana, otišao je i u februaru preuzeo po treći put u karijeri Peskaru.

Fudbal je šaljivdžija, upravo Fođa i Peskara igraju u polufinalu plej-ofa. Prvi meč je bio za vikend, završilo je 2:2 u Pulji, sada Zeman na "Adrijatiku" ima šansu da pobedom stigne do finala plej-ofa. Nema gola u gostima, ako bude nerešeno, igraju se produžeci, pa penali. Ono što je sigurno je da Čeh neće odustati od ofantive, pa i u revanšu treba očekivati golove.

Finalu je blizu Ćezena. Dobili su Leko u gostima, sada imaju šansu da na "ManucijU" overe plasman u završnicu. "Romanjoli" su posle bankrota pre četiri godine igrali u četrtoj ligi, vratili se 2020. ovo je prilika za novu avanturu u Seriji B.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke