Bario derbi - Šta je jače "Ciklon" ili "Uragan"

Autor: Mladen Heleta
subota 20.07.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Veliki "narodni" derbi za vikend u Argentini…

Povezane vesti

Kada se odmaknete od centra Buenos Ajresa primetićete razmeru propadanja argentinskog društva oličenu u siromaštvu nekada ljupkih barija. Danas su četvrti van centra kraljevstvo propalih kuća, kioska i radnji sa kojih se ljušti boja, neurednih ulica i umornih ogorčenih ljudi. I fudbal je ostao jedina zabava, doduše sve nekvalitetniji jer je ekonomska situacija uslovila da iz lige ne odlaze samo oni najbolji i oni dobri, već i prosečni fudbaleri.

Jedva takva četvrt je Boedo gde se igra treći najveći derbi Argentine. U pitanju je duel San Lorenca i Urakana, "derbi barija" ili "narodna utakmica" kako je još zovu jer pomenuti rivali nisu veliki kao Boka i River, ali nisu ni vladari grada poput kao u Aveljaneda klasiku između Independientea i Rasinga.

No, strast je ono što odlikuje sudar "Ciklona" i "Uragana", ali i opasnost svakako. Ovo nije derbi za turiste, niti za one sa slabim živcima. Odavno nema ni gostujućih navijača, a klubovi imaju običaj da puštaju samo pretplatnike kako bi sprečili da rival kupi karte.

Urakan jasno asocira na ime vetra koji je jači od ciklona, pa je jasno zbog čega crveno-beli potenciraju na imenu. Oni su nastali kada i San Lorenco, 1908. imaju mnogo manje uspeha, ali ne i manje navijača. U grbu je balon, ima simpatična priča o tome. Naime, u čast avijatičara Horhea Njuberija, stavili su "Globo" u grb, u njemu je on preleteo tri zemlje, Argentinu, Brazil i Urugvaj. Mašinu je inače početkom prošlog veka uvezao iz Francuske. Kada su preskočili tri ranga i dokopali se prve lige, 1910. poručili su mu da su ispunili obećanje, on je preleteo tri zemlje, a oni tri ranga.

Sa druge strane San Lorenco je uspešniji, stigli su do Svetog Grala osvajanjem Kopa Libertadores pre desetak godina. Pisali smo o timu za koji navija Papa, nastali su nakon što je otac Lorenco Masa ponudio crkveno dvorište dečacima da ih skloni sa ulica, mogli su da igraju fudbal, ali da dođu nedeljom na misu. U njegovu čast osnovali su klub, nazvali ga po njemu. Masa je prvo odbio, ali je kasnije prihvatio uz podsećanje da je od njegovog imena važnija bitka kod San Lorenca jedna od ključnih za nezavisnost Argentine.

Inače, San Lorenco osim "Sveci" zovu i "Vrane", zbog crne boje svešteničkih mantija, mada je jedan od nadimaka "Ciklon". Njihovi rivali Urakan su poznati i kao "Palikuće", što je posprdan naziv. Jer, stadion "Duko" koji pamti mitske duele, ali sada liči na ruglo zbog toga što u njega nije ulagano, je sagrađen na mestu gde je nekad paljeno smeće. On je sagrađen pre 100 godina, poslednji put obnavljan pre osamdeset, a ime je dobio po čuvenom generalu koji je u tri mandata bio predsednik i zaslužan je za renoviranje stadiona.

Kako rekosmo, derbi je opasan, u ovom veku je u nasilju, ali i nakon nesreća i pada sa tribina poginulo nekoliko ljudi. Pošto je policija zabranjivala gostujuće navijače i uspela da razbije u poslednjoj dekadi huliganske grupe sada je nešto mirnije.

Ali, ovo je utakmica za koju Boedo živi, prošle godine na "Bideganu" ili "Novom Gasometru" kako je poznat stadio San Lorenca pojavile su se statue gnomova što je proglašeo za crnu magiju. Postojala je priča da su ih postavili krišom navijači Urakana kako bi prekinuli prokletstvo. Niko iz San Lorenca nije želeo da ih dirne jer su verovali da je u pitanju loša sreća.

Urakan nije pobedio od 2016. u derbiju na gostovanju, nije ni posle "okultizma" prošle sezone, taj meč je završen 1:1. Uglavnom je isto, mnogo tuče, kartona, remi sa malo golova.

Gostujući crveno-beli su bolje startovali četiri pobede i remi, primili su samo dva gola u pet mečeva. San Lorenco je užasan, remi u četiri meča. Dosta problema imaju "plavo-crveni", nekadašnji igrač, bolje da kažemo legenda kluba Leandro Romanjoli bi uskoro mogao da izgubi posao. On je vodio rezerve, dva puta bio i privremeni menadžer, na klupi je zamenio iskusnog Insuu. Pomenuti Kopa Libertadores iz 2014. je poslednji trofej za San Lorenco, tačnije osvojili su Superkup 2015. ali i oni su daleko od borbe za titulu. Urakan pola veka čeka na krunu, ta poslednja iz 1973. je jedina profesionalna, na klupi je bio slavni Menoti, u timu Laroza, Brindizi. Avalaj, Housman, ekopa je igrala strašan, napadački fudbal, jedna od retkih u Argentini u to vreme. Sledeće sezone su stigli do polufinala Kopa Libertadores. Par minuta kasnije sa legendarnim Ozijem Ardiljesom ii Ektorom Balejom su bili drugi...

Ali to je davna prošlost, tim iz 2015. je stigao u finale Sudamerikane, ispali su na penale posle dva meča bez golova od Santa Fea. Frank Kudeljka se posle nekoliko godina vratio na klupu, ovo je njegov treći mandat u Boedu.

San Lorenco je mnogo uspešniji u derbijima, od 173 dobili su 83. Oni su pedesetih i šezdesetih napravili najveću razliku, na prelazu te dve decenije su dobili devet mečeva u nizu! Najbolji strelac derbija je Hoze Sanfilipo, nemamo prostora da sada pišemo o njemu, "Nene" ili "Beba" je bio strašan napadač, u Boku je stigao kao velika zvezda, igrao finale Kopa Libertadores. Vratio se u San Lorenco sedamdesetih i osvojio titulu, davao je gol po meču.

To mu je bila druga titula, prvu je osvojio još krajem pedesetih.

Devedesete su bile crne u derbiju, upucan je navijač Urakana, a još jedan je poginuo na proslavi stogodišnjice "crveno-belih" umesto da slave, jedna grupa je zakazala tuču sa navijačima rivala koja je završila tragedijom. Inače, iako su osnovani iste 1908. nisu igrali do 1915 godine.

Jasno da će Urakan probati da iskoristi trenutak da konačno dobije posle osam godina na "Novom Gasometru", ali malo golova je prva opcija. Što se tiče ostalih mečeva, sudar Rivera i Lanusa smo obradili u rubrici "Beton", Rasing bi trebalo da dobije Godoj Kruz, videćemo tvrd meč u La Plati između Estudijantesa i Union Santa Fea, gosti su odličmo startovali. Boka gostuje Defensi i tu očekujemo "Katanac". Več gotovo dve godine slavni klub nije dobio popularne "Falkone".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke