Barnsli - Slavne godine

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 07.05.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Sećate se jorkširskih velikih dana?

Povezane vesti

 Bajka u koju niko nije verovao, osamdesetih, pa i devedesetih kada je zatvaranje rudnika uglja ostavilo industrijske gradove poput Barnslija na kolenima. Naime, ovaj grad iz Južnog Jorkšira je bez svojih rudara ostao slepo crevo "poja rđe" između Mančester, Lidsa, Šefilda, Donkastera, Roterama i Hadersfilda. Oko 30 000 stanovnika je napustilo grad bez nade, osula se i podrška lokalnom klubu.

Zato je plasman u PL u drugoj polovini devedesetih, tačnije 1997. izgleda kao čudo i nova nada za stanovnike. Overili su plasman u elitu na svom "Oukvelu" trijumfom protiv Bradford Sitija, euforija se razlila gradom kada je Klint Marsele potvrdio pobedu na "Oukvelu" u finišu.

Bilo je to potpuno neočekivano, pogotovo jer je dve godine ranije neiskusni Dani Vilson zamenio legendu Foresta, Viva Andersona, prvog crnog fudbalera koji je zaigrao za englesku reprezentaciju. Bila je to kocka, kako je kasnije priznao prvi čovek kluba, Džon Denis.

Barnsli je u pohod ka PL krenuo impresivno, sa pet pobeda, do Božića su bili prvi, ali niko nije očekivao da izdrže. Predvodio ih je nezamenjivi kapiten Nil Redfern, tim je činilo nekoliko lokalnih momaka, par iskusnih engleskih igrača, manje poznati Holanđani, kao i jedan Srbin, Jovo Bosančić, bivši igrač Vojvodine.

Kada su svi uvidelo da je Barnsli na putu kao eliti, bilo je kasno. Završili su kao drugi, direktna promocija i novi izazov, Premijer liga. Jasno je i da nisu mogli da se takmiče, čak ni sa timovima iz donjeg doma kada su ulaganja u pitanju.

Usledila je kupovina jeftinih igrača poput nemačkog golmana Larsa Lesea koji je bio rezerva u Leveruzenu, Južnoafirkanca Tinklera, velškog reprezentativca Darena Barnarda, a klupski rekord je srušen kada je milion i po funti plaćeno za Partizanovog napadača Goce Hristova.

Doček je bio negostoljubiv, izgubili su oba meča kod kuće, od Vest Hema i Čelsija ("Plavci" su im spakovali šest golova na Oukvelu), ali su dobili Palas u Londonu i skinuli mrak kod kuće protiv Boltona (baš Hristov je upisao prvenac).

Dve pobede su zagrejale navijače, ali su "Tajksi" brzo spušteni na zemlju. Razlika u kvalitetu je bila vidno izražena, izgubili su šest mečeva u nizu, primili čak 19 golova, tek tri puta zatresli mrežu rivala.

Pošto Hristov nije nalazio put do mreže, angažovali su napadača Ešlija Vorda iz Derbija već u septembru. pa onda Norvežanina Fjortofta u januaru. Vord je srušio Koventri kod kuće, a senzacionalna pobeda je zabeležena na "Enfildu", ponovo je presudio Vord.

No, to su bili tek retki uspesi, do nove godine je Barnsli bio u zoni ispadanja, samo 15 bodova iz 20 mečeva. Februar je doneo novu nadu za "Rudare". U kupu su tukli Totenhem, izbacili veliki Mančester Junajted u ponovljenom meču pete runde i plasirali se u četvrtfinale. U šampionatu je ekipa vezala tri pobede, Vimbldon, Vila, Sautempton pa je izgledalo kao realno da se dokopaju nekako 17. mesta i prežive uprkos svim prognozama.

Legenda kaže da je o ispadanju odlučio sudija Geri VIlard. U pitanju je čuveni meč protiv Liverpula, kada su tri igrača Barnslija isključena, Ridl je preokrenuo rezultat, ali su domaći imali 2:2 u džepu. Ipak sa osmoricom se nije moglo, MekManaman je u nadoknadi doneo pobedu "Redsima". Arbitra je ispratila policija, nekoliko navijača je preskočilo u teren iritirano suđenjem.

Do kraja, u osam preostalih mečeva je Barnsli osvojio tek četiri boda, ostali su 19. pet koraka ispod zone spasa.

Priča je završena bez hepienda, za mali klub, dve godine kasnije su imali šansu da se vrate, ali ih je na Vembliju zaustavio Ipsvič u finalu plej-ofa. To je bilo pre četvrt veka, od tada Barnsli je nekoliko puta ispadao iz Čempionšipa, ali je uvek brzo posle sezone ili dve uspevao da se vrati. Za PL su igrali pre tri godine kada ih je Valerijan Ismael neočekivano doveo do novog baraža. Ispali su od Svonsija u polufinalu, već sledećeg leta su se preselili u treću ligu.

Prošle godine nisu uspeli da se vrate, izbacio ih je Bolton, eto i ove sezone "Troteri" su na putu ka povratku u Čempionšip. Izgleda da je ta prepreka nesavladiva, prvi meč u Jorkširu je Bolton dobio sa 3:1, i revanš bi trebalo da bude formalnost, da nije u pitanju Engleska gde je sve moguće.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke