Mičelov čas fudbala sramnom Ćaviju, Đirona je gazda Katalonije i lider La Lige!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 10.12.2023.
22:59
Izvor: Sportske.net

Kapa dole Mičelu, prst na čelo za Ćavija!

EPA-EFE/Siu Wu
EPA-EFE/Siu Wu

Povezane vesti

Fudbaleri Đirone nastavljaju da žive svoj san, pošto su danas na "Monžuiku" pobedili Barselonu rezultatom 4:2.

Đirona je sada lider na tabeli La Lige i to potpuno zasluženo, posebno nakon večerašnje partije u kojoj je otkrila sve slabosti ponovo očajne Barselone i još goreg Ćavija koji je još jednom pogrešno pripremio jednu važnu utakmicu u kojoj je bio potpuno pročitan i nadigran.

Iako je Ćavi Ernandes uspeo treći put u nizu da izvede najjači sastav, isti koji je doneo pobede nad Portom i Atletiko Madridom, pristup je bio potpuno drugačiji.

Đirona je izašla sa većom željom i jasnijom vizijom u svojoj igri i to je donelo rezultat u prvom poluvremenu. 

Gosti su poveli u 12. minutu posle sjajne akcije koju je započeo Kouto dubinskom loptom za Cigankova, koji je pobegao Kristensenu i potom kao na tacni proigrao Dovbika koji je od stative matirao Penju za 0:1.

Barsa je nastavila da dominira i da ima posed lopte, prvu veliku šansu imao je Rafinja, posle Kanselovog centaršuta, Gazaniga je odlično intervenisao.

Barsa je uspla da izjednači u 19. minutu, Rafinja je izveo korner, a Levandovski bio najviši u skoku za 1:1.

Katalonci su osetili da je taj trenutak povoljan da dodatno ugroze Đironu, pa je sledeću odličnu šansu imao Kanselo, ponovo je Gazaniga bio na pravom mestu. 

Ni Đirona se nije libila da napadne, naprotiv, Gutjerez je imao dobru priliku, potom i Dovbik, ali promene rezultata nije bilo do 40. minuta. Tada je Gutjerez neometano došao sve do šesnaesterca, Kunde i De Jong su se loše postavili, usledio je precizan udarac uz samu stativu za 1:2. 

Do odlaska na odmor Levandovski je imao još jednu šansu posle Pedrijevog pasa, Gazaniga je upisao novu odbranu. 

Barsa je u drugom poluvremenu krenula na sve ili ništa i šanse su se nizale, De Jong, Rafinja i Gundogan su gađali sa distance, sve je hvatao Gazaniga. 

Đirona se na trenutke odlično snalazila sa loptom u nogama, da je bilo boljih završnih pasova, lako je moglo da bude i 1:3. 

Onda je Ćavi odlučio da krene u totalnu ofanzivu, uveo je Toresa, Jamala i Baldea umesto Feliksa, Rafinje i Kristensena i odmah se Gundogan našao u odličnoj prilici, lopta je završila tik pored stative.

Ali, kako se meč bližio kraju, Đirona je bila sve bolja u držanju lopte, kao da su igrači zamenili dresove, jer je Barsa delovala toliko inferiorno i očajno u presingu da nije mogla da dođe ni do poseda ni do opasne zone. Domaći su nakon Ćavijevih izmena bili duplo lošija ekipa, što je samo dokaz koliko je Mičel bolje pripremio svoj tim za ovaj meč. 

Barsa u poslednjih 15-20 minuta nije mogla bukvalno ništa, srljala je i išla iz greške u grešku, a onda je usledila kazna. 

U 80. minutu Kunde je kiksnuo, Valeri je izašao sam na Penju i pogodio sam ugao za 1:3. 

Malo je falilo da Đirona dođe i do četvrtog gola, Savinjo je izašao sam na Penju i pogodio ga u glavu pa je Barselona imala sreće.

U trećem minutu nadoknade Gundogan je konačno uspeo da savlada Gazanigu, proigrao ga je Tores, Nemac se dobro zagradio i okrenuo i pogodio za 2:3.

Minut kasnije se Levandovski obrukao, bio je sam na petercu, ali umesto glavom, loptu je zakačio ramenom. 

Ono što nije uspeo Levandovski, jeste Kristijan Stuani, u poslednjem minutu posle ko zna koje lepe akcije Đirone, ušetao se u gol, sa metra udaljenosti je pogodio prazan gol za konačnih 2:3. 

Možda statistika pokazuje da je Barsa imala preko 30 udarca, od toga 12 u okvir gola, a Đirona duplo manje, ali je svaka akcija gostujućeg tima imala daleko više smisla. Barsa je šutirala prečesto na silu, jer nije imala boljih rešenja i to su uglavno bili prelaki udarci za Gazanigu. 

Na kraju, tabela kaže - Đirona je lider sa 41 bodom, Real ima 39, a Barselona 34, koliko i Atletiko i deluje da joj je ove sezone tu i mesto. 

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke