Barsa bez Mesija, Real bez Ramosa = Atletiko, opet!

Autor: Milovan Longinov
petak 13.08.2021.
15:15
Izvor: Sportske.net

Titulu u Španiji osvojiće najmanje loš tim

EPA-EFE/Enric Fontcuberta
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Povezane vesti

Ovog vikenda počinje verovatno nikad nezanimljivija, ali i najujednačenija trka za prvaka Španije. U La Ligi više ništa neće biti isto, jer su istog leta otišli i kapiten Real Madrida i Barselone, pošto su Serhio Ramos i Lionel Mesi na neverovatan način, kao slobodni igrači završili u Pari Sen Žermenu.

Ni Real, a još manje Barselona, nemaju adekvatne zamene, a uostalom kako i da se tek tako zamene najbolji igrači u istoriji na svojim pozicijama?

Sve to vrlo lako mogao opet da iskoristi Atletiko Madrid. Dijego Simeone zna kako se osvajaju trofeju, uzeo je titulu ove godine i dobio je Rodriga De Pola, koji je bio njegova najveća želja, pa se očekuje da Saul Nigez bude prodat. Atletiko je doveo i Markosa Paula kao slobodnog igrača iz Fluminensea, ali malo je verovatno da će 20-godišnji Brazilac moći odmah da postane prvotimac.

Postavlja se pitanje - ko ima lošiji prelazni rok, Real ili Barsa? Real je dopustio da ostane i bez Varana i Ramosa, a nema ni najmanjih naznaka da bi Anćeloti mogao da dobije zamene. Ili možda u Madridu zaista veruju da je David Alaba prava zamena na pozicji štopera, uz Militaa, Naća i Hesusa Valjeha. Real je vratio Danija Sebaljosa, ali se on odmah povredio i mora na dvomesečnu pauzu. Vratio se i Odegor, ali je nezadovoljan i želi da ode, dok je Bejlu istekla pozajmica u Totenhemu. Sve to deluje nedovoljno uverljivo, jer opet nemaju rotaciju Kros, Kasemiro i Modrić, tu je samo Valverde. Benzema je takođe jedini pravi napadač, Luka Jović će najverovatnije morati da ode.

Najgore za navijače Barselone jeste što ništa od ovog ne uvećava njihove šanse da se raduju tituli. Naprotiv. Barselona prolazi kroz najteži period u novijoj istoriji. Kapiten Mesi je morao da ode jer nisu mogli da ga registruju čak i sa 50% manjim primanjima. Dodatni problem je što Barsa još uvek ne može da registruje pojačanja, odnosno Erika Garsiju, Emersona, Memfisa Depaja i Serhija Aguera, koji je doduše i povređen do novembra. Barsa ima rok do 31. avgusta da smanji platne troškove na 70%, inače će biti u velikom problemu. Za to joj je potrebno da proda Pjanića, Umtitija, Brajtvajta, ali možda još nekog.

Sledeća je, a možda čak i pre Reala i Barse - Sevilja. Andalužani nisu preterano aktivini ovog leta, do početka sezone, ali su ostali bez Brajana Hila i dobili 25 miliona evra i Erika Lamelu. Stigao je i naš Marko Dmitrović, kao slobodan po isteku ugovora sa Eibarom. Ukoliko ode Kunde, onda će Monći opet morati da "izmisli" nekog štopera, srećom, u tome je najbolji. Mesto u top 4 je imperativ za Sevilju pod ovakvim okolnostima.

Sledeći bi po našem mišljenju trebalo da bude - Viljareal. Osvajač Lige Evrope ima jak tim, koji je pojačao dolazak štopera Mandija iz Betisa. Unai Emeri je sačuvao čitav tim, Đerar Moreno je potpisao ugovor sve do 2026. godine. Problem za "žutu podmornicu" mogla bi da bude borba na tri fronta, odnosno i u Ligi šampiona. Ipak, Viljareal bi morao da završi među prvih pet ekipa.

Po kvalitetu, i plasmanu iz prošle sezone, tu si Betis i Real Sosijedad koji takođe nisu mnogo menjali tim do starta sezone. Došli su samo golman Metju Rajan i levi bek Migel Riko iz Premijer lige, ali će verovatno biti igrači za rotaciju. Betis je ostao bez Mandija i Emersona koji je otišao u Barselonu. Betis je doveo samo trojicu igrača bez obeštećenja, Huana Mirandu iz Barse, Jusufa Sabalija iz Bordoa i rezervnog  golmana Ruija Silvu iz Granade.

Atletik Bilbao je tim koji će se boriti za mesto u top 10, ali je i ovog leta neaktivan. Zna se da Baski retko i teško menjaju roster, preduslov se zna - mora da bude rodom iz Baskije, inače ne može da igra. Mnogo više se možda očekuje od Granade, koja pravi prilično zanimljiv tim. Stigao je Karlos Baka iz Sevilje, a i bivši kapiten  Barselone B Monću, koji su došli bez obeštećenja. Ekipu sa klupe predvodi bivši pomoćnik Luisa Enrikea, koji je privremeno bio i selektor - Roberto Moreno.

Nažalost, tek nakon pomenutih timova, sledi Valensija. Ekipa sa Mestalje se borila za opstanak, ni ovog leta  nije aktivna na tržištu, do sada Valensija nije potrošila nijedan cent. Možda najbolje pokazuje stanje u Valensiji da je došao samo Omar Alderete sa pozajmice iz Herte. Donji deo tabele ne gine ni ove godine Urošu Račiću i drugovima. Navijači mogu samo da se uzdaju u novog trenera Hosea Bordalasa, koji je stigao iz Hetafea i poznat je kao ultra defanzivan i kao trener koji "teško prodaje bodove".

Mnogo zanimljivije je u Hetafeu, koji je nikad aktivniji na tržištu. Stigao je naš Stefan Mitrović, otkupljen je Karles Alenja od Barselone, a došao je i Sandro Ramirez, takođe bivši polaznik La Masije. Najveća promena osetiće se u sistemu igre, jer je otišao pomenuti trener Bordalas, a zamenio ga je legendarni Miču.

Od povratnika u La Ligu, tu su Espanjol, Majorka i Rajo Valjekano, koji će se za donji dom i opstanak verovatno boriti sa Osasunom, Elčeom, Seltom i Levanteom. Naša pretpostavka je da će upravo tri od ovih sedam timova ispasti u Segundu.

Za titulu je glavni kandidat Atletiko Madrid, jer Barsu i Real čeka paklena godina sa ovakvim timovima i finansijskim problemima. Sevilja bi to morala da iskoristi i umeša se u borbu za vrh, dok će Viljareal morati da igra na tri fronta, ali po kvalitetu ne sme da bude van prvih pet timova. Sosijedad, Betis, Bilbao i Granada su ekipe koje se uglavnom bore za LE, ostali su sredina i donji dom, a još uvek je rano da prognoziramo veća iznenađenja. Zar nije dovoljno što verujemo da ni Barsa ni Real nisu kandidati za titulu?

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke