Barsa i Siti večeras u čast heroja tri zlatne generacije Katalonaca i za podizanje svesti o ALS

Autor: Milovan Longinov
sreda 24.08.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Huan Karlos Unzue u borbi protiv neizlečive bolesti i za napredak medicine.

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Barselona i Mančester siti sastaće se u sredu u prijateljskom susretu, a povod je pomalo tužan, previše emotivan, u čast Huana Karlosa Unzuea, koji boluje od neizlečive bolesti ALS (amiotrofične lateralne skleroze).

Amiotrofična lateralna skleroza je neurološka bolest u kojoj propadanje neurona uzrokuje slabost mišića, invalidnost i, nažalost, i dalje je neizlečiva.

Ipak, to nije sprečilo Unzuea da svojim duhom pomogne svim ljudima širom sveta u borbi da svoj preostali život prožive i bore se do poslednjeg trenutka. Unzue je tokom prethodne dve godine održao brojne tribine na ovu temu, sa ciljem o podizanju svesti o ovoj bolesti i podršci medicini da pronađe lek. Đoan Laporta, Pep Gvardiola, Ćiki Begiristijan i Feran Sorijano, kao veliki Unzueovi prijatelji odlučili su da u njegovu čast odigraju revijalni susret kako bi pomogli u njegovoj borbi i odali mu počast za sve što je učinio za Barselonu.

Ko je Huan Karlos Unzue?

Za one koji ne znaju, u pitanju je bivši golman, koji je najveći trag ostavio u Sevilji od 1990. do 1997, a zanimljivo da je prethodno branio za Barsu, od 1998. do 1990. u "zlatnoj eri" Johana Krojfa, ali je bio rezervni čuvar mreže. Nakon igračke karijere, Unzue je dobio posao kao trener golmana 2003. kada je Đoan Laporta prvi put postao predsednik. Unzue je bio trener golmana u erama Franka Rajkarda i Pepa Gvardiole, ali još veći uticaj imao je kao pomoćnik Luisa Enrikea od 2014. do 2017. godine. U prevodu, Barsa je sa njim u stručnom štabu osvojila četiri Lige šampiona u ovom veku, po jednu sa Rajkardom i Luisom Enrikeom i dve sa Pepom Gvardiolom. Ono što je posebno interesantno, jeste da je Unzue bio "tvorac" najvećeg preokreta u istoriji fudbala, čuvene "remontade" kada je Barsa pobedila PSŽ 6:1 u sezoni 2016/17. Luis Enrike je posle meča priznao da je Unzue napravio plan za taj meč u kom je Barsa iznenadila protivnika u formaciji 3-4-3.

"Da nije bilo Unzuea, mi večeras ne bismo pobedili, ovo je njegova pobeda", rekao je posle meča Luis Enrike.

Unzue je nakon Enrikeovog odlaska iz Barse 2017. započeo samostalnu trenersku karijeru, najpre u Selti, potom 2019. u Đironi, a onda mu je otkrivena neizlečiva bolest ALS. To ga nije sprečilo da se bori i da ostane heroj. On je izrazio veliku zahvalnost Barseloni, Mančester sitiju i svojim prijateljima u ovim klubovima na meču koji treba da podigne svest o bolesti ALS. On je nedavno i smogao snage da održi konferenciju i pošalje snažnu poruku uoči ove utakmice.

"Danas sam došao ovde da istaknem značaj utakmice koju su organizovali Barselona i Mančester siti sa jasnim ciljem - da podignu svest o kobnoj bolesti ALS. Od prvog  minuta kada sam čuo šta žele, pokazao sam ogroman entuzijazam i želju da učestvujem u organizaciji, ono što osetim sada je neprocenjivo. Sa vašom posvećenošću i ovom idejom, pokazaćete svetu da fudbal nije samo biznis i svakonedeljni šou, već prijateljstvo i život. Nadam se da ćemo uspeti da popunimo ceo Kamp nou. Sav novac od utakmice ide na račun platforme koja vodi brigu o pacijentima koji boluju od ove odvratne bolesti. Uz taj novac, mi želimo da doprinesemo razvoju medicine i napretku u potrazi za ovim lekom u našoj zemlji, ali i svetu. Ja to neću doživeti, ali je moj cilj u preostalom životu samo jedan - da pomognem svim budućim pacijentima da žive što duže i što kvalitetnije", rekao je Unzue.

Pepov povratak u Barsu

Druga tema koja je posebno zanimljiva jeste što se Pep Gvardiola vraća u svoju Barsu posle šest godina. Od kako je napustio Barselonu 2012. godine, Pep se dva puta sastao sa bivšim klubom, u polufinalu Lige šampiona 2015. godine. Barsa je tada pobedila njegov Bajern Minhen na Kamp nou rezultatom 3:0, pa je trijumf od 3:2 u revanšu bio nedovoljan Gvardioli za finale. U sezoni 2016/17, prvoj Pepovoj u Sitiju, našao se u grupnoj fazi Lige šampiona sa katalonskim klubom. Barsa je na Kamp nou slavila 4:0, dok je Siti na Etihadu pobedio rezultatom 3:1.

"Kamp nou je moja kuća i osećam se predivno kad god sam u prilici da dođem u Barselonu. Raduje me i susret sa Ćavijem, koji mi je toliko pomogao na terenu kao igrač i siguran sam da je Barsa sa njim sada u sigurnim rukama. Verujem da je on čovek koji može da vrati Barsu tamo gde joj je mesto", rekao je Gvardiola.

Bernardo Silva

Ovo ipak neće biti susret starih prijatelja, revijalne utakmice, već i prilika da Đoan Laporta pokuša da uveri upravu Sitija da spusti cenu za Bernarda Silvu. Ćavijeva najveća želja je Portugalac, a Barsa će učiniti sve da ga dovede. Zanimljivo, Portugalac je dodatno "podgrejao" glasine, pošto je u nedelju nakon meča sa Njukaslom doputovao u Kataloniju, davao je autograme na aerodromu, ali nije komentarisao ništa vezano za Barsu. Ipak, njegova partnera je već danima u Barseloni, podelila je i fotografije sa čuvene plaže Kosta Brave, a navodno ona u Kataloniji traži buduću kuću. Da je ovaj transfer i dalje  moguć, nagovestio je i Pep Gvardiola.

"Ako nekoga forsirate da ostane, a on to ne želi, kako onda možete da izvučete maksimum iz njega? Prelazni rok je otvoren još desetak dana i svašta može da se dogodi. Ako stigne dobra ponuda i igrač izrazi želju da ode, pronaći ćemo rešenje", nagovestio je Pep mogući odlazak Silve. 

Nije tajna da je  na isti ovaj način zimus takođe u Barsu pustio Ferana Toresa, a i ovog leta se nije protivio odlascima nezadovoljnih Rahima Sterlinga i Gabrijela Žezusa, koji su usput pojačali direktne rivale - Čelsi i Arsenal.

Sve u svemu, u sredu od 21.30 na Kamp nou očekuje nas spektakl - u čast tihog heroja Barselone Huana Karlosa Unzuea, koji je bio deo kluba u tri "zlatne ere", potom ponovni susret starih prijatelja Gvardiole, Begiristajna, Laporte i Ćavija, a ko zna, možda usput završe i bombu leta - Bernarda Silvu. Jedno je sigurno, golovi će padati, jer je rezultat ovde potpuno u drugom planu. AdmiralBet predlaže tip GGI, kvota je odlična - 2,80!

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke