Barsa VS Atletiko - Ko je lošiji, a kome više gori?

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 06.02.2022.
09:40
Izvor: Sportske.net

Veliki rivali davno se nisu sastali van top 3.

Povezane vesti

Barselona i Atletiko Madrid sastaju se u nedelju u novom velikom derbiju, ali po prvi put u ovom veku, sastaju se na najlošijim pozicijama na tabeli La Lige.

Malo ko je verovao letos da će Atletiko Madrid, kao aktuelni šampion i nakon što je vratio Antoana Grizmana, sada biti četvrti na tabeli sa 14 bodova manje od Real Madrida i iza Sevilje i Betisa. Čak je i nakon odlaska Lea Mesija i pomenutog Grizmana, manje iznenađenje to što je Barselona u ovom trenutku peta i na bod iza ovako lošeg Atletika. Baš zbog toga ova utakmica ima posebnu težinu i značaj za oba tima, jer ko izgubi, udaljiće se od mesta koje vodi u Ligu šampiona, što je realni cilj za oba kluba u ovoj sezoni.

Pre nego što se prebacimo na potencijalnu taktiku, najpre je važno napomenuti da i Barsa i Atletiko ulaze pojačani nakon zimskog prelaznog roka. Barsa je dovela čak trojicu igrača - Ferana Toresa, Adamu Traorea i Pjer-Emerik Obamejanga, pa tako Ćavi ima konačno različite kvalitete i opcije u napadu u kom se Barsa još kako muči ove sezone. Prema najavama, i Traore i Obamejang će odmah biti bačeni u vatru, pošto su fizički spremni za debi. 

S druge strane, Atletiko je doživeo veliki udarac odlaskom Kirana Tripijea, koji je otišao u Njukasl. Dijego Simeone je umesto njega doveo Danijela Vasa iz Valensije, ali on nije klasičan desni bek, više je "vinger" u formaciji 3-5-2, koju Argentinac forsira i ove sezone. Drugo pojačanje Atletika je levi bek Lila Reinaldo Mandava, koji je šest meseci pre isteka ugovora stigao za tri miliona evra. Dakle, Simeone je pojačao bokove, Vas će gotovo sigurno morati odmah i da startuje meč, jer je Ljorente rovit, dok je izvesno da će Mandava ipak ostati na klupi. Problem za Simeonea su i povrede, uz pomenutog Ljorentea, Antoan Grizman i Žofri Kondogbija su takođe u poslednjoj fazi oporavka od povrede i pitanje je da li će biti spremni. 
Mogu li Ćavi i Simeone da se međusobno iznenande? 

Ćavi sada ima mnogo više opcija, ali za razliku od Simeonea, njegov renovirani tim je potpuno neuigran. Ako Feran Tores i Adama budu starteri, ko god da im pravi društvo u napadu, biće im to prva zajednička utakmica.

 Dobra vest za Ćavija je što konačno ima svu petoricu veznjaka na raspolaganju, verovali ili ne, prvi put ove sezone, u konkurenciji za jedan meč su - Buskets, De Jong, Pedri, Gavi i Niko Gonzales. Buskets i Pedri su sigurice, Ćavi bira između Gavija i De Jonga za mesto trećeg startera, dok po navici Niko sigurno ulazi u drugom poluvremenu, jer je on jedini igrač koji je nastupio na svakoj utakmici od Ćavijevog dolaska i to uglavnom u drugom delu, sa klupe. Ronald Arauho i Dani Alveš su u utorak igrali za svoje reprezentacije, pa će se na vreme vratiti i odmoriti da budu spremni, uz Pikea i Albu, koji su i dalje nezamenjivi. Jedina nepoznanica je kako će Ćavi igrati u napadu, siguran je jedino Tores, a za preostale dve pozicije konkurišu - Abde, Luk de Jong, Adama Traore i Pjer-Emerik Obamejang. Martin Brajtvajt se tek oporavio, a Depaj i Ansu Fati su povređeni.

Simeone će gotovo sigurno igrati u formaciji sa trojicom štopera. Dobra vest je da se oporavio Stefan Savić, koji je bio povređen još od početka decembra. Sigurni štoperi su Ermoso i Himenez, treći će biti Felipe ili Savić, levo je i dalje najsigurniji Renan Lodi. U veznom redu igraće Koke, De Paul i najverovatnije Tomas Lemar, dok je u napadu najveća konkurencija i najveća neizvesnost, jer su tu Suarez, Korea, Feliks, ne treba zaboraviti ni Karaska, koji igra po krilu. Simeoneova nepredvidivost u izboru igrača u napadu je možda i najveći problem. Ne postoji udarni tandem, povratak Grizmana kao da je poremetio hemiju u napadu. Jer, sada nema sigurnih, niko nije prodat, stigao je i Kunja, pa tako Simeone ima pet igrača koji konkurišu na dve pozicije i mnogi očekuju da igraju. Najbolji strelac je Suarez sa sedam  golova, ali je on daleko od prošlogodišnje forme i Urugvajcu smeta što prečesto izlazi do 60. minuta. Generalno, Simeoneov tim je bezopasan mnogo više nego što je iko mogao da očekuje pre početka sezone. Ali, još veći problem sada je ranjivost u odbrani. Atletiko je do sada primio čak 26 ligaških golova, verovali ili ne, to je jedan više nego za celu prošlu sezonu, a upravo je odbrana bila Simeoneova najveća snaga, koja je i donela titulu. 

Tradicija? 

Dijego Simeone je u La Ligi prekinuo svoj niz bez pobede nad Barsom tek dolaskom Ronalda Kumana. Simeone je u Ligi šampiona, u nokaut fazi, čak dva puta pobedio Barselonu, jednom i u Superkupu, ali je u prvenstvu bez pobede bio od svog dolaska pre 10 godina, pa sve do novembra 2020. godine kada je bilo 1:0. Barsu je drugi put u prvenstvu pobedio jesenas, rezultatom 2:0, kada je na klupi takođe sedeo Ronald Kuman. Ćavi se kao trener, naravno, još uvek nije sastao sa Atletikom, pa će to biti dodatni motiv da se dokaže protiv drugog najvećeg rivala i to u direktnom okršaju za Ligu šampiona. 

Zanimljivosti 

- Atletiko je poslednji put u prvenstvu na "Kamp nou" slavio 5. februara 2006.
- Od dolaska na klupu 23. decembra 2011, Simeone ima jednak broj pobeda nad Barsom u LŠ i La Ligi, po dve
- Barsa je pobedila čak 15 puta Atletiko od Simeoneovog dolaska
- Barsa tri utakmice zaredom nije postigla gol protiv Atletika
- Barsa je poslednji put pobedila Atletiko 1. decembra 2019. godine
- Na poslednjih 8 od 10 mečeva bilo je 0-2 gola

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke