Barselona i Inter - Vulkan, Baloteli i naravno Murinjovi prsti!

Autor: Milovan Longinov
utorak 04.10.2022.
11:15
Izvor: Sportske.net

Stvari koje se manje znaju o polufinalu iz 2010.

EPA/ANDREU DALMAU
EPA/ANDREU DALMAU

Povezane vesti

Kada se pomenu Barselona i Inter, jasno, prva asocijacija je Murinjovo slavlje u polufinalu Lige šampiona, najslađi poraz u njegovoj trenerskoj karijeri, 0:1 koji su ga odveli u Madrid i na kraju rezultirali peharom nakon pobede protiv Bajerna.

Ali, taj čuveni dvomeč imao je i neke detalje o kojima se manje zna, kao i predigru u grupnoj fazi, kada je bilo i veliko pitanje hoće li Murinjo proći grupu sa Ukrajincima i Rusima, odnosno Tatarima iz Kazanja.

Te jeseni, kada je Barselona stigla na "Meacu", Murinjo je učinio sve da ne izgubi. Ta prva utakmica je završena 0:0, što je praktično odgovaralo i njemu i Gvardioli. Daleko od toga da se Barsa branila, ali je Portugalac neutralisao strašnu Pepovu mašinu. Istina, posed je kako se očekivalo pripao aktuelnom evropskom šampionu, Ibrahimović je imao šansu da utiša svoje nekadašnje navijače, a Dani Alveš promašio šansu utakmice. Sve ostalo je bilo jalova inicijativa gostiju i logičnih 0:0.

Ali u revanšu i to nakon što se Inter mučio u Kazanju (nisu pobedili ni Dinamo Kijev kod kuće, a u Ukrajini su slavili u samom finišu), Barsa i Inter su se sastali na "Kamp Nou". Na istom tom stadionu godinu dana kasnije Murinjo će kao trener Reala u svom prvom prvenstvenom "El Klasiku" primiti pet golova od Barse. I sa Interom je bio nadigran, završilo je 2:0, a sve je bilo gotovo za pola sata. Doduše pre meča su oba tima saznala da su Rusi i Ukrajinci odigrali kao naručeno za evropske velikane, nerešeno, pa je tada bilo jasno da će i Inter, ako izgubi, imati šansu da u poslednjem kolu pobedom protiv ruskog šampiona ipak ode u top 16. Inter nije postojao te večeri, jedinu šansu su imali preko Dejana Stankovića posle greške Valdeza, sve ostalo je bilo za zaborav.

I dok se "Kamp Nou" klanjao Barsinoj dominaciji, malo kome su Murinjove reči zazvučale kao upozorenje.

"Oni su bolji, uigraniji tim, ali ovo je prvi deo sezone, na proleće mi ćemo biti drugačiji", promrljao je Portugalac.

Ni u klubu mu nisu verovali. Čak je Morati dao jednu izjavu koja se tumačila kao razočaranje trenerom.

"Bili smo bezvoljni, ne slažeš se da Barselona ima bolje igrače, Maikon igra ispred Danija Alveša u reprezentaciji Brazila", poručio je gazda Intera.

Da će stvari biti drugačije na proleće videlo se nakon Murinjove lekcije Anćelotiju u osmini finala Lige šampiona kada je sa Etom kao desnim krilom i neizbežnim herojem sezone, Militom, Inter rasturio engleskog prvaka.

Ali, ni to nije nikoga uverilo da Italijani imaju neku šansu u polufinalu protiv katalonskog "drim-tima".

A onda se dogodio islandski vulkan, makar tako vole da kažu u Barseloni, tražeći opravdanja.

Naime, Eyjafjallajökull (probajte da izgovorite) je svojom erupcijom prekinuo avionski saobraćaj u Evropi. Legenda kaže da je Barselona sa predahom putovala 14 sati autobusom, da su se igrači žalili da u toalet ne može da se uđe, da su vrteli par filmova besomučno, ma znate, svi ste bili u takvoj situaciji.

Murinjo je bljuvao optimizam.

"Znam da mislite da je Barselona apsolutni favorit, ali ja mislim da je 50-50. I da, posed neće odlučivati, da je to prevaga mi ne bismo izašli na teren".

Ono što je nepobitna činjenica da je Inter pokazao te večeri šta znači imati trenera pobednika. Sve je krenulo loše, poništen im je čist gol, prva se tresla mreža Žulija Cezara, desilo se ono što "Ze" najviše mrzi, serija odbrambenih grešaka, ono što bi morala da bude automatizam. I kao rezultat tih kikseva trija Samuel, Maikon, Kambijaso, Pedro je postigao gol za Barsu. 

Ali, ništa nije moglo da ih pokoleba, čak ni dve promašene šanse u manje od deset minuta od primljenog gola. Snajder je poravnao i Inter je podigao glavu. Na poluvremenu, oko 65% poseba Barselone, ali setite se, posed ne dobija utakmice.

U drugom delu je Inter bukvalno demantovao sve što smo mislili o neranjivosti favorita. Da, odmah su dali gol, Maikon ih je doveo u vođstvo, a desetak minuta kasnije Murinjo je na teren poslao svog lojalnog vojnika Dejana Stankovića umesto Pandeva. Slika se ne zaboravlja, Murinjo koji žustro objašnjava Dekiju šta treba činiti i udara pesnicom u dlan, jasno je zbog čega.

I posle sat vremena 3:1, najgori igrač u prvom poluvremenu, Tijago Mota je pokupio pas počeo akciju koju je "Princ" Milito pretvorio u gol.

Do kraja ostalo je upamćeno ono što se dešavalo u režiji Marija Balotelija. Jedan šut je publika ispratila zvižducima, razbesneo je Murinja kada je ostao na zemlji nakon duela (Barsi nije padalo na pamet da izbaci loptu), na kraju Super Mario je bacio dres (i završio simbolično karijeru u Interu). Napustio je teren ispraćen pogrdama dok su igrači slavili. 

Svi sem jednog, Mario Materaci je požurio da pretuče Balotelija, to je otkrio bivši klupski drug Ibrahimović. Nekako su spasili mladog napadača koga je Stanković nazvao detetom i uporedio ga sa svojim sinovima (u to vreme malom decom). 

Ni tada, sa 3:1 u džepu, niko nije davao šansu Murinju, što jeste zvučalo neverovatno, ali eto, toliko je Barselona bila "hajpovana". O onome što se dešavalo u revanšu nema potrebe da pišemo, svi znate šta se desilo i kako je Inter sa igračem manje izgubio samo sa 1:0 i otišao u finale. 

Crtica sa tog meča je onaj izlazak na teren i psihološka igra Murinja koji je videvši kako Gvardiola daje savete Ibri (sa kojim nije govorio šest meseci) prišao i rekao “Nemoj da slavite prerano”. 

"Remuntada" nije uspela pre 100 000 ljudi, iako je Barselona šutnula 14 puta na gol (Inter dva šuta). Ali, Katalonci su imali sat vremena igrača više, to kako se Murinjo odbranio treba da uđe u udžbenike. Za neke je to bila pobeda ciničnog fudbala, drugi su je nazvali divnom.

Prst uperen ka navijačima Barselone bio je hladno servirana osveta "Prevodioca" kako su ga podsmešljivo zvali dok je bio uz Van Gala, ali ranije i Bobija Robsona, a bio je to i obračun za Ajtorom Begristajnom. Upravo je sadašnji direktor Sitija, popularni "Ćiki" iz pristojnosti saslušao Murinja i Mendeša u proleće 2008. ni jednog trenutka ne pomišljajući da angažuje Portugalca koji je od sobe u hotelu napravio štab. Razvio je papire, dijagrame u kojima je objašnjavao kako može da igra 4-3-3, kako nije defanzivac. Begristajn je sedeo na ušima, njegov drugar iz igračkih dana Gvardiola je sa nepunih godinu dana iskustva u drugom timu bio "predodređen".

U svakom slučaju, za mnoge, ovo je jedno od najvećih iznenađenja u istoriji polufinala Lige šampiona?

Preterujemo? 

Pa baš i ne. Jer, ta Barsina eliminacija se smestila između triple krune u prvoj Pepovoj sezoni, Lige šampiona i prvenstva u 2011. ostale trofeje nećemo brojati. 

Ostala je legenda i nelagoda navijača Barselone uvek kada se toga sete, iako su Katalonci posle pomenutog sloma, odigrali još četiri meča u Ligi šampiona protiv "Crno-plavih" i imaju tri pobede i remi.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke