Barselona na Balearima, omaž Samiju Etou!

Autor: Milovan Longinov
subota 01.10.2022.
10:30
Izvor: Sportske.net

Katalonci idu na “Son Moiš” u ovom kolu.

EPA/Paco Campos
EPA/Paco Campos

Povezane vesti

Kada se pomene Majorka, prva asocijacija je ona sjajna generacija koja se sa Ektorom Kuperom na klupi i našim Jovanom Stankovićem u timu zaustavljala obično na korak od plena. Ipak treba biti iskren pa reći da su osvojili kup, bili dva puta treći, a zajednički imenitelj sa prelazak vekova bio je Semi Eto.

I zato, kada igraju Majorka i Barselona, Kamerunac je često prva priča. On ima svoj mural koji je svečano otvorio na Balearima prošle sezone, a još davno je iznenadio medije rečima da je i pored velikih karijera u Barseloni i Interu (i sa jednim i sa drugim klubom je osvojio praktično sve), najsrećniji bio u vreme dok je kao klinac igrao za ekipu Majorke.

Podsetimo, Semi je stigao na ostrva kao igrač Real Madrida, posle ne baš sjajnih predstava na pozajmicama u Leganjesu i Espanjolu gde nije ni igrao. Ali, posle dobre polusezone u Majorci, otkupili su njegov ugovor i počela je prava fudbalska bajka. Mnogi se iznenade, ali za tih nepunih pet sezona, Afrikanac je postigao 54 gola, i dalje je najbolji strelac Majorke u Primeri svih vremena.

Nije neočekivano on je gotovo čitav naš vek bio i najskuplji igrač Majorke, kada je u pitanju plaćeno obaveštenje, a iako je igrao sjajno nije baš sve bilo glatko. Naime, klub je odbio ponude Čelsija i još par klubova za njega, obećao mu veću platu, a onda prema rečima fudbalera, probali su da ga prevare. Prvi čovek Majorkina bio je Mateo Alemanji koji je kasnije radio u Valensiji, a onda je sa Laportom stigao prošle godine u Barselonu.

Bilo je dosta teških reči, tim pre što je Eto imao dug ugovor sa klubom, ali na kraju, posle kompliovanih pregovora u koje je bio uključen i Real, sa svojim pravom preče kupovine, Kamerunac se dokopao Barselone. Transfer je bio 25 miliona evra, Perez je odustao jer Eto zbog kvote stranaca i Ronalda pre svega ne bi imao mesta u Realu, plus navijači su bili protiv njega.

Jer, od kada je napustio Real, Eto je uživao da igra protiv njih. Recimo generacija "Galaktikosa" je na putu do titule 2003. izgubila samo jedan meč na "Bernabeu", pogađate protiv Majorke, bilo je 5:1 za goste što je jedan od najtežih poraza "Los Blankosa" u istoriji na svom terenu. Sledeće godine Eto ih je opet "zakopao", Majorka je dobila još jednom u Madridu, taj poraz je oteo titulu Madriđanima, te godine je kruna otišla na Levant, Benitezovoj Valensiji.

Sledeće sezone je Barsa sa Etom osvojila titulu, a Kamerunac je te godine posle 25 golova i odlučujućeg doprinosa tituli, zapevao "Madrid, cabrón, saluda al campeón", odnosno "Madrid, gov... pozdravite šampiona". Kažnjen je novčano od strane federacije, a bivši klub Real Madrid je izdao saopštenje u kome su priznali da je "Eto sjajan igrač, ali da su srećni što ne nosi beli dres jer je loš čovek".

Sve u svemu, Majorka bez njega nije bila ista, doduše igrali su još osam sezona u eliti, generacija sa golmanom Luksom, Borhom Valerom. Adurizom, Varelom bila je peta, ali klub je na kraju nekoliko godina kasnije bio pred raspadom. Tada je uskočio najslavniji sin ostrva, Rafael Nadal, tri od poslednje četiri godine su ponovo u Primeri.

Majorka ove sezone može da bude zadovoljna startom, osam bodova iz šest mečeva, tim tempom može se do opstanka. Na klupi je čuveni Meksikanac Havijer Agire, Rajković je zaključao mrežu tima sa Baleara, primili su samo sedam golova, ali nevolja je u napadu, delom i zbog stila igre. Teško će odoleti Barseloni za koju je pauza došla u loše vreme, nakon serije od pet pobeda. Majorka ne pamti pozitivan rezultat protiv Katalonaca (zanimljivo i da se na Balearima govori katalonski) deset mečeva, odnosno 12 godina, to jest 13 ako govorimo o mečevima na "Son Moišu".


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke