Baždar za Sportske: “Kad igram dobro, ja sam špic, kad sam loš, onda ‘lažna devetka’…”

Autor: Ivan Cvetković
petak 18.10.2024.
18:30
Izvor: Sportske.net

"Uživam u Španiji", poručuje reprezentativac Srbije.

Zaragoza
Zaragoza

Povezane vesti

Doskorašnji fudbaler Partizana i novopečeni reprezentativac Srbije Samed Baždar promenio je proteklog leta sredinu i Humsku zamenio Saragosom koja nastupa u španskoj Segundi.

Rođeni Novopazarac je u osam odigranih mečeva postigao tri gola u veoma zahtevnom takmičenju koje ne obiluje golovima, pa se može reći da igra veoma dobro na početku sezone.

U razgovoru organizovanom od strane La Lige, Samed Baždar je za Sportske govorio o brojnim temama vezanim za klupsku karijeru, a 20-godišnji napadač nije krio oduševljenje selidbom u Španiju.

“Prezadovoljan sam svime u Španiji. U prvom planu je fudbal naravno, ali i svim ostalim. Svi znamo kakav je španski fudbal, najbolji na svetu. Uživam i u gradu i u ljudima, sve je na najboljem mogućem nivou. Uslovi su odlični, ljudi veoma prijatni i po mentalitetu slični nama, klima je odlična, takođe i hrana”, rekao je Baždar.

On je istakao da je fudbal u Španiji bitno drugačiji od srpskog, ne samo po kvalitetu, već i po načinu treninga.

“Treninzi su u Španiji dosta intenzivni. Traju kraće, ali u punom sprintu. Što se utakmica tiče, pravo je uživanje igrati ovde. Stadioni su puni na svakoj utakmici, bilo kog kuće ili u gostima. Svaki protivnik je opasan, svi smo ovde egal i mala je razlika između ekipa. Svaka utakmica je neizvesna do samog kraja”.

Trener Viktor Fernandez je često menjao pozicije Baždaru, pa smo Srbina gledali i kao klasičnog, usamljenog napadača, ali i kao “lažnu devetku”.

“Kada igram dobro, ja sam špic, a kad igram loše, onda sam ‘desetka’ i tako menjam svaki put (smeh). Ni dan danas više ne znam koja je moja pozicija. Ovde me šef stavlja na ‘devetku’, kao samog u napadu, nekada igramo sa dvojicom napadača, ponekad sam ‘lažna devetka’. Često menjam pozicije, ali to su nijanse, skoro iste pozicije”, kaže Baždar.

Kako izgleda jedan dan profesionalnog fudbalera u Španiji?

“Svaki dan mi je bukvalno isti. Ustajem oko 7.15, idem u 8 na doručak u klubu. Imamo masažu ili oporavak do 1, pola 2, a posle treninga teretana ko šta treba da radi. Posle dolazim kući, sada sam oženjen, pa vreme provodim sa suprugom. Šetamo gradom, imamo časove španskog zajedno, gledamo serije. Klasičan dan fudbalera”.

Kako mu ide učenje španskog?

“Onako, mučim se (smeh). Imam časove dva ili tri puta nedeljno. Većinu stvari razumem, malo mi je teško da pričam, ali vremenom ću i to uspeti. One fudbalske termine razumem u potpunosti. Baš mi se sviđa ovde, u razgovoru sa porodicom često ističem da bih voleo da ostanem što duže u Španiji”, nada se nekadašnji fudbaler Partizana.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke