Belgija - Briž je rebus, ima li ko odgovor?

Autor: Lazar Nikolić
petak 22.07.2022.
16:25
Izvor: Sportske.net

Startuje šampionat Belgije…

 EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Povezane vesti

Posle velikog preokreta u belgijskom šampionatu Briž je sačuvao titulu, iako je novajlija Sen Žiloaz bio na putu čuda i u prednosti čitavo prvenstvo. Ipak, pali su u plej-ofu pa je titula ostala u Flandriji.

Ono što treba reći je da Briž reagovao ovog leta i odmah kupio iz senzacionalnog rivala Danca Kaspera Nilsena, stigli su i jedan od najboljih kanadskih igrača u ovom veku Kajl Larin iz Bešiktaša kao slobodan igram, stigao je i holandski štoper Bjorn Mejer iz Groningena. Briž će startovati kao favorit i ove sezone, mada će delom zavisiti mogu li da sačuvaju fantastičnog De Ketelara koji je na meti Milana. Već su napunili kasu prodajom Opende Lensu za 10 miliona, ali i dalje imaju znatno jači tim od Anderlehta koji već predugo čeka krunu.

Videćemo kako će se snaći i novi trener Karl Hofkens jer je Alfred Šajder zamenio Ten Haga u Ajaksu. Hofkens je domaće rešenje, bivši reprezentativac koji je bio deo omladinske škole i stručnog štaba poslednje tri godine pa je logično da nastavi posao. Ipak, uvek je neizvesno to svoje što novi trener pokušava da unese, ali sa timom koji dugo igra zajedno, nekoliko veoma talentovanih igrača poput sjajno Noe Langa male su šanse da "Plave" neko spreči da se domognu četvrte titule u nizu.

Vensan Kompani je kratko trajao u Anderlehtu, prihvatio je ponudu da se vrati u Englesku. Pogađate Felis Mazu koji je napravio pomenuto čudo u Sen Žileu, ostaje u Briselu, ali je promenio klupu. On će sada pokušati da napravi veliki korak u karijeri, na velikoj sceni, mada je ranije, ne baš dugo radio u Genku.

Anderleht pet godina čeka titulu, dozvolili su ne da ih pretekne Briž već i neki drugi klubovi. Pojačali su napad, talentovani Espozito stigao je iz Intera na pozajmicu, uložili su još nešto novca u Ekvadorca Nilsona Angula i Nigerijca Abdulrazaka koji je igrao zu Švedskoj. To nije dovoljno za ozbiljniji napad na Briž, prodali su nekoliko igrača, generalno, bez ozbiljnijeg ulaganja i u nekoj bližoj budućnosti, Belgija će ostati zemlja u kojoj dominira jedan klub.

Poznato lice i na klupi Antverpena, loša forma na kraju sezone koštala je Brajana Priskea otkaza, a priliku je dobio Mark Van Bomel koji se nije proslavio u Volfsburgu. Holandska legenda ipak ima jači tim nego prethodnik, imena Tobi Alderveirelda ili Vinsenta Jansena Totenhemovog razočaranja predstavljaju skok u kvalitetu ekipe, a ima tu još fudbalske nostalgije u vidu Rađe Naingolana, Viktora Fišera koji su igrali na većoj sceni. Ostao je i Švajcarac Frej koji je bio daleko najbolji strelac tima prošle sezone.

Po nama, Antverpen može da bude ispred Anderlehta, ako izdrže čitavu sezonu, dok "Bizoni" ili "Indijanci" kako iz zovu, Gent može neko mesto više od prošlogodišnje pete pozicije. Tim igra duže vreme zajedno, uzeli su Uga Kajpersa, napadača Mehelena, ključni fudbaleri su ostali i oni su svakako bolji od Rasing Genka koji je izgubio stub tima, odličnog Torstveda koji je za 10 miliona otišao u Sasuolo. Stigal je napadač Nikolas Kastro iz Njuelsa, no Južnoamerikanci tog tipa su uvek nepoznanica u prvoj sezoni.

Mnoge će naravno zanimati šta može Rojal Union Sen Žiloa posle neverovatne sezone. "Sindikalci" su naplatili uspehe, osim pomenutog trenera koji je otišao u Anderleht, kvart je napustilo nekoliko igrača, ali manje bitnih, pa ćemo videti mogu li da ponove uspehe, makar u delimičnoj meri. Sada će ih svi shvatiti ozbiljnije, ali je druga sezona obično teža, novi trener je početnik, Karel Gerarts koga se verovatno sećate iz Liježa i Briža, bio je povremeni reprezentativac, sada počinje novu etapu u životu, pa niko nije siguran kako će to izgledati.

Nekada član velike trojke belgijskog fudbala, Standard je sada na marginama, nemaju novca, promet nije bio veliki, "Crveni Đavoli" iz Valonije ne mogu puno, sredina tabele je krajnji domet, a na klupi je Norvežanin Roni Deila koji je posle Seltika i Valerenge radio u MLS, u Sitijevom Njujorku. Ali, pojačanja nema, makar ne takvih da bi digli temperaturu među navijačima koji su ozlojeđeni serijom loših plasmana poslednjih godina.

Nismo uvereni ni da Šarlroa može puno više, mada su doveli dosta slobodnih igrača, otišao je Bajo u Votford što je donelo profit ovog leta. Pomenuti klub želi opet u Evropu, ali po nama, Mehelen ima veću šansu da iznenadi. Klub koji je osamdesetih šokirao Evropu u KPK, je doveo nekoliko dobrih igrača poput Da Kruza iz Parme, Bolingolija iz Seltika, stigao je štoper Laval iz Majnca i mada su zaradili četiri miliona od prodaje Kujpersa, oni imaju kontinuitet. Doduše trener Vranken je otišao u Genk, ali zamena Dani Bujis iz Groningena nije nimalo loša. Trenera je promenio i katarski Eupen, klub Aspire akademije, novi trener je Bernd Štork nemački veteran koji je svojevremeno bio asisten Reberu u Partizanu, radio i kao selektor Kazahstana, Mađarske, prošlu sezonu proveo u Genku. Ovaj fudbalski nomad ima samo jednu obavezu, da razvija mlade igrače i da tim da belgijsko-nemačke granice ostane u ligi.

To ne bi trebalo da bude teško, tokom zime, ako krene loše, radiće dopunsku selekciju, nije da nemaju novca.

 Društvo u borbi za goli život standardno, Serenž, Varegem, Ostende koji pada iz sezone u sezonu. Vesterlo se malo više pojačao, sa Brajanom Rejnoldsom iz Rome, Fosterom iz Gimaraeša, dovodili su igrače iz Red Bul Lajpciga, Basaksehira, i još par turskih klubova. Jasno, povratnik u elitu želi da opstane. Tu su negde uz Serkl Briž, Sent Trojden, pa i Kortrajk, stabilne klubove, dok je i Luven jači nego prošle godine. 

Prve nedelje je uvek teško, možda bi Klub Briž trebalo ostaviti po strani jer tradicionalno sporije kreću. Naš predlog su golovi u meču Mehelena i Antverpena i malo pogodaka u susretu Varegema i Serenža, gde je kvota odlična.

AdmiralBet je spremio sjajan specijal posvećen početku šampionata Belgije. Mi vam predlažemo da se kladite na Klub Briž i njihovu odbranu titule, kvota je 1.77.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke