Benitezov put - Od mladog anonimusa sa trofejima do veterana koji se bori za opstanak

Autor: Milovan Longinov
subota 25.11.2023.
15:00
Izvor: Sportske.net

Povratak na mesto uspeha.

EPA-EFE/Enric Fontcuberta
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Povezane vesti

Odmah nakon utakmice Rajo Valjekano - Barselona (14:00), u subotu od 16:15 sastaju se i Valensija - Selta, što znači da se Rafael Benitez vraća na mesto uspeha. Mesto gde je sve počelo i koje će ga možda naterati da se zapita kako je njegova karijera došla do toga da je od slavnog trenera koji se bori za trofeje, danas već u drugom klubu gde se grčevito bori za opstanak?

Navijači Evertona, njegovog prethodnog kluba, čvrsto veruju da bi sigurno ispali da Španac nije dobio otkaz u januaru 2022. godine. On je ekipu preuzeo juna 2021. kada je Karlo Anćeloti prihvatio ponudu Real Madrida. Benitez je dobio otkaz sredinom januara, nakon što je Everton izgubio devet od poslednjih 13 utakmica i bio 15. na tabeli sa šest bodova iznad zone ispadanja.

Benitez je novi posao čekao punih godinu i po dana, a onda je Selta odlučila da ga angažuje umesto Karlosa Karvahala, juna 2023. Mnogi se pitaju kako je Benitez i dalje u Vigu, s obzirom na to da je klub imao mnogo veće ambicije od borbe za opstanak, a trenutno sa sedam bodova zauzima 18. mesto na tabeli, iza su samo Granada i to zbog lošije gol razlike i Almerija. Verovali ili ne, Benitez ima samo jednu pobedu na 13 utakmica, uz četiri remija i čak osam poraza. 

I povratak na "Mestalju", tačno 20 godina nakon što je u sezoni 2002/03 grabio ka svojoj drugoj tituli sa Valensijom. Da, dobro ste pročitali. Benitez je osvojio titulu u svojoj prvoj sezoni sa Valensijom 2001/02 i potom drugu u sezoni 2003/04. Došao je umesto Ektora Kupera, kao potpuni anonimus, mladi i ambiciozni trener i to kao tek četvrta opcija, jer su prethodno Valensiju odbili Luis Aragones, Havijer Irureta i Mane. Valensija je na kraju dovela Beniteza i neverovatna turneja je počela. Legendarni Santjago Kanjizares kasnije prisetio Benitezovih reči kada je Španac stigao na "Mestalju":

"Ti si stigao iz Lige šampiona, ja iz Segunde, ali skromno mislim da imam neke cake kojim mogu da te učinim još boljim".

I tako je bilo. Ekipa je odmah bila oduševljena Benitezovim taktičkim zamislima, doveo je u ekipu Mistu i Fransiska Rufetea. Valensija je osvojila prvu titulu nakon 31 godine čekanja, sa sedam bodova više od drugoplasiranog Deportiva iz La Korunje.

Sledeća sezona bila je za zaborav, Valensija je bila čak 18 bodova iza šampiona Real Madrida, a ispustila je i plasman u Ligu šampiona zbog jednog boda. Ali, baš te sezone, Benitez je stigao čak do četvrtfinala Lige šampiona, gde ga je izbacio Inter.

U sezoni 2003/04, Benitez je imao najbolju sezonu u istoriji Valensije. Osvojio je titulu u La Ligi, tri kola pre kraja, sa pet bodova više od Barselone. Ali, još važnije je da je Valensija osvojila evropski trofej - UEFA kup pobedom nad Olimpikom iz Marseja u finalu rezultatom 2:0.

Nažalost, posle istorijske sezone, Benitez je podneo ostavku 1. juna 2004. godine zbog neslaganja sa upravom oko potrebnih pojačanja da tim nastavi da raste i da se bori za trofeje. Benitez će ostati upamćen kao najbolji trener Valensije u modernoj istoriji. Osim dve titule i Kupa UEFA, Benitez je stvorio tim koji se i danas pamti, a izgledao je ovako: Kanjizares, Pelegrino, Ajala, Đukić, Marćena, Aurelio, Albelda, Baraha, Angulo, Visente, Kili Gonzales, Aimar, Rufete, Mista, Ilie, Salva, Karboni...

U subotu će i "Mestalja" i Benitez moći zajedno da se prisete kako su poslednjih godina u slobodnom padu, a nekada su zajedno bili velikani španskog i evropskog fudbala.

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke